Disney Filmlerine Birde Buradan Bakın!

ads ads ads ads
23/07/2014

ads
Disney Filmlerine Birde Buradan Bakın!

Disney filmlerinde cesarete, aşka ve dostluğa övgüler bol. Ama filmlerde, farkına varmadığımız bazı rahatsız edici detaylar da var.

Disney filmlerinde en çok iyi erdemlerden, cesur olmaktan, sevgiye değer vermekten ve dostlarını koruyup kollamaktan bahsediliyor. Ama filmlerde, farkına varmadığımız bazı rahatsız edici mesajlar da var. "Her kadın hizmetçi rolünü üstlenmeli" ya da "Prensine layık olmak için değişmelisin" gibi. En kötüsü de, 7'den 70'e herkesin diline dolanan şu "Sonsuza dek mutlu ve mesut yaşadılar" cümlesi...

Önemli! “Pixar’ın yaptıkları dışında hiç Disney filmi izlemedim. İlerde bir gün çoluk çocukla izlerim kısmetse” diyenler varsa uyaralım: Listede bol miktarda spoiler bulunuyor.

İşte Disney filmlerinin çok rahatsız edici bazı mesajları…

1. Kadınlar hizmet etmelidir

Disney filmleri son yıllarda bu kadın imajını biraz daha toparladı. Fakat elimizde 77 yıllık bir film tarihi var. Disney’in ilk filmi Pamuk Prenses ve 7 Cüceler 1937’de çıktığından beri, her filmde kadınların yerleri temizlemesi, mutfağı silmesi, bunu da yaparken hayatın anlamını bulmuş gibi şarkılar söyleyip börtü böcekle dans etmesi, garip bir mesaj veriyor. Prenseslerin böyle mutlu mesut ev işi yaptığı nerede görülmüş? Üstelik, tarihte herhangi bir kadın “yine ortalığı berbat etmiş boyu devrilesice” deyip kocasının arkasını toplamamış olabilir mi sizce?

2. Ruhunu satabilirsin

Küçük Deniz Kızı’nın korkunç mesajlarından biri de bu: Ruhunu şeytana satabilirsin, çünkü sonunda arzuladığın şeyi elde edersin! Hatırlayacağınız üzere küçük deniz hanımkızımız Ariel, sesini Ursula adlı deniz cadısına veriyordu ve karşılığında da kuyruğu bacaklara dönüşüyordu. Ariel’ın sesine ruhu demek mümkün bittabi; neredeyse konuşmak yerine şarkı söyleyerek iletişim kuran bir karakterden bahsediyoruz burada. Filmin sonunda tam Prens Eric ile Ursula evlenecekken ve Ariel sesini sonsuza dek kaybetmek üzereyken, bir anda her şey yoluna giriverdi. Muhtemelen Ariel bu olaydan hiç ders çıkarmamıştır ve “olsun, ruhumu sattım ama, erkeğimin ‘edeleli kollarına’ da kavuştum” diyordur içinden. (Feriştah seslendirmesiyle okuyunuz)

3. Prens’i kapmak istiyorsan değişmelisin

Özellikle Sindirella ve Küçük Deniz Kızı filmlerinde, kızların prensleri kapmak için tepeden tırnağa değişmesi gerekiyor. Hatta Sindirella’nın filminde, prenses giyinip kuşanıp havalı elbiselerle karşısına çıkmayınca, prens Külkedisi’nin Sindirella olduğunu fark edememişti.

4. Zekanın önemi yok

Belle tüm Disney prensesleri arasında en fazla eğitim görmüş olanıydı. Ama yine de yaşadığı bölgedeki erkekler “çok zeki” olduğu için değil “çok güzel “olduğu için onunla evlenmek istiyordu. Hatta Canavar bile o şaşaalı sarı elbisesini giydikten sonra Belle’e aşık oldu.

