Destek olmazsa üretim duracak

ads ads ads ads
19/02/2017

ads
Destek olmazsa üretim duracak

Hal Yasası çıkmadı, sular tuzlandı, girdi maliyetleri yüksek, devlet desteği az… Bu sorunlarla boğuşan seracılar SOS verirken uyarıyor

Havadis/Nadire BAHADİ

Ülkede seracılık sektörü sorunlar yumağı halini geldi. Seracılık üreticinin cebini yakıyor. Havadis’e konuşan seracılara bir dokunduk bin ah işittik.

Ülke için en kaliteli ürünleri yetiştirmeye çalıştıklarını belirten seracılar, devletin kendilerine üvey evlat muamelesi yapmasından şikayetçi.

Ülkenin sebze ihtiyacının büyük bir kısmının Mağusa’da Maraş bölgesindeki seralarda yetiştirildiğini söyleyen Seracılar Birliği Başkanı Mahmut Doğan, üreticinin hak ettiği değeri görmediğini savundu.

Seracılar girdi maliyetleri nedeni ile üretimin pahalıya patladığı yönünde hem fikir olurken, yüksek maliyetin hali ile pazar fiyatlarına yansıdığını söylediler.

Fidesinden suyuna, bakımından, emeğine, ürünün pazarlanmasına kadar sorun yaşayan seracıların birçoğu bu şartlarda üretimin zor olduğunu söyleyerek serasını kapatma düşüncesinde.

800 dönümde seracılık yapılıyor

Mağusa’da Maraş bölgesi ülkenin sebze üretiminde önemli bir yere sahip.

Bölgede 150’nin üstünde seracı olduğunu açıklayan Seracılar Birliği Başkanı Mahmut Doğan, Maraş’ta 800 dönüm içerisinde seracılık yapıldığını söyledi.

Bu dönemde seralarda pek çok sebze üretildiğini kaydeden Doğan, Mağusa’nın üretimde ülkenin kalbi niteliğinde olduğunu ancak üreticilerin devlet tarafından hak ettiği değeri görmediğini söyledi.

Girdi maliyetleri cep yakıyor

Örtü altı yetiştiriciliği yapan üretici en çok girdi maliyetlerinden dertli.

Fidelerden, zirai ilaçlardan, gübrelerden kömürlerden alınan vergilerin oldukça yüksek olduğunu söyleyen seracılar vergilerin yüksek olması nedeni ile üretimin pahalıya mal edildiğini söyledi. Seracılar bu durumun pazara çıkan ürünün fiyatına yansıdığını söyleyerek halkın sebze fiyatlarını eleştirmesini haksız buldu.

Hal yasası şart

Üreticilerin bir diğer sıkıntısı ise hal yasası eksikliği.

“Denetim olmaması nedeni ile isteyen istediği ürünü istediği fiyata satıyor” diyen Birlik Başkanı Mahmut Doğan, bundan en fazla üreticinin zarar gördüğünü kaydetti.

Yıllardır üreticinin hal yasası için mücadele verdiğini kaydeden Doğan, yasanın 2 senede bir meclisin alt komisyonunda gündeme geldiğini ancak bilinmeyen nedenlerle yasanın sürekli askıya alındığını söyledi.

Hal yasasının şart olduğunu söyleyen seracılar, yasanın ivedilikle geçirilmesi gerektiğini kaydettiler.

Haberin tamamı Havadis'te 

19/02/2017 12:01
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: üretici, zam, Hal Yasası, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.