Dikkat! O haplar migren ağrısı yapıyor

ads ads ads ads
02/05/2016

ads
Dikkat! O haplar migren ağrısı yapıyor

Doğum kontrol hapları sadece bir kez kullanılsa bile migrene neden olabiliyor.

Nöroloji Uzmanı Dr. Emel Gökmen, doğum kontrol hapları konusunda bilgilendirdi.

KADINLARIN AYLIK HORMONAL DÖNGÜSÜ NASILDIR?

Kadınların aylık döngüsünde hormonlar sürekli değişir. Ayın ortasında yumurtlama olur,hamilelik gerçekleşmezse eğer sonrasında progesteron hormonu artar.

İki haftalık yoğun artıştan sonra hormonlar aniden azalır. Progesteronun düşmesini takiben kırk sekiz saatiçinde kanama olur. Bu dönemde östrojen de minimal düzeydedir. Östrojen kanama sonrası artışa geçer. Sürekli artan azalan hormonlar kafa karıştırıcıdır ama kadınların önemli bir özelliğidir. Dışarıdan verilen hormonlarla bu döngüye müdahale edilir böylece yumurtlama olmaz. Hamilelik gelişmez.

MİGRENİN HORMONLARLA İLİŞKİSİ NASILDIR?

Hormonlarla migren ilişkisi çok sorgulanır. Çünkü migren kadınlarda daha fazladır ve bazı kadınlarda sadece adet dönemi migren atakları görülür. Tedavide hormonları kullanmak denenmiş ancak başarılı olunamamıştır. Aslında migreni tetikleyen hormonlardaki keskin değişimdir.

Dışarıdan doğum kontrol hapı gibi hormonal bir ilaç alan kadının alt yapısında hormonal dengesizlik ve migrene yatkınlık varsa migren atağı başlayabilir. Yapay hormonlar dengeyi daha da bozar. Âdet dönemi migreni başlatabilir, var olanı artırabilir hatta diğer zamanlara da yayabilir. Bu durum ertesi gün hapı veya geciktirici kullanan migrenli kadınlarda da sık görülür.

KAYNAK-DHA 

02/05/2016 08:59
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: migren ağrısı, sağlık, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.