5. Herkes bir gün ölecek

Ölüm hayatın en büyük gerçeği a dostlar. İyi de küçücük çocuklara bundan bahsetmek anlamlı mı yani? Aslan Kral’da, Simba’nın ölen babasının patileri altına girdiği sahne hangimizi helak etmedi? Bambi’nin annesinin vurulduğu sahne de pek çoğumuz için trajedinin dibidir. Fakat bunlardan daha kötü bir şey de var. Özellikle Aslan Kral’da Scar’ın ölmesiyle, çocuklara “bazen yükselebilmeniz için birilerinin ölmesi/harcanması/yoldan çekilmesi gerekir” mesajını veriyor. Çoluk çocuğu küçük yaşlardan zehirlemenin ne anlamı var ki?

6. Dış görünüş önemlidir

Disney filmlerinde hep çok güzel, güzelleştikçe her zorluğun üstesinden daha bir başarıyla gelen karakterler anlatılıyor. Bunu da en net şekilde, Notre Dame’ın kamburu filminde görüyoruz. Esmeralda ve Quasimodo’nun pek çok ortak noktası olmasına, birbirlerinden hoşlanmalarına ve Quasimodo’nun kızı kurtarmasına rağmen, Esmeralda gidip daha yakışıklı biriyle evlenmeyi tercih ediyor.

7. Tarihi yeniden yazabilirsin

Disney filmlerinin birçoğu, eskiden beri anlatılan masalların ve hikayelerin bir versiyonu. Ancak bazıları da gerçekten yaşanmış olayların çok fazla değiştirilmesiyle ortaya çıkmış. Bu konuda da Mulan ve Pocahontas’ın hikayeleri bayrak taşıyan örnekler. Çinliler bu yüzden Mulan filminin dünyadaki en saçma sapan filmlerden biri olduğunu ve kültürleriyle feci şekilde dalga geçildiğini düşünüyor. Pocahontas’ın da gerçekte yaşamış olan Pocahontas-Jon Smith ikilisiyle hiçbir alakası yoktur. En ufak örnek; Pocahontas gerçek hikayede 10 yaşındaydı ve Jon Smith’e aşık filan da değildi.

8. Yalan söylemek o kadar da kötü değildir

Pinokyo hikayesinin tamamı yalan söylememekle alakalıdır zannederiz. Aslında ‘yalan her zaman da kötü değildir, sadece kontrolü elden yitirmemek lazım’ şeklinde bir subliminal mesaj içerdiğini söylemek daha doğru olur. Düşünün bir kere: Pinokyo söylediği yalanlar sonucu evden uzaklaşıyor, bir balinanın midesinde dünyayı geziyor, yeni arkadaşlar ediniyor. Üstelik tüm bu olayların sonucunda da gerçek bir çocuk olabiliyor. Giriş-gelişme-sonuç ekseninde, basit bir bakış açısıyla filmi izleyen çocuklara verilen mesaj açık.

Bir diğer örnek de Alaaddin’den. Bu filmde de özellikle kadınlara, ‘Bir erkek geçmişiyle ve yaşadığı yerle ilgili tamamen yalan söylese de, yine de özünde iyi bir insan olabilir,’ mesajı veriliyor. O andan sonra söylediği şeylerin otomatikman doğru olduğuna inanabilirsiniz hanımlar, çünkü o ilk seferde zorunluluktan yalan söylemişti. Bunlar çok yanlış şeyler Disney’cim.

9. Hoşlandığınız kişiyi takip etmekte sorun yoktur

Küçük Deniz Kızı, eğer bir erkekten hoşlanıyorsanız, evine girip eşyalarını karıştırmakta bir beis olmadığını söylüyor bize. Eğer bu kişi sizi yakalarsa da sorun yaşamazsınız. Çünkü aşırı güzel olduğunuz için, eşyalarını karıştırmanız onun gururunu okşar ve sizden hoşlanmaya başlar. Allahaşkına yani Disney…

10. Erkeğini değiştirebilirsin

Hah! İşte pek çok kadının partnerleriyle ilgili gerçekdışı beklentilere girmesinin sebebi bu mesaj! Güzel ve Çirkin filminde Belle’in büyük uğraşları sonucu, Canavar centilmen bir erkeğe ve süper bir sevgiliye dönüşüyor. Belle de hemencik onu zindana atmış olmasını, üzerinde psikolojik baskı kurmasını, hatta birkaç kez de ona şiddet uyguladığını unutuveriyor!

