Doping ilacı prematüre bebeklerin beynini koruyor!

ads ads ads ads
28/08/2014

ads
Doping ilacı prematüre bebeklerin beynini koruyor!

İsviçre'de yapılan bir araştırmada doping ilacı olarak bilinen eritropoietin (EPO) hormonunun prematüre bebeklerde beyin hasarını önleyebileceği sonucuna varıldı.

Beyin görüntülemelerinde bazı sporcuların doping yapmak için kullandığı EPO hormonunun doğumdan sonra prematüre bebeklere verildiğinde işe yarayabileceği tespit edildi. BBC Türkçe’nin haberine göre Amerikan Tıp Vakfı dergisinde yayımlanan çalışma, gebeliğin 26 ila 31. haftasında dünyaya gelen 500 kadar prematüre bebeğin incelenmesiyle yapıldı.

KIRMIZI KAN HÜCRELERİNİ ARTIRIYOR

EPO hormonu kırmızı kan hücrelerinin üretimini arttıran bir hormon. Sentetik EPO hormonu normalden az kırmızı kan hücresi olmasının yol açtığı kansızlık gibi hastalıkların tedavisinde de kullanılıyor. Hormon kan değişimi ihtiyacını azaltmak için prematüre bebeklere de verilebiliyor.

İsviçre ’de Cenevre Üniversitesi Hastanesi’nde yapılan çalışmada doğumdan kısa süre sonra üç doz verilen EPO hormonunun bebeklerin beyin hasarı riskini azaltabileceği saptandı.

İLK KEZ TESPİT EDİLDİ

Hormon verilen bebeklerin beynindeki beyaz maddede yüzde 22, verilmeyen bebeklerde ise yüzde 36’lık hasar saptandı. Gri maddede ise hormon verilen bebeklerde yüzde 7, verilmeyenlerdeyse yüzde 19’luk hasar tespit edildi.

Araştırmayı yürüten ekipten Dr. Russia Ha-Vinh Leuchter “Hormon tedavisi gören bebeklerin beyninde, verilmeyenlere kıyasla çok daha az beyin hasarı olduğunu gördük. EPO hormonunun prematüre bebeklerin beyinleri üzerindeki yararlı etkisi ilk kez görüldü” dedi.

‘DAHA FAZLA ÇALIŞMA YAPILSIN’

Uzmanlar EPO hormonunun doğumdan sonra kritik önemdeki haftalarda prematüre bebeklerin beyinlerinin korunmasına yardımcı olup olmayacağının anlaşılması için daha fazla çalışma yapılması çağrısında da bulundu.

İngiliz yenidoğan uzmanı Dr. Jane Howden da prematüre bebeklerdeki uzun vadeli problemleri azaltabilecek herhangi bir tedavi yönteminin daha fazla araştırılması gerektiği görüşünde.

Howden “Çalışmayı yapan uzmanların bu yöntemin mevcut tedavi çeşitlerine hemen eklenmesini tavsiye etmediğini göz önünde tutmalıyız. Prematüre bebeklerin çoğunda önemli beyin hasarı görülmediğini vurgulamak da önemli” diye konuştu. 

28/08/2014 14:49
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: prematüre bebek, beyin, hücre, gelişim, haber
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.