Dinçyürek, Taner Yıldız ile Görüştü

ads ads ads ads
21/11/2014

ads
Dinçyürek, Taner Yıldız ile Görüştü

BAKAN DİNÇYÜREK, TÜRKİYE ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANI TANER YILDIZ İLE GÖRÜŞTÜ

DİNÇYÜREK: "HAKLARIMIZDAN BİR ADIM GERİYE GİTMEMİZ DÜŞÜNÜLEMEZ"

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek, Kıbrıs etrafındaki doğal kaynakların potansiyeli ne olursa olsun KKTC'de yaşayan her bireyin ve dolayısıyla KKTC'nin de hakkı olduğunu ifade ederek "Bu haklarımızdan bir adım geriye gitmemiz düşünülemez" dedi.

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’ndan verilen bilgiye göre, resmi temaslar yapmak amacıyla Türkiye'de bulunan Bakan Dinçyürek, Ankara temaslarını tamamlayarak İstanbul'a geçti. Bakan Dinçyürek, burada Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile biraraya geldi.

Büyük Tarabya Otelinde, kahvaltılı toplantıda heyetler arası görüşmede biraraya gelen iki Bakan, daha sonra basına açıklamalarda bulundu.

YILDIZ: " MADENCİLİK ALANINDA İŞBİRLİĞİ YAPMA KARARI ALDIK"

Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız konuşmasında, KKTC heyetiyle verimli bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirterek, özellikle madencilik alanında gerek bilgi birikimi, gerekse insan kaynakları açısından karşılıklı işbirliği yapma kararı aldıklarını söyledi.

Yıldız, bunun yanı sıra, enerji temininde çevre hassasiyetleri konusunda işbirliği çalışmaları için de görüşmeler yaptıklarını ifade etti.

Enerjinin her zaman bir barış gerekçesi olduğunu düşündüklerini belirten Yıldız, Türkiye Cumhuriyeti’nin bir hukuk devleti olduğunu ve KKTC ile yapılan protokol çerçevesinde Kıbrıs’ın bütün ruhsatları ile alakalı bir üretim paylaşımı modeli ve servis anlaşmalarını da içeren bir anlaşması olduğunu anımsattı.

Yıldız şunları söyledi:

"Bu anlaşma çerçevesinde Uluslararası hukuka aykırı olmayan ve bir hukuk devleti olarak yapacaklarını ciddi adımlarla beraber atmaktayız. Biz tutarlı olmak zorundayız. Dün Irak için söylediğimizin aynını, 'Irak'ın tamamı tarafından gelirlerin paylaşımı tezini' benzer şekilde yine Kıbrıs için de söyleyebiliriz… Sayın ABD Enerji Bakanının da söylediği gibi, her iki toplum tarafından adilane paylaşılmasına dönük bir tezimiz var. Bu yeni bir konu değil."

DİNÇYÜREK: "ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE İŞBİRLİĞİ İLE İLGİLİ SOMUT ADIMLAR ATACAĞIZ"

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek de konuşmasında, bakanlığı bünyesindeki birçok konuyu enine boyuna tartıştıklarını ve bugünki durumu tespit edip bundan sonra yapılabilecek işlerle ilgili de bir yol haritası belirlediklerini söyledi.

Bu konuda bir mutakabata vardıklarını ifade eden Dinçyürek, yakın bir zamanda bu mutakabatı bir protokol neticesinde hayata geçireceklerini belirtti.

İhtiyaç duyulan konulardaki destek taleplerinin olumlu karşılanmasından son derece mutlu olduklarını vurgulayan Dinçyürek, önümüzdeki günlerde çok daha somut ve yapıcı adımlar atacaklarını söyledi.

Bakan Dinçyürek bir soruya verdiği yanıtta, Kıbrıs etrafındaki doğal kaynakların potansiyeli ne olursa olsun KKTC'de yaşayan her bireyin ve dolayısıyla KKTC'nin de hakkı olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

"Bu haklarımızdan bir adım geriye gitmemiz düşünülemez. Biz kendi haklarımızı sonuna kadar savunup yürütülen müzakarelerde yapıcı olmaya devam edeceğiz.Anlaşmanın olması yönünde elimizi uzatmış durumdayız.Masadan kalkan taraf biz değiliz. Anlaşma için hazırız, ama anlaşmanın içeriğinde haklarımızı teslim etme, hele de uluslararası camianın da haklılığımız teslim ettiği doğal kaynaklardaki haklarımızdan vazgeçmemizi kimse beklemesin"

Ne zaman Kıbrıs'ta sonuç alıcı bir noktaya gelindiyse Güney Kıbrıs'ın mutlaka bir bahaneyle ya masadan kalktığı ya da ‘hayır’ dediğini ifade eden Dinçyürek şöyle devam etti:

"En somut örneği, Annan Planının referandumdaki oylama ve sonuçlarıdır. Son günlerde BM Genel Sekreterinin Kıbrıs'a özel temsilci atayarak kazan-kazan noktasında yapıcı adımlar atarak son viraja girme hazılıkları yapıldığı bir dönemde, bize göre haklı gerekçeleri olmamasına rağmen masadan kalkmak için bu kez bizler adına yapılan sismik araştırmalar bahane edilmiştir. Bu ne bugüne kadar ilk kez yapıldı ne de son kez olacaktır. Geçmişte de uzun yıllar Türkiye ile ortak çalışmalar yapılmıştır. Bunların masada sadece siyasi manevralar olduğunu düşünmekteyiz. Herkesin bilip kabul ettiği gerçek, Kıbrıs'taki kaynaklarda hakkımız olduğudur."

Heyetlerarası görüşmede Dinçyürek ile birlikte, KKTC İstanbul Başkonsolusu Fahri Yönlüer, Bakanlık Müdürü Efsun Kaşif Salel, Özel Kalem Müdürü Aşkın Doygunel, Jeoloji ve Maden Dairesi Müdürü Mustafa Alkaravlı ile Danışman Nazmiye Çelebi de hazır bulundu.

Dinçyürek ve heyetinin bu akşam KKTC'ye dönmesi bekleniyor. 

21/11/2014 12:48
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: taner yıldız, dinçyürek, madencilik, kıbrıs, türkiye
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.