Dondurulmuş gıdalar hakkında bilmemiz gereken önemli 5 konu

ads ads ads ads
18/10/2017

ads
Dondurulmuş gıdalar hakkında bilmemiz gereken önemli 5 konu

İngiltere'deki Gıda Standartları Kurumu, dondurulmuş gıdanın en büyük israf kaynaklarından biri olduğunu belirterek halkı bu konuda bilgilendirmek üzere bir kampanya başlattı.

İşte dondurulmuş gıdalar hakkında sık sık sorulan sorulara kurumun verdiği yanıtlar:

1. Gıda yalnızca alındığı gün mü dondurulur? Gıda Standartları Kurumu'nun yaptırdığı araştırmaya katılanların %43'ü öyle olduğuna inanıyor ama kuruma göre bu bilgi yanlış.

Ülkede gıda güvenliğinden sorumlu olan kuruma göre gıdalar, "Son kullanım tarihine kadar her an dondurulabilir."

Gıda bekledikçe tazeliğinden kaybettiği için zamanla besin değeri düşebilir ama tehlikeli de değil.

2. Gıda derin dondurucuda uzun süre beklerse bozulur mu? Gıda Standartları Kurumu'nun araştırmasına göre halkın %38'i gıdaların derin dondurucuda da bozulabileceğine inanıyor.

Ancak kurumun Genel Müdürü Steve Wearne'e göre bu doğru değil. Bazı besinler 'sağlığa zararlı' iddiası abartılı mı? Yediğimiz ürünlerde neler saklı? Wearne'e göre zamanla buz kristallerinin artması yüzünden gıdanın tadı ve dokusu değişse de, besin zehirlenmesi riski yok.

Wearne "Gıda derin dondurucuda güvendedir ama zamanla kalitesi düşer. Dolayısıyla da dondurulduktan sonra 3-6 ay içinde tüketilmesini tavsiye ediyoruz. Tabii paketlenmiş hazır gıdaların üzerindeki etiketlere de bakılmasında fayda var." diyor.

3. Gıdayı çözdürdükten sonra ne kadar zamanımız var? Bakteri türlerinin çoğu, derin dondurucuda ölmüyor. Ancak düşük ısı ve susuzluk yüzünden pasif hale geçiyor.

Bu nedenle gıdanın buzu çözüldüğünde, bozulma süreci de yeniden başlıyor. Steve Wearne "Derin dondurucu, gıdalar için kumandadaki 'bekle' düğmesi gibidir. Zamanı durdurur." diyor.

"Ama buzu çözülünce, duran zaman yeniden akmaya başlar. Bu nedenle gıdaları ancak yiyeceğiniz zaman çözdürün, buzu tamamen çözüldükten sonra 24 saat içinde yiyin."

4. Dondurulmuş gıdayı çözdürmek için en iyi yöntem hangisi? Bakteriler genel olarak sıcakta ürediği için, gıdayı yavaş yavaş çözdürmek en iyisi. Aksi halde bakterilerin hızla artması riski var.

Pirinci ısıtırken nelere dikkat etmeli? Gıda Standartları Kurumu'na göre en güvenli yöntem, kullanmadan bir gece önce buzdolabına aktararak orada çözdürmek.

5. Bir gıdayı ikinci kez dondurmak tehlikeli mi? Dondurulup çözülmüş gıda, bozulma sürecine kaldığı yerden devam ediyor.

Ancak çözüldükten sonra yeniden dondurulursa, ikinci kez çözüldüğünde bakteriler çok hızla çoğaldığı için zehirlenme riski artıyor.

Ancak dondurulup çözülen gıda pişirilmişse, örneğin çiğ tavuktan, tavuklu bir yemek yapılmışsa o zaman zararlı bakteriler ölüyor ve gıdanın yeniden dondurulması riskli olmuyor.

18/10/2017 09:04
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Dondurulmuş gıdalar
MANŞETLER

HK SAĞLIK

Sağlıkta 5 yıllık yeni yol haritası

HK SAĞLIK

Sağlık Bakanlığı'nın 2024-2028 yıllarını kapsayan Stratejik Planı yayımlandı. Planda; sağlıklı yaşam hakkının korunmasından, tedavi hizmetlerinin güçlendirilmesine, obezite ve bağımlılıkla mücadeleden, özel gereksinimli bireyler ve yaşlılara yönelik hizmetlere uzanan birçok başlık yer alıyor. 2022 itibarıyla 27 bin 762 olan aile hekimliği birimlerinin sayısının da 36 bin 383'e çıkartılması hedefleniyor.

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.