Dragon kritik deneme için hazır

ads ads ads ads
06/05/2015

ads
Dragon kritik deneme için hazır

SpaceX firmasının astronot taşımak için geliştirdiği Dragon V2 uzay aracı, Çarşamba günü ilk kez test edilecek. Denemede, kapsül insansız olarak bin 524 metre yüksekliğe ateşlenecek.

Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) kargo taşımak için kullanılan Dragon kapsüllerini geliştiren SpaceX, Çarşamba günü uzay kapsülünün astronot taşımak için geliştirilen versiyonunu test edecek. Florida'daki Cape Canaveral Hava Kuvvetleri Üssü'ndeki ateşleme, TSİ 13.00'da.

Sekiz adet SuperDraco motoruyla yerden bin 524 metre havalanması planlanan Dragon V2, ardından paraşütle kıyıdan yaklaşık 1,6 kilometre ötede Atlantik Okyanusu'na inecek. Düşük irtifalı testin ana amacı, ateşleme esnasında oluşabilecek herhangi bir sorun halinde Dragon'un sağ salim yere inmesini sağlayacak sistemi denemek olacak.

3D yazıcıyla üretilen sekiz SuperDraco motoru, sadece altı saniye boyunca ateşlenecek ve bu süre içinde toplam 55 bin kg'lık itiş kuvveti oluşturacak. Bu kuvvet, bir sorun halinde Dragon'u taşıdığı mürettebatla birlikte tehlikeden uzaklaştırmaya yeterli olacak. Dragon V2'nin ateşlendikten sonra paraşütle suya inmesi yaklaşık 90 saniye sürecek.

NASA, Dragon'un prototipini temsil edecek uzay kapsülüne 270 alıcı yerleştirildiğini ve ateşleme esnasında ortaya çıkan tüm kuvvetlerin ölçüleceğini belirtti. NASA yetkilisi Jon Cowart, 'bir testin binlerce analiz için kullanılacak veri sağlayacağını' ifade ederek "Amaç veri toplamak, kusursuz bir test gerçekleştirmek değil" dedi.

2017'de uzaya çıkabilir


NASA, kargo taşımacılığının ardından astronot taşıma görevini de yerli ortaklarına devretmek istiyor. SpaceX'in Dragon uzay aracının ardından, Boeing'in CTS-100 kapsülü, iki yıl içinde ilk görevlerine başlayabilir. UUİ'de Mart ayında yapılan uzay yürüyüşlerinde, astronotlar 'uzay taksilerinin' kenetleneceği platformun ilk teknik altyapısını kurmuştu.

NASA ile 1.6 milyar dolarlık anlaşması olan SpaceX, 12 kargo görevinden altısını tamamladı. NASA, uzay taksilerinin göreve başlamasıyla koltuk başına 70 milyon dolar ödediği Rus Soyuz uzay aracından bağımsız hale gelecek.

Kaynak: Al Jazeera 

06/05/2015 09:35
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: dragon, SpaceX,
MANŞETLER

HK TEKNOLOJİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.