Dev siyah bir gezegen keşfedildi

ads ads ads ads
19/09/2017

ads
Dev siyah bir gezegen keşfedildi

Kanadalı bilimi insanları Güneş sisteminin dışında yer alan Jupiter’in iki katı büyüklüğünde “siyah” bir gezegen keşfettiklerini bildirdi.

Kanada'da yer alan McGill Üniversitesi'nde çalışan bilim insanları, Güneş Sistemi'nin dışında Hubble uzay teleskobu aracılığıyla ışığı yansıtmayan yüzeye sahip bir gezegen keşfettiklerini açıkladı.

Araştırmacı Taylor Bell öncülüğündeki gökbilimciler siyah gezegene WASP-12B ismini verdiklerini ifade etti.

Bell ve ekibi, McGill Üniversitesi'nin astrofizik dergisi tarafından yayımlanan bilimsel makalede, WASP-12B'nin, Güneş Sistemi'nin en büyük gezegeni olan Jüpiter'den neredeyse iki kat büyük olduğunu ve çevresinde döndüğü yıldıza çok yakın olduğu için siyah gezenin 1 yıllık döngüsü için geçen sürenin 24 saate, yani Dünya'nın 1 günlük hareketine eşit olduğunu belirtti.

Gökbilimciler, siyah gezenin yüzeyinin 2600 dereceye kadar ısındığını tahmin ettiklerini ve atmosferindeki maddeler ile ışığı soğurduğunu varsaydıklarını bildirdi.

Atmosferine gelen ışığın yüzde 94'ünü emdiği öngörülen WASP-12B'nin üzerine gelen radyasyonun yüzde 40'ını absorbe ettiği düşünülüyor.

Bununla birlikte, gezegenin yansıttığı “albedo” adı verilen ışık miktarını ölçen araştırmacılar, WASP-12-B'den yansıyan ışığın son derece düşük olduğu sonucunu ortaya koydu.

19/09/2017 14:10
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: siyah gezegen
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.