Dünya, 'Theia' gezegeniyle çarpıştıktan sonra meydana geldi!

ads ads ads ads
02/02/2016
Hürriyet - Birce BORA / LONDRA

ads
Dünya, 'Theia' gezegeniyle çarpıştıktan sonra meydana geldi!

 ABD’deki California Üniversitesi’nden bilim insanlarının gerçekleştirdiği yeni bir araştırma; Dünya’nın günümüzdeki hâline ulaşmasının 4.5 milyar yıl önce 'Theia' adı verilen başka bir gezegenle "kafa kafaya" çarpışması sonucu gerçekleştiğini ortaya çıkardı.

Araştırmacılar; Dünya’nın sadece 100 milyon yaşındayken Mars büyüklüğünde olduğuna inanılan 'Theia' ile çarpıştığının uzun süredir bilindiğini, ancak bu çarpışmanın bir hafif bir dokunuştan ibaret olduğuna inanıldığını söyledi.

Uzmanlar, çarpışmanın ortaya çıkardığı gücün Dünya ve 'Theia’nın kısmen birleşerek tek bir gezegene dönüşmesine neden olduğunu ve çarpışma sırasında kopan bir parçanın da gezegenin yörüngesine girerek Ay’ı oluşturduğunu açıkladı.



AY İLE DÜNYA’DAKİ TAŞLARIN BİR FARKI YOK

Araştırmacılar, Apollo görevleri tarafından Dünya’ya getirilen Ay taşlarını Hawai ve Arizona’dan alınan volkanik kaya örnekleri ile karşılaştırdı. Yapılan araştırmada iki grup taşta bulunan oksijen izotopları arasında hiçbir fark olmadığı tespit edildi.

Edward Young ve arkadaşları

Araştırmayı gerçekleştiren ekibin başında bulunan Edward Young, bu durumun Dünya ile 'Theia' arasındaki çarpışmanın bir sonucu olduğunu tespit ettiklerini söyledi.

Young, “Çarpışma sonrasında 'Theia' hem Dünya’nın, hem de Ay’ın içine eşit bir biçimde karışmış. Bu durum Dünya ve Ay’da Theia’dan etmenlerin neden farklı oranlarda bulunmadığını açıklıyor” dedi.

Young ayrıca bu çarpışma yaşanmasa Theia’nın da bugün Güneş sisteminde bir gezegen olacağını düşündüklerini söyledi.

NASA ve Avrupa Araştırma Konseyi’nin finansmanı ile gerçekleştirilen araştırma Science isimli akademik dergide yayınlandı.

02/02/2016 15:41
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Dünya, Ay, Theia, gezegen, çarpışma, Dünya nasıl oluştu, NASA
MANŞETLER

HK TEKNOLOJİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.