Dostluk efsanesini besteledi

ads ads ads ads
30/07/2014

ads
Dostluk efsanesini besteledi

Fazıl Say’ın yeni bestesi ‘Yunus Sırtındaki Çocuk’un dünya prömiyeri yarın akşam D-Marin Turgutreis Uluslararası Klasik Müzik Festivali’nde yapılacak. Yunus balığı ile bir çocuğun dostluğunu anlatan eser için Say “Böyle dostluklara Türkiye’nin ihtiyacı” var diyor.

MUĞLA’nın Milas ilçesine bağlı Güllük Körfezi’nin ağzında İasos diye bir şehir varmış vakti zamanında. Bir masal anlatılır bu yöreyle ilgili. Saf dostluğun yalnızca insanla insan arasında değil, insanla bir başka türden canlı arasında da kurulabileceğini gösteren duygu yüklü bir efsane. Buna göre; İassos bölgesinde güzelliğiyle herkesi kendine hayran bırakan, yetim bir çocuk varmış. Bir gün denizde oynarken kaybolmuş ve uzun zaman sonra bir balıkçı tarafından bir yunus balığının sırtında, mutluluk içinde görülmüş. Uzun zaman sonra da sahilde uzanmış ölüsünü bulmuşlar Hermias’ın. Hemen yanında da onu evine bırakmak üzere gelmiş, ancak yanından ayrılamayıp onunla birlikte ölmeyi seçmiş yunus balığını. Ölümde bile birbirlerinden ayrılmayan ikilinin yüzündeki tebessüm böylece ölümsüzleşmuş.Fazıl Say bu efsane ile bir kitapta karşılaştığında 14 yaşındaymış. O zamandan beri bestelemek istediği bir hikâyeymiş Hermias’ınki. Eser, nihayet yarın akşam D-Marin Turgutreis Klasik Müzik Festivali’nin açılış konserinde dünya prömiyerini yapacak.

‘TÜRKİYE’NİN BU DOSTLUĞA ÇOK İHTİYACI VAR’

Yunus balığını piyanoda Fazıl Say seslendirecek. Özen Yula’nın efsaneden hareketle yazdığı şiirsel metni de sahnede Selçuk Yöntem okuyacak. Anneyi Serenad Bağcan’ın seslendireceği eserde, Hermias’ı ise Viyana’nın ünlü çocuk korosu Die Wiener Sängerknaben’den seçilen bir çocuk solist temsil edecek. Fazıl Say; “Özen ile birlikte Hermias efsanesindeki dostluğun altını çizebilmek için çok çalıştık. Çünkü Türkiye’nin bu dostluklara ihtiyacı var. Madem birbirimizden dostluk öğrenemiyoruz, bari bir yunus bize anlatsın dostluğun ne olduğunu” diyor Hermias’tan söz ederken. Ve eserin üretim sürecini şöyle anlatıyor: “Hermias - Yunus Sırtındaki Çocuk; piyano, orkestra, solistler ve anlatıcı (Selçuk Yöntem) için 35 dakikalık bir eser. 14 yaşında ilk okuduğumdan beri bestelemek istediğim ve 30 yıl sonra nasip olan, sanırım yazdığım en güzel şey… Hermiyas efsanesi, Ahtamar efsanesi ve Aspendos efsanesi. Bu üç efsane hayatım boyunca aklıma takılmıştır. Üç efsanenin biri nihayet bitti. Som altından bir dostluk hikâyesidir Hermias. 3 bin yıl önce Güllük’te geçer. Güzel bir müzik ve çok iyi bir yorum ile buluşmalıdır. Biz efsaneyi müzikli dram olarak sunuyoruz.” 

30/07/2014 09:56
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Fazıl Say, dostluk efsanesi, haber
MANŞETLER

HK KÜLTÜR SANAT

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.