Dünyadan Haberler

ads ads ads ads
19/09/2014

ads
Dünyadan Haberler

 MALİ'DE MAYIN PATLAMASI: 5 ÖLÜ, 3 YARALI

Mali'nin Kidal bölgesinde BM Barış Gücü askerlerinin (MINUSMA) güzergahı üzerine yerleştirilen mayının patlaması sonucu 5 Çad askerinin öldüğü, 3'ünün yaralandığı bildirildi.

Mali'deki BM Barış Gücü'nden (MINUSMA) yapılan yazılı açıklamada, MINUSMA askeri aracının Kidal bölgesinde yer alan Aguelhok ile Tessalit beldeleri arasındaki yoldan geçişi sırasında yola yerleştirilmiş mayının patlaması sonucu 5 askerin öldüğü, 3 askerin yaralandığı belirtildi.

Açıklamada, MINUSMA Başkanı Albert Konders, bu tür saldırıların, BM'nin Mali hükümetine ve halkına yönelik desteğini engelleyemeyeceğini kaydetti.

Konders, bölgede çatışan tarafların yöneticilerine Cezayir'de salı günü imzaladıkları bildiri doğrultusunda sorumluluklarını üstlenmeye çağırdı.

Mali'deki olaylar, muhalif grupların kuzeydeki Kidal, Timbuktu ve Gao şehirlerinin kontrolünü ele geçirmesi ve ardından Bamako'daki geçici hükümetin Fransa'dan yardım talep etmesiyle başlamıştı. Mali'ye askeri müdahalede bulunan Fransız ordusu, kuzeydeki kentlerin kontrolünü ele geçirmişti.

Mali'de geçen yıl 1 Temmuz'da göreve başlayan BM Barış Gücü'nün (MINUSMA) görev süresi, 30 Haziran 2015'te sona erecek.

IRAK'TA BOMBALI SALDIRILAR: 29 ÖLÜ, 71 YARALI

Irak'ın başkenti Bağdat'ın farklı bölgelerinde düzenlenen bombalı saldırılarda 29 kişinin hayatını kaybettiği, 71 kişinin yaralandığı bildirildi.

AA muhabirinin güvenlik kaynaklarından aldığı bilgiye göre, Bağdat'ın güney batısındaki el-Amil Mahallesi'nde bir kafenin yakınına düzenlenen bombalı saldırıda 3 kişi öldü, 11 kişi yaralandı.

Güvenlik kaynakları, Bağdat'ın kuzeyindeki Kazımiye bölgesinde lokantaların ve askeri istihbarat karargahının yakınına patlayıcı yüklü iki araçla saldırı düzenlenmesi ve yine aynı bölgeye havan mermileri düşmesi sonucu 21 kişinin hayatını kaybettiğini, 48 kişinin yaralandığını belirtti.

Bağdat'ın batısındaki Selam Mahallesi bölgesi yakınına patlayıcı yüklü araçla düzenlenen saldırı sonucunda 2 kişinin yaşamını yitirdiğini, 5 kişinin yaralandığını aktaran güvenlik kaynakları, başkentin kuzeyindeki Kıreyat bölgesine havan topu düşmesi sonucunda ise 3 kişinin öldüğünü, 7 kişinin yaralandığını ifade etti.



IRAK'TAKİ ÇATIŞMALAR

Irak ordusunun çeşitli kentlerde terör örgütü Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) yönelik ABD destekli hava saldırılarında 53 kişi hayatını kaybetti, 24 kişi yaralandı.

AA muhabirine konuşan Enbar Operasyon Gücü Komutanı Raşid Felih, Irak ordusunun ABD'ye ait savaş uçaklarının desteğiyle Musul ve Enbar vilayetlerine düzenlediği hava operasyonlarında 49 IŞİD militanının öldürüldüğünü belirtti.

Felluce Devlet Hastanesi sözcüsü Visam el-İsavi de ordunun, Felluce'nin çeşitli bölgelerinde IŞİD'e yönelik hava saldırılarında hayatını kaybeden 4 sivil ile 24 yaralının hastaneye getirildiğini ifade etti.