11. Seni kurtaran kişiyle evlenmelisin

Hemen hemen bütün Disney prenseslerinin, bir prens gelsin de onu kurtarsın, sonsuza dek aşırı mutlu yaşasınlar diye beklediğinin farkına vardınız mı? Bunların arasında en kötüsü de Uyuyan Güzel hikayesidir herhalde. Düşünün ki uyuyorsunuz ve adamın biri gelip sizi öpmeye başlıyor. Uyandığınızda ona hülyalı gözlerle bakıp, 1 saat sonra da onunla evlenmek mi istersiniz? Yoksa ‘Kardeş sen hayırdır?’ deyip suratına bir tane patlatır mısınız?

12. Erkek dediğin zengin ve yakışıklı olur

Disney’in filmlerini izleyen küçük kızlar büyüdü. Şimdi de masallardaki gibi bir beyaz atlı prensle, yani aşırı zengin, ama çok mütevazi, biraz da şapşal (makyaj olmadan Sindirella’yı tanıyamaz mıydın be adam?) adamlarla evlenmek istiyor. Bu filmlerin verdiği mesaja bakılırsa erkekler prens ya da hizmetli olarak ikiye ayrılıyor. Filmleri izleyen küçük çocukların önüne güzel bir rol modeli konulduğunu düşünebilirsiniz. Ama birinin prensi olmaya çalışarak kendilerini heba etmeleri, doğru bir mesaj mı? aynı şey kadınlar için de geçerli. Disney filmlerinde kayda değer kadınların hepsi prenses olarak karşımıza çıkıyor ve bu yüzden küçük kızlar da prenses gibi olmaya çalışıyor.

13. Kötüleri fark etmek çok kolaydır

Disney filmlerinde kötü karakterler kendini hemen belli ediyor. Ya karanlık bir yüzleri, ya sinsi ve kısık bakan gözleri, ya da yardakçılarının çirkinliğinden, bu karakterlerin kötü olduğunu anlamak mümkün. Ancak hayatta kötü niyetli kişileri ayırt etmek bu kadar kolay değil. Bazen dost bildiklerinizden de size zarar gelebilir. Dahası iyiler her zaman kazanamayabilir ve çocuklara birileri bunu anlatmalı.

14. ‘Sonsuza dek mutlu yaşadılar’

İstisnasız her masalın sonu bu cümleyle biter. Erkeğinizi buldunuz mu, sonrası kolay; artık sonsuza dek hayatınızda hiç sorun yaşamayacak ve her zaman prensinizle beraber yaşayacaksınız. İnsan merak ediyor; Disney prenseslerinin evliliğinde beklediği ilgiyi görmediği olmamış mıdır hiç? O tatlı sesleri ve hışır hışır elbiseleriyle “Şekerim bugün avlanmaya gitmesen de beraber çay içip sohbet etsek?” diye serzenişlerde bulunmuyorlar mıdır? Bu sonsuza dek mutlu yaşama hikayesi bu yüzden bir hayli abes; olaylar asıl mutlu sondan sonra gelişmeye başlıyor. Mutluluğun daimi olabilmesi için her gün baştan başlıyor mücadeleler. Bu konuda daha gerçekçi anlatımlar olmalı. 

23/07/2014 11:33
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: disney kahramanları, çizgi filmler, gizli mesajlar, haber yaşam, haber yaşam disney kahramanları, çizgi filmer
MANŞETLER

HK YAŞAM

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.