Ege’de sayı düştü ama yeterli değil

ads ads ads ads
10/02/2016

ads
Ege’de sayı düştü ama yeterli değil

Avrupa Birliği Komisyonu’nun, mülteci krizinin frenlenmesi amacıyla Türkiye ile üzerinde anlaşılan Ortak Eylem Planı’nın uygulanmasına ilişkin olarak bugün açıklayacağı rapor, Ankara’nın attığı adımların Brüksel’i tam anlamıyla tatmin etmediğini gösteriyor.

Raporun taslağında Ekim 2015-Ocak 2016 döneminde AB’ye Türkiye üzerinden geçiş yapan göçmen ve mültecilerin sayısında belirgin düşüş olduğu görülse de AB, mevcut sayıların ‘aşırı derece yüksek’ olduğu görüşünde. Taslak belgede, Ekim 2015’te Türkiye’den Yunanistan’a geçenlerin sayısının 214 bin 792 olduğu görülürken bu sayı Ocak 2016 için 60 bin 466 olarak tespit edilmiş. AB Komisyonu’nun belgesi 17 Aralık 2015 - 31 Ocak 2016 dönemine yönelik değerlendirmeleri içeriyor. Belgeye göre bu dönemde kara ve deniz yoluyla Yunanistan’a geçiş yapanların ortalama sayısı günde 2 bin 377 olurken Bulgaristan’a geçişler 19 ile sınırlı kalmış. Sayılardaki düşüşün kış koşullarıyla ilgili olabileceğinin altının çizildiği belgede Türkiye’ye yönelik şu tespit ve taleplerde bulunuluyor:

Türkiye’den AB’ye geçiş yapan göçmen sayısında düşüş trendi olsa da sayılar hâlâ aşırı derece yüksek. Bu endişe verici fenomenin üstesinden gelmek için Türkiye kural dışı göçmenlerin topraklarından çıkış yapmasını engelleme yönünde belirgin ilerleme sağlamalı. Bu bağlamda karada yapılacak operasyonlar büyük önem taşıyor.

Ortak Eylem Planı’nın sayılar üzerindeki etkisi başarısı açısından test niteliğinde olacak. Uluslararası korumaya ihtiyacı olmayanların kaçmaları ya da AB’ye doğru geçiş yapmaları engellenmeli.

Suriyeli olmayan mültecilerin sayısında artış var. Türkiye, kural dışı göçün kaynağı konumundaki ülkelerin vatandaşlarına vize uygulamalı, vize uyguladığı ülkeler söz konusuysa vize alma şartları güçlendirilmeli. AB, bu ülkelere örnek olarak Fas, İran, Pakistan, Afganistan ve Bangladeş’i sıralıyor.

Türkiye, sığınma başvurularını net şekilde ret ya da kabul cevabı vererek hızla sonuçlandırmalı.

Türkiye özellikle sahil bölgelerinde göçmen tacirleriyle mücadeleye yönelik eylemlerini AB ülkeleriyle işbirliğine giderek güçlendirmeli.

AB-Türkiye Geri Kabul Anlaşması uygulanmalı ve bu anlaşmanın 1 Haziran 2016’dan itibaren üçüncü ülke vatandaşlarına uygulanması için hazırlanılmalı.Belgede, AB’nin de mültecilere yönelik desteği mümkün olan en kısa zamanda devreye sokması gerektiği belirtiliyor.

Yunanistan, AB-Erdoğan ‘tutanağını’ konuşuyor

Yorgo KIRBAKİ/ATİNA

YUNAN haber sitesi “euro2day” sitesinde önceki gün yayınlanan, kasım ayında Antalya’daki G-20 Zirvesi sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ve AB Konseyi Başkanı Donald Tusk arasındaki görüşmenin tutanakları olduğu iddia edilen ‘belge’ Atina’da geniş yankı uyandırdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Göçmenleri otobüse bindirip Avrupa’ya göndeririz” dediği öne sürülen 4 sayfalık ‘belgenin’ yazıldığı tarih ve yeri görülmüyor, kimin yazdığı ve kime gönderildiği ise silinmiş. “euro2day” sitesi haberinde ayrıca “Türkiye’nin yeni planına göre mültecileri topraklarında tutmak için dünya bağışçılarından yaklaşık 30 milyar euro istediğini” de öne sürdü.

AB: Yorum yok

Elefteros Tipos gazetesi birinci sayfasında ‘belge’ ile ilgili “Erdoğan, AB’ye nasıl şantaj yaptı” başlığını kullandı. Avgi gazetesi de iddiayı birinci sayfasından verdi. AB Komisyonu Sözcülerinden Maja Kocijancic ise görüşme tutanak notları olduğu iddia edilen ‘belgelerle’ ilgili Hürriyet’in sorusuna “Sözde sızıntılar hakkında yorum yapmıyoruz” yanıtını verdi. AB’den mülteciler için iki yılda 3 milyar euro isteyen Erdoğan’ın Juncker’e “Yunanistan ve Bulgaristan sınırlarını her an açabiliriz ve sığınmacıları otobüslere doldurabiliriz. 3 milyar euro’yu 2 yıl için vereceksiniz, daha fazla tartışmanın anlamı yok” dediği iddia edilmişti. 

HÜRRİYET

10/02/2016 08:43
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Avrupa Birliği Komisyonu, Donald Tusk, Recep Tayyip Erdoğan, Jean Claude Junker
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.