Otorite boşluğunun yaşandığı Irak'ta, IŞİD öncülüğündeki silahlı grupların haziranda Musul başta olmak üzere bazı bölgelerin kontrolünü ele geçirmesinin ardından, ülkenin çeşitli yerlerinde IŞİD ile güvenlik güçleri arasında çatışmalar sürüyor. Irak ordusu ve ABD'ye ait hava unsurları da IŞİD'in kontrolündeki bazı hedeflere hava saldırıları düzenliyor.

BATI AFRİKA'DAKİ EBOLA SALGINI

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Batı Afrika'da son bir 1 hafta içerisinde 700'den fazla Ebola vakasının meydana geldiğini bildirdi.

DSÖ'den yapılan açıklamada, sadece 3 hafta önce, bir haftalık dönemdeki vaka sayısının ortalama 500 olduğunu ancak yapılan gözlemlerde son bir hafta içerisinde bu oranın 200 daha arttığını, bunun virüsün hızlı şekilde yayıldığına işaret ettiği belirtildi.

Açıklamada, son verilere göre Ebola nedeniyle 2 bin 600 kişinin öldüğü, en fazla ölümün ise Liberya'da yaşandığı ifade edilerek, salgına yakalanan 318 sağlık çalışanın yarısının hayatını kaybettiğine dikkati çekildi.

Batı Afrika'da şu anda virüsün bulaştığı 5 bin 300'den fazla kişinin yarısının sadece son üç hafta içerisinde virüse yakalandığının tahmin edildiği kaydedilerek, virüsün Liberya, Sierra Leone, Gine, Nijerya ve Senegal'de etkili olduğunu belirtildi.



YEMEN'DE ŞİDDET OLAYLARI

Yemen'de Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin evinin yakınlarında Husi Ensarullah Hareketi ve ordu arasında çıkan çatışmalarda 5'i asker 8 kişi hayatını kaybetti, 12 asker yaralandı.

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, Sana'nın kuzeyindeki Şemlan Mahallesi'nde yer alan Es-Selasin Caddesi'nde, Ensarullah Hareketi ve ordu mensupları arasında çıkan çatışmada 5 askerin yanı sıra Husilerden de 3 kişi hayatını kaybetti, 12 asker yaralandı.

Çatışmaların devam ettiğini aktaran görgü tanıkları, ayrıca Husilerin bölgedeki istihbarat merkezine saldırı düzenlediklerini dile getirirken, saldırıda ölen ya da yaralanan olup olmadığı konusunda bilgi vermedi.

Cumhurbaşkanı Hadi'nin evinin yakınlarında Husi Ensarullah Hareketi ve ordu arasında dün çıkan çatışmalarda 2 asker hayatını kaybetmiş, 30 kişi yaralanmıştı.

Husi militanlarıyla Yemen ordusuna bağlı güçler arasındaki çatışmalar başkent Sana ve kuzeydeki Cevf kenti çevresinde yoğunlaşıyor. Cevf, ayrıca sahip olduğu doğalgaz ve petrol kaynaklarıyla ülke bütçesine en çok gelir sağlayan Marib kentine yakın olması nedeniyle de ülke için stratejik önem taşıyor.

FRANSA'DA KÖTÜ HAVA KOŞULLARI NEDENİYLE 4 KİŞİ ÖLDÜ

Fransa'nın güneyindeki kötü hava koşulları nedeniyle 4 kişi hayatını kaybederken, 2 kişiden haber alınamıyor.

Herault bölgesinde bulunan Lamalou-les-Bains şehrini etkisi altına alan şiddetli yağış ve fırtınada 3 kişi öldü. Yağışlar yer yer su baskınlarına sebep olurken, 2 kişi de kayboldu.

Valilikten yapılan açıklamada, dün gece başlayan şiddetli yağış nedeniyle suların yükseldiği ve kamp yapan karavanları sürüklediği bildirildi.

Aveyron'da ise 76 yaşındaki bir kadın köprüden düştükten sonra akıntıya kapılarak hayatını kaybetti.

İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, güvenlik güçlerinin bölgeye sevk edilmesi talimatı verdi.

Ülkenin güneydoğusunda bulunan Le Gard ve Herault bölgelerinde turuncu alarm verildi. Turuncu alarm, hava koşullarının sosyal hayatı belirgin düzeyde etkilediği durumlarda veriliyor. AA

19/09/2014 09:55
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: dünya, haber, haberler
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.