Dünya'ya en çok benzeyen gezegen keşfedildi

ads ads ads ads
18/04/2014

ads
Dünya'ya en çok benzeyen gezegen keşfedildi

Kepler 186F adı verilen gezegende, yörüngesinde bulunduğu yıldıza olan mesafesi nedeniyle yaşam mümkün olabilir.

Dünyaya en çok benzerlik gösteren gezegen keşfedildi. İsmi Kepler 186. Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, ilk kez dünya ile aynı boyutlarda ve bilinen yaşama uygun nitelikte bir gezegen gözlemlendiğini duyurdu.

"YAŞANABİLİR BÖLGE İÇİNDE KALIYOR"

Temsili animasyonunu paylaştı. NASA teleskopu Kepler'in keşfettiği gezegen dünyaya 500 ışık yılı, yani 5 katrilyon km uzaklıkta. Kepler 186 yıldızı etrafında dönen 5 gezegenden biri, yıldıza en uzak olanı. Güneşten daha küçük olan ve daha az ısı veren bu yıldıza mesafesi gezegeni "yaşanabilir bölge" içinde kılıyor.

SADECE BOYUTUYLA DÜNYAYA BENZEMİYOR

Kepler 186F dünyaya yalnızca boyutuyla benzemiyor. Benzerlikleri arasında yıldızının yörüngesinde dönüş süresi var, 130 günde turluyor yıldızın çevresini. Dünya'nın güneşten aldığının üçte biri kadar kendi yıldızından enerji alıyor. Gezegende, dünyadaki günbatımından bir saat öncesi kadar gün ışığı görülüyor. Ancak belki de en önemli özelliği gezegende su bulunabilecek olması. Gezegenin yüzeyi ne çok sıcak ne çok soğuk, araştırmayı yürüten Elisa Quintana'ya göre, bu yüzden yüzeyde su bulunabilir.

EVRENDEKİ YILDIZLARIN YÜZDE 70'İ KEPLER186'YA BENZİYOR

Kepler 186F'nin keşfi, diğer dünya benzerlerini bulma yönünde de umut ışığı oldu. Evrendeki yıldızların yüzde 70'inin Kepler186 yıldızıyla benzerlik göstermesi, dünyayla aynı boyutta gezegenlerin bulunabileceği yönündeki kanıyı güçlendiriyor. 2009 yılında uzaya fırlatılan Kepler Uzay Teleskopu, şimdiye kadar 961 gezegenin gözlemlenmesini sağladı. 

18/04/2014 09:08
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Kepler 186F, dünya, gezegen
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.