Diş Eti kanamasına Dikkat!

ads ads ads ads
29/07/2016
Bekir ÇAĞLAYAN

ads
Diş Eti kanamasına Dikkat!

Diş eti kanamasını önemseyin!

Diş Hekimi Pertev Kökdemir, diş eti kanamasıyla ilgili uyarıyor:“Genç yaşlı demeden pek çok kişinin sorunu olan diş eti kanamasının önemsenmesi gerekiyor. Çünkü diş eti kanaması hastalıkların habercisi olabiliyor !”

Diş eti kanaması gerek dişlerimizi fırçalarken, gerekse normal zamanlarda gelişebilen ciddi bir sağlık sorunu. Çoğu zaman önemsenmeden geçiştirilmesi, diş kayıpları başta olmak üzere başka ciddi hastalıkları da tetikleyebiliyor.



Diş Hekimi Pertev Kökdemir, “Diş etleriniz kanıyorsa ortada bir sorun var demektir. Hemen önleminizi almalısınız” diyerek diş eti kanaması ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı…

Diş etlerimiz neden kanar?

Diş eti, mevcut diş eti iltihabına bağlı olarak veya travmaya bağlı olarak kanar. Sağlıklı olan dişlerin, fırçalarken, diş ipi kullanırken veya sert bir şeyler yerken kanamaması gerekir.



Diş eti kanamaları önlenebilir mi?

İyi bir ağız bakımı, düzenli diş hekimi kontrolleri, diş taşı temizliği ve diş eti tedavileri yapıldıktan sonra diş eti kanamaları önlenebilir. Diş etleri kanıyor diye dişleri fırçalamamak son derece yanlış bir davranış olur. Diş etleri kanasa bile diş temizliği yapılmalıdır.



HAMİLELİK DÖNEMİNDE DAHA SIK GÖRÜLÜR

Diş eti hastalıkları neden olur?

Diş eti hastalıklarının ilerleyen yaşla birlikte görülme sıklığı da artar. Ayrıca diş eti hastalıkları; vitamin eksikliklerinde, sigara kullananlarda, yoğun stres yaşayanlarda, antidepresan veya doğum kontrol hapları gibi ilaçların uzun süreli kullanımında, diş gıcırdatan ya da sıkanlarda, kötü ya da yetersiz beslenenlerde ve hamilelik döneminde olanlarda daha sık görülmektedir.



Diş eti hastalıkları nasıl teşhis edilir?

Diş eti şişse, kırmızıysa, kanama bulgusu varsa, periodontal cep varlığı ve radyolojik kemik kaybı gibi etkenlere bakılarak, diş eti hastalığı teşhis edilebilir.



BAZI İLAÇLAR DİŞ ETİ BÜYÜMESİNE SEBEP OLABİLİR

Düzenli olarak kullanılan ilaçlar diş eti hastalığına sebep olur mu?

Bağışıklık sistemi baskılayıcı ilaçlar, antiepileptikler ve kalsiyum kanal blokerleri grubu ilaçlar diş eti büyümelerine sebep olabilir.



Diş taşı, diş eti hastalıklarına neden olur mu?

Diş taşı ve dental plak, diş eti hastalıklarının temel sebebidir. Dental plağın uzun dönemde kalsitiye olması ile diş taşı oluşur. Oluşan diş taşının üzerine daha çok plak birikir ve bu şekilde döngü olarak ilerler.



TEDAVİ EDİLMEZSE DİŞLER SALLANMAYA BAŞLAR

Diş eti kanaması tedavi edilmezse ne olur?

Diş eti kanaması, diş eti iltihabının bir göstergesidir. Tedavi edilmez ise uzun dönemde diş etrafındaki kemiğin erimesine ve son olarak da dişlerin sallanması ve çekilmesine sebep olur. 

29/07/2016 15:37
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Diş Eti, Sağlık, Kıbrıs Sağlık, KKTC Sağlık, Sağlık Kıbrıs, Kıbrıs, Haberler, Haber Kıbrıs, Kıbrıs Haber
MANŞETLER

HK SAĞLIK

Sağlıkta 5 yıllık yeni yol haritası

HK SAĞLIK

Sağlık Bakanlığı'nın 2024-2028 yıllarını kapsayan Stratejik Planı yayımlandı. Planda; sağlıklı yaşam hakkının korunmasından, tedavi hizmetlerinin güçlendirilmesine, obezite ve bağımlılıkla mücadeleden, özel gereksinimli bireyler ve yaşlılara yönelik hizmetlere uzanan birçok başlık yer alıyor. 2022 itibarıyla 27 bin 762 olan aile hekimliği birimlerinin sayısının da 36 bin 383'e çıkartılması hedefleniyor.

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.