Dr. Kemal: Ocak, Kıbrıslı Rumlar ve Türkler için seçim ayı

ads ads ads ads
23/11/2017

ads
Dr. Kemal: Ocak, Kıbrıslı Rumlar ve Türkler için seçim ayı

İsmail Kemal, ocak ayının tüm Kıbrıslılar için seçim ayı olacağını, her iki tarafın da seçim çalışmalarına giderek yoğunlaşacağını, Kıbrıs konusunda bu dönemde bir gelişme beklenmediğini kaydetti.

Güney Kıbrıs, 23 ülkeyle birlikte PESCO’ya üye olurken, doğalgaz taşınması için Yunanistan-Mısır-Güney Kıbrıs üçlü anlaşma imzaladı. İş birliğini geliştirmek için Lübnan, Yunanistan ve Güney Kıbrıs arasında başka bir anlaşma imzalandı. Güney Kıbrıs’ın Fransa ile imzaladığı bir başka anlaşmaya göre ise, Fransa, Baf Askeri Havaalanını kullanabilecek. Güney’in, İsrail ile imzaladığı 3’üncü anlaşma ise doğal gazın Avrupa'ya naklini öngörüyor.

Son dönemde Güney’de bunlar yaşanırken, Kuzey ise seçim havasına girdi. Uluslararası İlişkiler Uzmanı Dr. İsmail Kemal, Yeni Bakış’tan Deniz Abidin'in “Doğalgaz dikkate alınarak, Güney Kıbrıs’ın son günlerde imza attığı anlaşmalar Kuzeyin önüne ileride nasıl çıkacak?” Kuzey Kıbrıs ile olan ilişkileri nasıl etkileyecek?” yönündeki sorularını yanıtladı.

“Uzun süreli bölgesel politikalar izliyorlar”

Dr. İsmail Kemal, Kıbrıslı Rumların uzun zamandan beri uzun vadeli bölgesel politikalar izlediğini anımsatarak, bu politikalarda hem enerji konusu, hem de AB üyesi olarak Doğu Akdeniz’de rol oynama noktasında önemli yer tuttuğunu, Kıbrıs sorununun da bu şekilde olduğunu söyledi.

Kemal, Kıbrıs’ın çok istikrarsız bir bölgenin yakınında olduğunu anımsatarak, büyük güçlerin ve bölgesel aktörlerin dikkatlerinin bu bölgeye yoğunlaşmış durumda olduğunu kaydetti. Kemal, stratejik önemi büyük olan bu bölgede ittifakları, işbirlikleri oluşturarak rolünü güçlendirmeye çalışmanın çok mantıklı bir şey olduğuna dikkat çekerek, Kıbrıslı Rumların bunu yaptıklarını ve bu çerçevede Yunanistan’la birlikte “üçlü iş birliği” dedikleri iş birlikleri oluşturduklarını söyledi. 

“Güney, ülkelerle iş birliklerini geliştiriyor”

“Mısır’la, İsrail’le bu ilişkiler gelişmiş durumda. Lübnan ve Ürdün’le benzeri iş birliği geliştirme çalışmaları yapılıyor. Suriye sorununa siyasal bir çözüm bulunabilirse bu ülke ile de iş birliği çabaları olacak” diyen Kemal, dolayısıyla Türkiye haricinde Doğu Akdeniz’e kıyısı olan ve enerji konusunda rol oynaması beklenen ülkelerle işbirliklerinin gelişmekte olduğunu belirtti. 

Kemal, Avrupa düzeyinde bakıldığında AB’nin kendi güvenlik ve savunma mekanizmasını oluşturma çabası içinde olduğunu belirterek, 23 üye ülkenin PESCO anlaşmasını imzaladığına vurgu yaptı. 

“İlişkilerin seyri Kıbrıs sorunundaki gelişmeye bağlı”

Kemal, açıklamalarını şöyle sürdürdü, “ABD Başkanı Donald Trump’ın NATO ve Avrupa’nın savunması konusunda yaptığı çelişkili açıklamalar, Transatlantik ilişkilerde yaşanan sorunlar ve Avrupa’nın en önemli askeri gücü olan İngiltere’nin Brexit kararı Avrupa’yı buna zorluyor. Kıbrıslı Rumlar Avrupa güvenlik ve savunma politikaları içinde yer almaya her zaman önem veriyorlar. Bu çerçevede PESCO’ya katılmaları gayet doğal. Tabii PESCO’nun nasıl evrileceğini, sonucun ne olacağını öngörmek için henüz erken. Avrupa’da bu işler hızlı olmuyor ama anlaşmanın imzalanmış olması önemli bir adım. Doğu Akdeniz, Avrupa Birliği için de çok önemli ve bu bölgede etkili olmak istiyor. Bu çerçevede Kıbrıs’a önem veriyorlar. 

