Destek Programları Açıklandı

ads ads ads ads
23/09/2014

ads
Destek Programları Açıklandı

“Mali Destek Kısmi Hibe Programları” kapsamında bu yıl, “tarım ve kırsal kalkınma”, “turizm potansiyelinin geliştirilmesi” ve “rekabet gücünün artırılması” alanlarında toplam 11 milyon TL hibe verilecek.

“Türkiye Cumhuriyeti Tarafından Sağlanan Kaynak ile KKTC’de Kısmı Hibe Destek Yardım Projelerinin Desteklenmesine İlişkin İşbirliği Protokolü” kapsamında 2011 yılından bu yana her yıl açıklanan Mali Destek Kısmi Hibe Programlarıyla ilgili Başbakanlık’ta basın toplantısı düzenlendi.

Basın toplantısında, Mali Destek Kısmi Hibe Programlarının, KKTC ekonomisine önemli katkı sağladığı belirtildi.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, toplantıda KKTC’nin ambargolar altında olmasına rağmen kendine özgü tedbirlerini alma yönüne gittiğini belirtti.

Yorgancıoğlu “İnşaat sektörünü canlandırma adına tapu devir harçlarında bazı düzenlemeler yapılmış ve yaptığımız gözlemler 2014 yılında bir önceki yılın aynı dönemi ile mukayese edildiği zaman yüzde 75 civarında bir artış sağlandığı gözlendi ve yine ülkenin kendi koşullarına bağlı olarak turizm, küçük ölçekli işletmeler ve faiz destekli kredi sağlamıştır. Bu miktar eylül ayı itibarı ile 32 milyon civarındadır. Şimdi ise geçen yıllardan TC hükümetinin birikimi deneyimleri ve Çukurova yatırım ajansının ülkeye yaptığı hibelerin bir devamını sizlerle paylaşacağız. Ama şunu gururla söylemek istiyorum ki bir önceki yılda 143 işletmeye 21 milyon hibe sağlanarak ülkemizin küçük ölçekli işletmelerinin gelişimine katkı sağlamıştır. Önümüzdeki dönem de 11 milyon TL lik bir hibe programı öngörülmektedir” dedi.

Ekonomiye yapılan her yatırımın yeni bir dinamizm yaratacağına işaret eden Yorgancıoğlu, KOBİ’lerin ülke ekonomisindeki öneminin de devlet ve özel sektörle uyumunun sağlanması halinde yaratacağı dinamizmin dikkate alınması gereği üzerinde durdu.

Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça da 2010 yılında başlayan bu programların özel sektörün güçlendirilmesi kamunun etkinleştirilmesi programının içerisinde yer aldığını anlattı.

Akça, “özellikle bu programlarda başlığına uygun bir şekilde bir tercih söz konusudur. Bu da özel sektörün güçlendirilmesi. Bu çerçevede altyapı yatırımlarına öncelik verildi ve özel firmaların desteklenmesine ama özellikle finansman yönünden desteklenmesine ağırlık verildi. 2 önemli program yürütüldü. Tarım turizm ve sanayi olmak üzere. Söz konusu programlar da bankadan kendi kaynaklarını alıyor. Biz de ilgili bakanlıklarla birlikte bunun faizinin tamamını veya bir kısmını ödeyerek finasman şartlarını uygun hale getiriyoruz. Bugünkü açıklanan program ise kısmi hibe dediğimiz, daha çok proje yarışması sonucunda projelerin seçilmesine dayalı bir program. Seçilen projelerin yüzde 50 sini TC’den sağlanan kaynaklarla veriyoruz. Yüzde 50 sini kendisi koyuyor. Sivil toplum örgütleri olduğunda da yüzde 25 ini kendisi koyuyor, yüzde 75 i kamu kaynaklarından sağlanıyor ”dedi.

Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş da 2011- 2012 ve 2013-1014 yıllarında işbirliği protokolü sayesinde kullanılan rakamlarla ilgili bilgi aktardı.

Denktaş; “2012 yılında toplam vereceğim rakam 9 milyon 115 lira idi. O dönemde başlayan projeler izlenmiş tamamlanmış ve kapatılmıştır. 2012- 2014 döneminde rekabet gücünün artırılması mali destek programdan 59 kişi başvurmuş , 59 kuruluş başvurmuş .40 kuruluş ile sözleşme imzalanmış. Sözleşmeye bağlanan tutar 6 milyon 77 bin TL. Tarımsal ve kırsal destek programına 49 kişi başvurmuş, 17 si ile sözleşme imzalanmış, toplam yutar 3 milyon 118 bin TL. Turizm potansiyelinin geliştirilmesi destek programına da 43 kişi başvurmuş, 23 kişi yararlanmış, toplam tutar 2 milyon 900 bin TL. Bunlarla ilgili izleme süreci devam etmekte” diye konuştu.

Denktaş, programın iyi bir işbirliğinin ürünü olduğunu konu ile ilgili bilgilendirme toplantılarının bayram sonrası yapılacağını kaydetti.

Gıda Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu ise programın ilgili sektörlere sağlayacağı katkının önemine işarete etti.

Sennaroğlu; “Özellikle tarım ve kırsal kalkınma alanlarında imzalanan mali destek programı her geçen gün yeni yöntem ve tekniklerin geliştiği tarım alanında çiftçi ve hayvancının gelişen çağa ayak uydurması bakımından önemli katkılar sağlamaktadır. 2011 yılından bu yana tarım ve kırsal kalkınma mali destek progr5amı kapsamında toplam 35 projeye 5 buçuk milyon TL tahsis edilmiştir. Şimdi 2014 programında ise 4 milyon TL kaynak tahsil ediliyor. İşletme başına 25 bin TL’den 250 bin TL’ye kadar hibe verilecektir.destek kar amacı güden işletmelerde yüzde 50, kar amacı gütmeyen kuruluşlarda yüzde 75 oranında olacaktır” dedi.

Programın, Tarım ve kırsal alanlarda birçok faaliyeti desteklemeye yönelik olduğunu söyleyen Sennaroğlu, rekabet gücünü de artıracağını kaydetti ve başvuruda bulunulması çağrısı yaptı.

Türkiye Adana Valisi ve Çukurova Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Büyük ise KKTC’de böyle bir programa danışmanlık etmekten duyulan memnuniyeti dile getirdi.

Mustafa Büyük “Projelerin seçimi ve izlenmesi noktasında tamamen objektif sonuç odaklı başarılı projelerin, ekonominin kalkınmasına, sektörlerin gelişmesine katkı sağlayacak prensiplerle hareket etmiştir ve bundan sonra da aynı prensiplerle hareket edilecek” ifadelerini kullandı. BRTK

23/09/2014 21:01
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: destek programı, hibe
MANŞETLER

HK EKONOMİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.