Dolar 5 ayın en düşüğünde!

ads ads ads ads
29/04/2016

ads
Dolar 5 ayın en düşüğünde!

ABD'den gelen ekonomik verilerle dolar/TL yönünü aşağıya çevirdi.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırmaması ve ekonomik göstergeleri izleyeceğini açıklaması ardından dün büyümenin beklentilerin altında gelmesiyle dolardaki değer kaybına paralel dolar/TL yönünü aşağı çevirdi.

Dün saat 18:17’de 2.8144 seviyesinde olan dolar/TL , güne 2.8100 seviyesinden başladı. Daha sonra 2.80’e inen dolar/TL son 5 ayın en düşük seviyesine geriledi. Dün aynı saatte 2.9999 seviyesinde olan sepet bazında TL bu sabah 3.0054, 3.1852 seviyesinde olan euro/TL ise 3.2009 seviyesinde bulunuyor.

Bir bankacı, “Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) para politikasında daha fazla genişlemeye gitmeme kararı yenin dolar karşısında değerlenmesini sağladı. Hatta Yen, dolar karşısında son 18 ayın en güçlü seviyesine geldi. Öte yandan beklentinin altında gelen büyüme verisi, Fed’in faiz artırımı için aceleci davranmayacağını düşüncesini destekleyerek doların diğer para birimleri karşısında değer kaybetmesine neden oldu. Bugün dolar/TL’de dış piyasalara paralel bir hareket bekliyoruz, 2.80 seviyesinin kırılıp kırılmayacağı izlenecek. Tahvil piyasasında ise kurdaki gerileme ve gelişmekte olan piyasalara yönelik risk iştahı ile sınırlı düşüş görülebilir” dedi.

Fed Çarşamba günü sonlanan toplantısında faiz oranlarını değiştirmeyerek sabit tutarken, Haziran ayında bir faiz artışı için kapıyı açık bıraktı fakat

ABD ekonomisinde yavaşlama sinyalleri görüldüğü bir dönemde faizleri artırmak için aceleci olmadığı sinyallerini de verdi.




Öte yandan ABD’de gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) büyümesi öncü veriye göre yılın ilk üç ayında yüzde 0.5’e gerileyerek beklentilerin altında gerçekleşti.



Japonya Merkez Bankası (BOJ) ise piyasaların düşük küresel talep, yendeki yükseliş ve zayıf tüketimin ekonomik toparlanmayı tehdit etmesinden dolayı parasal destek programını genişleteceği beklentilerine rağmen politikada bir değişiklik yapmadı.

TCMB DÜN DÖVİZ SATIM İHALESİ AÇMADI

TCMB dün günlük döviz satım ihalesi açmazken, bugünkü ihale için ise minimum satış tutarını sıfır olarak ilan etti. TCMB Başkanı Murat Çetinkaya, 26 Nisan’da yılın ikinci enflasyon raporuna yönelik toplantıda, döviz rezervlerinde brüt rezervlerin dikkate alınması gerektiğini ve koşullar devam ettikçe rezerv biriktirme niyetinde olduklarını söyleyerek, BOTAŞ’a yapılan döviz satışlarının da bu yıl kademeli olarak azalmasını beklediklerini belirtmişti.

Geçen yıl Ağustos ortasından 25 Şubat’a kadar her gün 60 milyon dolar ya da civarında döviz satışı gerçekleştiren TCMB, söz konusu tarihten sonra tutarı 30 milyon dolara, Mart sonunda ise 20 milyon dolara çekmişti.

 

29/04/2016 12:18
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: dolar
MANŞETLER

HK EKONOMİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.