Tüm bunların ileride iki taraf arasındaki ilişkileri nasıl etkileyeceği Kıbrıs sorununa ilişkin gelişmelere bağlı olacak. İmzalanan anlaşmalar konusu çözümün içinde yer alacak. Doğal gaz konusu başlı başına büyük bir konudur. Burada da önemli olan tarafların bir çözüme varıp varamayacaklarıdır. Çözüme varılırsa enerji konusunda işbirliği olanakları artacak. Bunu herkes biliyor. Önümüzdeki dönemdeki diplomatik süreçleri bekleyip görmek gerekiyor.”

“Tüm ülkeleri kapsayacak istikrar mimarisine ulaşabilmek önemlidir”

Dr. İsmail Kemal, her ülkenin kendi elini güçlendireceğini düşündüğü politikalar izlemekte olduğunu ifade ederek, Kıbrıslı Rumların bölgesel iş birliklerini geliştirerek elbette ellerini güçlendirmeyi, manevra alanlarını genişletmeyi amaçladıklarını kaydetti. Kemal, iş birlikleri ve ittifaklarla rakip gücü dengelemeye çalışmanın uluslararası ilişkilerde en klasik yaklaşımlardan biri olduğunu belirterek, uluslararası politikada esas olanın iş birliği yapılan ülkelerin sayısını artırmak olduğunu söyledi. İş birliği yapılan ülkelerin sayısının çok olmasının avantaj sağladığına dikkat çekerek, önemli olanın gelecekte Doğu Akdeniz’de tüm ülkeleri kapsayacak bir güvenlik ve istikrar mimarisine ulaşabilmek olduğunu kaydetti. 

“Ocak, Kıbrıslı Rumlar ve Türkler için seçim ayı”

Kemal, bunun mümkün olması için öncelikle var olan anlaşmazlıkların çözümlenmesi gerektiğini belirterek, bunun kolay olmadığını, bölgenin nereye gideceğini, nasıl bir bölgesel yapı oluşacağının bilinmediğini söyledi. Kemal, “O döneme kadar her ülke kendi iş birliklerini geliştirmeye çalışacak. Bu süreçler, çabalar devam edecek” diye konuştu. 
Kemal, Kıbrıslı Rumların seçim atmosferine girdiklerini, Ocak ayının hem Kıbrıslı Türkler, hem de Kıbrıslı Rumlar için seçim zamanı olacağını dile getirerek, her iki tarafta da seçim çalışmalarının giderek yoğunlaşacağını kaydetti. 

“Kıbrıslı Rumlar, Türklerin seçim çalışmalarını analiz etmeye çalışıyor”

“Siyasal yaşama seçim atmosferi, seçim tartışmaları hakim olacak. Bu da dikkatlerin bu konu üzerinde yoğunlaşması anlamına geliyor. İster istemez Kıbrıslı Rumlar kendi seçimlerine, Kıbrıslı Türkler de kendi seçimlerine odaklanacaklar. Kıbrıslı Rum adayların seçim afişleri yolları süslemeye başladı bile. Tabii ki karşı taraftaki seçim kampanyası ve seçim tahminleri yakından izlenecek ama esas dikkat kendi seçimleri üzerinde olacak” diyen Kemal, “Elbette Kıbrıslı Rumlar, Kıbrıslı Türklerin seçim kararını ve bunun ardından başlayan seçim çalışmalarını izliyorlar ve analiz etmeye çalışıyorlar” dedi. 

“Kıbrıs konusunda bu dönemde bir gelişme olmaz”

Kemal, böylesi dönemlerde Kıbrıs konusunda önemli gelişmeler olmasının beklenmediğine dikkat çekerek, politikacıların, partilerin seçimlere yoğunlaştıklarını, bu nedenle konunun fazla gündeme gelmemesinin doğal olduğunu belirtti. Kemal, bu günlerde bir atılım olacağını sanmadığını belirterek,  hem Kıbrıs’taki aktörlerin hem de uluslararası aktörlerin seçimlerin sonuçlarını, oluşacak siyasal tabloyu, siyasal dengeleri görmek isteyeceklerini söyledi. 

Kemal, “Ona göre hareket edecekler. İki tarafta da seçim sonuçları netleştikten sonra diplomatik hareketlilik gündeme gelebilir. Seçim sonuçlarını görmeden tahminde bulunmak zordur. Şubat ayının başlarına kadar seçimlerle meşgul olacağımız kesindir” diye konuştu. 
 

23/11/2017 11:41
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: İsmail Kemal, kıbrıs
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.