Dünya Bankası: Gazze çöküşün eşiğinde

ads ads ads ads
23/05/2015

ads
Dünya Bankası: Gazze çöküşün eşiğinde

Dünya Bankası, Gazze Şeridi'nin ekonomik çöküşün eşiğinde olduğu uyarısında bulunarak ablukanın gevşetilmesi çağrısı yaptı.

Dünya Bankası, Gazze Şeridi'ndeki ekonomik durumla ilgili raporunda bölgenin ekonomik açıdan çöküşün eşiğine geldiği uyarısında bulundu. Raporda yaklaşık 1 milyon 800 bin nüfuslu Gazze Şeridi'nde işsizlik oranının yüzde 43'e ulaştığına dikkat çekilerek, ‘bunun muhtemelen dünyadaki en yüksek işsizlik oranı olduğu' belirtiliyor.



Dünya Bankası verilerine göre Gazze Şeridi'nde kişi başına düşen gelir, yönetimin Filistinlilere devredildiği 1994 yılından bu yana yüzde 31 oranında azaldı. Raporda on kişiden dördünün yoksulluk sınırının altında yaşadığına da dikkat çekiliyor. Dünya Bankası bu duruma art arda yaşanan savaşlar ile İsrail'in ve kısmen Mısır'ın ablukalarını gerekçe gösterdi.

'SON DERECE ENDİŞE VERİCİ'



Dünya Bankası'nın Gazze ve Batı Şeria'dan sorumlu yöneticisi Steen Lau Jorgensen, ‘rakamların ve ekonomik durumun son derece endişe verici olduğunu' söyledi. Dünya Bankası raporunda Gazze ekonomisinin gelişebilmesi için ablukanın gevşetilmesi çağrısı yapılarak, “Komşu ülkelerin güvenlikle ilgili meşru endişelerine rağmen, inşaat malzemelerinin ihracını kolaylaştıracak yollar bulunmak zorunda” ifadesine yer verildi.

Rapor önümüzdeki hafta Brüksel'de resmen sunulacak.



İsrail 2007 yılında Gazze Şeridi'ni insan ve mal girişine neredeyse tamamen kapatmıştı. Mısır da Sina Yarımadası'ndaki çatışmaların ardından 24 Ekim'de Refah sınır kapısını kapattı.



 

23/05/2015 15:56
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Dünya Bankası, Gazze Şeridi, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.