Dışişleri Bakanlığı Bütçesi Görüşülüyor

ads ads ads ads
21/11/2014

ads
Dışişleri Bakanlığı Bütçesi Görüşülüyor

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nin Dışişleri Bakanlığı bütçesini ele aldığı görüşmede Dışişleri Bakanı Özdil Nami bakanlığın faaliyetleri, Kıbrıs sorunu konusunda yapılan uluslararası temaslar hakkında bilgi verdi.

Bakanlığın vizyonunun 50 yıldan bu yana uluslararası kamuoyunun gündeminde olan Kıbrıs sorununun bir an önce adil, kalıcı ve kapsamlı bir anlaşamaya varılarak neticelendirilmesi yönünde olduğunu anımsatan Nami, bakanlığın bu konuda izlediği siyasete vurgu yaptı.

Nami, “Dışişleri Bakanlığı ada çevresindeki hidrokarbon kaynakları üzerinde tek taraflı olarak çalışma yürüten Kıbrıs Rum tarafının bu tek yanlı girişimi karşında önlem almak zorunda kalan Türk tarafının girişimlerini mazeret göstererek müzakere masasını terk etmesinin yanlış olduğunu duyurma yönünde azami gayret sarf etmektedir” dedi.

TATAR

Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde Dışişleri Bakanlığı bütçesi görüşülürken Dışişleri Bakanı Özdil Nami’nin konuşmasının ardından UBP Milletvekili Ersin Tatar söz aldı.

CTP-BG’nin hükümete gelmesiyle Dışişleri Bakanı’nın ilk açıklamalarının “heyecanla” Kıbrıs konusunda çözüme çok yakın olunduğu şeklinde olduğunu kaydeden Tatar, CTP-BG’nin amacının zaten Kıbrıs meselesinin çözümü olduğunu söyledi. Rum tarafının büyük oyunlar içinde olduğunu, Rusya, Amerika gibi ülkelerle “flört” etmekte olduklarını anlatan Tatar, Ruslarla ilişkileri değerlendirildiğinde batının Rumlara ne kadar güvendiğini sorguladı.

ATAOĞLU

DP-UG Milletvekili Fikri Ataoğlu da söz alarak, Dışişleri Bakanlığı bütçesinin yetersiz olduğu konusunda Tatar’a katıldığını söyledi. Bakanın dış temaslarını takdirle izlediklerini ifade eden Ataoğlu, hellimle ilgili mücadelesini de yakından izlediklerini kaydetti.

CANDAN

CTP-BG Milletvekilli Armağan Candan da, temsilciliklere verilen önemin artırılmasını istedi ve 2015 yılında bakanlığın meslek memuru alımı konusundaki taleplerinin yerine getirilmesi gerektiğini söyledi.

Dışişleri Bakanlığı kadrolarının acilen geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Candan, Kıbrıs Türklerinin haklarının dünyada savunulmasının herkesin önceliği olduğunu söyledi.

AKANSOY

CTP-BG Milletvekili Asım Akansoy da, Kıbrıs konusunda kriz ve eksen değişikliği olduğunu anlattı.

Sürecin Kıbrıs Türkü’nün elini zayıflattığını düşündüğünü kaydeden Akansoy, Rumların tavırları karşısında Türkiye’nin tavrını doğru görmediğini ancak bunun Türkiye karşıtı bir politika olarak görülmemesi gerektiğini vurguladı.

ERTUĞRULOĞLU: “DIŞİŞLERİNDE TEK SES OLMALIYIZ”

Dışişleri Bakanlığı’nın görüşülmesi sırasında söz alan UBP Lefkoşa Milletvekili Tahsin Ertuğruloğlu, Dışişleri Bakanlığı’nın bütçedeki payının yüzde bir olmasının kabul edilemeyeceğini söyleyerek, “Bunu mevcut hükümeti eleştirmek adına söylemiyorum, gelmiş geçmiş hükümetlerin hepsinde böyleydi ama bu kabul edilecek bir durum değil” dedi.Dışişleri Bakanlığı’nın temsilciliklerinde görevli personelin birçok sıkıntı yaşadığını da savunan Ertuğruloğlu, temsilciliklerin yeterli olmadığını belirtti.

ÖZDENEFE

CTP-BG milletvekili Fazilet Özdenefe de, Dışişleri Bakanı’nın arzu ettikleri yönde çalıştığını ifade ederek, teşekkürlerini sundu ve Dışişleri Bakanlığı’nın vizyonunun geliştirildiğini, çalışmalarının aktif bir şekilde sürdürüldüğünü kaydetti. Özdenefe, Dışişleri Bakanlığı bütçesinin geliştirilmeye ve artırılmaya ihtiyacı olduğunu belirterek, muhalefet milletvekillerinin eleştirilerini yorumladı ve federasyon ile konfederasyonun aynı şekilde değerlendirilmesinin doğru olmadığını söyledi.

Kaynak: TAK 

21/11/2014 15:19
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: bütçe görüşmeleri
MANŞETLER

HK EKONOMİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.