Düşüşte de birinci!

ads ads ads ads
15/05/2015

ads
Düşüşte de birinci!

Türk Lirası karşısında tüm gelişmekte olan para birimlerine karşı çok daha sert değer kazanan doların değer kaybı da sert oldu. Dün dolar karşısında yüzde 1.50 ile en fazla değer kazanan para birimi Türk Lirası’na destek sıcak para girişinden geldi. Uzmanlar olumsuz bir gelişme olmazsa dolardaki düşüşün devam edebileceğini söylüyor.

YILA hızlı başlayan dolar nefesleniyor. Son 10 günde tüm gelişmekte olan para birimlerine karşı değer kaybeden dolara karşı dün Türk Lirası yüzde 1.50 ile en fazla değer kazanan para birimi oldu. Yılbaşından bu yana Türk Lirası tüm dünyada en fazla değer kaybeden para birimi görünümündeydi. Dolar 2.5900 liraya kadar geriledi. Dün Türk piyasalarına 1 milyar dolar civarında para girişi olduğu iddiası da Türk Lirası’nın yükselişini hızlandırdı. Serbest piyasada ise dolar günü 2.5990 liradan tamamladı. Dün Rus Rublesi hariç tüm para birimlerine karşı dolar kaybetti.

ABD’DEKİ OLUMSUZLUK

Son 10 günde Hindistan, Endonezya ve Arjantin dışında tüm ülkelerin para birimleri dolara karşı ortalama yüzde 3 değer kazandı. Doların Türk Lirası’na karşı değer kaybı son on günde yüzde 4’ü geçti. Euro karşısında ise dolar üç ayın en düşük seviyesinde. “1 dolar 1 Euro’ya eşitlenecek” beklentisi hâlâ güçlü olsa da Euro Bölgesi’nden ekonomik göstergelerin Yunanistan’a rağmen iyileşmesi Euro’yu dolar karşısında üç ayın zirvesine çıkardı. 1 dolar 1.14 Euro’ya kadar yükselirken tüm bunların başlangıç noktası ise ABD ekonomisine ilişkin zayıf veriler. ABD’den perakende satış verisindeki olumsuzluk toparlanmanın yetersiz olduğu yorumlarına yol açtı. Ve tüm piyasa Amerikan merkez bankası’nın (FED) faiz artışının haziran ihtimalinin sıfıra indiğinde hemfikir oldu. Doların Euro, Japon Yeni, İngiliz Poundu, Kanada Doları, İsveç Kronu ve İsviçre Frangı’na karşı değişimini gösteren Dolar Endeksi dün yüzde 0.38 değer kaybederek 93.13 seviyesini gördü. Bu üç ayın en düşük seviyesi.

ALB Forex Analisti Enver Erkan dolarda global bazda görülen değer kaybının etkilerinin görüldüğünü dile getirerek şöyle konuştu: “Özellikle hafta içinde açıklanmış olan ABD verileriyle beraber dolardaki algının negatif yönde geliştiğini söylemek mümkün. FED’in son açıklamasında ilk çeyrek verilerindeki olumsuz performans kış şartlarının geçici etkisine bağlanmıştı. Bu da nisan ve mayısta düzelme olacağı beklentisini oluşturdu. Ancak perakende satışlar verisinin marttan nisana doğru bir toparlanma gösterememiş olması haziranda faiz artışı olması ihtimalini neredeyse sıfıra indirdi. Piyasa bundan sonra beklentilerini veri akışına göre ya eylül, ya da 2016 şeklinde oluşturacak. ÜFE verilerinin de beklentileri karşılamaması dolar tarafındaki negatif algıyı devam ettirecek bir faktör. Mevcut veri seti ABD’nin büyüme performansı açısından da olumsuz bir algı oluşturabilir.”

KÂR SATIŞLARI ETKİLİ

HÜRRİYET teknik analiz yazarı Zeynel Balcı dolardaki düşüşü şöyle yorumladı: “Çıkış trend desteğinin kırılmasıyla ivme kazanan kâr satışlarının önemli destek noktaları 2.56-2.54 seviyelerinde görülüyor. Bu seviyenin üzerinde tutunup tepki alımlarıyla karşılaşabilir. Tepki yükselişlerinin ilk direnci ise 2.645 seviyesinde bulunuyor. Bu seviyenin üzerinde verilecek direnç 2.70 seviyesinde. Çıkış hareketinin tekrar güç kazanması için 2.70 seviyesinin geçilmesi gerekecek. Çıkış trendinin kırılması nedeniyle oluşan güç kaybı nedeniyle destek seviyelerinde tepki alımları görülse de kâr satışları bir süre daha etkisini sürdürebilir.” Şebnem TURHAN-hÜRRİYET

15/05/2015 11:57
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: dolar, ekonomi, haber
MANŞETLER

HK EKONOMİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.