Döviz Kademeli Yükselişte!

ads ads ads ads
22/11/2013
HK

ads
Döviz Kademeli Yükselişte!

Haziran ayında yükselişe geçen ve Ağustos ayı itibarıyla Sterlin’in 3 TL üzerine çıkmasına, Dolar’ın 2TL ‘Kritik eşiğini’ aşmasına neden olan Döviz’deki artış ‘kademeli’ bir şekilde devam ediyor…

Türkiye’deki ‘kriz’le patlak veren dövizdeki artış, kademeli bir şekilde sürüyor. Özellikle Haziran ayında yükselişe geçen ve Ağustos ayı itibarıyla 3 TL’nin üzerine çıkan sterlinin bu durumu, döviz borçlularını korkuturken, iş dünyasını da olumsuz etkiliyor.

‘FED’in açıklamaları ile başladı…’

Amerika’nın ‘Merkez Bankası’ FED’in 2012 yılında tahvil alımlarını azaltacağına yani piyasaya daha az para süreceğine ilişkin açıklamalarına dayanan dövizdeki artışın, Türkiye Gezi Parkı Olayları ile hızlandığına işaret eden MoonStar Döviz Bürosu çalışanı Mehmet Senar, Nisan ayına kadar sakin olan piyasanın Mayıs- Haziran itibarıyla hareketlenmeye başladığına işaret etti.

Türk Lirası değil döviz rağbet gördü…

Gezi Parkı Olayları’nın dış yatırımcıları kötü etkilediğine işaret eden Senar, Merkez Bankası’nın müdahale gücü olmasına karşın müdahale etmeyeceğini açıklaması ve TL faizini artırmasının, Türk Lirası’na rağbeti azaltırken, döviz talebini de artırdığı görüşünü belirtti.

Kademeli artış…

Gezi olaylarının üzerine Suriye’deki sınır olaylarının da eklendiğine işaret eden Senar, Dolar’ın 2 TL olan ‘Kritik eşiği’ geçtiğine dikkat çekti.

Politik olayların yanı sıra, 2. FED ihalesinden sonra da dövizin düşmeyeceğinin anlaşıldığını belirten Senar, Türkiye’nin ‘Olimpiyat’ umudunun da başka baharla kalmasının olumsuz bir etken olarak ortaya çıktığını ifade etti.

Düşüş beklentisi yok…

“Şu an ne olumlu, ne de olumsuz bir hava var” diyen Senar, önümüzdeki süreçte dövizin düşme beklentisinin de olmadığını paylaştı.

Olayların zincirleme şekilde bağlanarak dövizde kademeli bir artış etkisi yarattığına değinen Senar, Sterlin’in Dolar’a karşı değerlenmesinin, Sterlin’in daha çok kullanıldığı Kuzey Kıbrıs’ta yarayı büyüttüğüne işaret etti.

“Kurların eski haline dönmesi bence pek mümkün değil” diyen Mehmet Senar, 2014 yılı Şubat ayında biraz düşüş ihtimali beklentisini de paylaştı.

Merkez Bankası’nın önceki gün gizli bir faiz artırımına gittiğini ifade eden Senar,

Kurlarda biraz gerilemenin de bunun sonucu olarak yansıdığını kaydetti.

“Günde 500 işlemden 270’e kadar düştü…”

Kurların sürekli artış göstermesinin toplumu ‘isyan eder’ noktaya getirdiğini ifade eden Senar, insanların tedirgin ve tedbirli davrandığını belirtti.

“Günde 400-500 işlem yaparken, 270-300 işleme indiğimiz oluyor” diyen Senar, her şeyin dövize endeksli olduğundan alım gücünün de çok fazla düştüğüne işaret etti.

Son bir yılda özellikle yabancı müşterilerindeki artışa da dikkat çeken Senar, yerli müşteride ise düşüşün belirgin olduğunu ifade etti.

Yatırım aracı altın…

Yaşanan süreçte yatırım aracı olarak altını öneren Senar, altın değer kaydettiği için şu anda altına yatırım yapmanın daha mantıklı olacağı görüşünü belirtti.

Senar, borçlanmak zorunda olanlarınsa faizi yüksek olmasına karşın ‘Türk Lirası’ borçlanılmasını da öneriyor.

Anlaşma…

İkinci bir ‘Annan Planı’ veya ‘Referandum’ heyecanın Kuzey Kıbrıs Ekonomisi’nde kan vereceği görüşünü belirten Senar, bir anlaşmanın ada ekonomisine su serpeceği düşüncesinin de altını çizdi.

Senar, “Umudunun bile ekonomiyi hareketlendirdiği anlaşmanın sağlanması, ekonomiye büyük yarar sağlayabilir” şeklinde konuştu.  YenidüzenMeltem Sonay

22/11/2013 10:28
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: ekonomi, döviz, euro, döviz kuru
MANŞETLER

HK EKONOMİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.