Dinçyürek: Katı atık ithaline izin vermeyeceğiz

ads ads ads ads
04/03/2015

ads
Dinçyürek: Katı atık ithaline izin vermeyeceğiz

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek, hiçbir şart ve koşul altında yurt dışından katı atık ithaline izin verilmeyeceğini açıkladı. Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek, hiç bir şart ve koşul altında yurt dışından katı atık ithaline Bakanlık olarak izin vermeyeceklerini vurguladı.

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek yaptığı yazılı açıklamada, konuyla ilgili olarak çevre ile ilgili sivil toplum kuruluşlarının da büyük bir hassasiyet gösterdiğine inandığını belirterek, katı atıkların bertarafının çok önemli bir konu olduğunun bilincinde olduklarını kaydetti.

Bakan Dinçyürek, “Bizler Bakanlık olarak doğru atılan ve atılacak olan her adımın destekçisi olduk ve olmaya devam edeceğiz. Planlamalarda atılacak adımlar, Avrupa Birliği normlarına ve ülkemiz yasal mevzuatına uygun olmalıdır. Bakanlık olarak sürdürülebilir ve bilimsel doğrulara sahip olan tüm projelerin destekçisi olduğumuzu belirtmek isteriz” ifadelerini kullandı.

Dinçyürek açıklamasında, konunun halk tarafından zamanında ve doğru bilinmesinin öncelikleri olması nedeniyle kamuoyunu bilgilendirmeyi zaruri gördüklerini kaydetti.

Dinçyürek, katı atıkların ülkede çok ciddi bir sorun olduğunu, toplama ve bertaraf olarak bakıldığında, katı atıkların her zaman büyük bir çevre sorunu oluşturduğunu ifade etti.

Dinçyürek, “Çevresel bütün sorunlara olduğu gibi bu soruna da en akılcı yöntemi bulmak ve ortak akılla ortaya konulacak fikirleri tartışarak çözüm bulmak için her zaman çalışmalarımızı sürdürmekteyiz” dedi.

Bakan Dinçyürek, katı atık sorununun çözümünde ortaya konacak bütün projelere destek verdiklerini belirtti.

Bzı önemli hususları da kamuoyunun bilgisine getirmek istediğini aktaran Dinçyürerk, çöpten enerji üretmenindünyada kabul gören bir yöntem olduğu gibi, çeşitli metotlarla yapıldığını kaydetti.

Dinçyürek enerji üretimi yapılırken, ortaya çıkması muhtemel ikincil çevre sorunlarını göz ardı etmemenin son derece önemli olduğunu belirterek, “Bu konuda bulunacak çözümün, şu anki mevcut çöp rezervleri dikkate alınarak değil, ileriki zamanda oluşabilecek katı atık miktarı ve niteliği gözönüne alınarak bir değerlendirme yapılmasının uygun olacağını düşünmekteyiz” dedi.

Dinçyürek, çok iyi bir planlama yapılmaması durumunda, yakın bir gelecekte ülkedeki katı atık miktarı ve niteliğinin yetersiz kalabileceğini ve böyle bir durumda sistemi sürdürebilmek için ülkeye bölge ülkelerinden çöp ithal etmek zorunluluğunun doğabileceğine işaret etti.

“Bizler, bu durumun gerek insan gerek ise çevre sağlığı açısından potansiyel riskler taşıdığını düşünmekteyiz” diyen Dinçyürek hiç bir şart ve koşulda yurtdışından katı atık (çöp) ithaline izin vermeyeceklerini vurguladı.

04/03/2015 09:42
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: katı atık, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.