Eğitim Bakanı'ndan Önemli Açıklamalar

ads ads ads ads
05/08/2015

ads
Eğitim Bakanı'ndan Önemli Açıklamalar

Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst, BRT’de yayınlanan Sabah Rotası’na konuk oldu. 2015-2016 yılı eğitim planlamasını aktaran Dürüst; eğitim kitapları ve öğretmenlerin durumuna yoğunlaştıklarını belirtti.

Okullardaki eksikliklerin giderilmesi için yapılması gereken yatırımların İhale Tüzüğü’ndeki sıkıntı nedeniyle olumsuz etkilendiğini de söyleyen Dürüst, tüzük değişikliğinin Bakanlar Kurulu’nun gündeminde olduğunu, ancak yeni eğitim yılına yetişmesinin mümkün olmadığını belirtti.

Dürüst, eğitim bakanlığı bütçesinin yeterli olmadığına dikkat çekerek, bütçenin doğru yerlere aktarılmasının önemine vurgu yaptı.

Okullardaki kadro eksikliklerine ilişkin ise Dürüst, 89 öğretmen eksiğinin giderilmesi için Savcılık ve Mevzuat Dairesi’nin görüşüne dayanarak münhale çıkılacağını belirtti.

Eğitim Bakanı Dürüst, kolejlerin kaldırılmasına ilişkin tartışmaya da açıklık getirdi.

‘Kolejlerin kaldırılmayacağını, GSE’nin yanı sıra International Baccalaureate- IB sisteminin de kolejlere dahil edileceğini’ bildiren Dürüst, ÖSS sınavına girecek öğrencilerin düz liselere yönlendirilmesi ile kalitenin artırılabileceğini kaydetti.

Ülkedeki kalifiye eleman eksikliğini de gündeme taşıyan Dürüst, üniversitelere iki yıllık uzman ve teknik bölümlerin artırılması yönünde çağrı yaptı.

Eğitim Bakanı, orta eğitim müfredatında ise madde bağımlılığına karşı bir sistem öngörüldüğünü anlatarak, madde bağımlılığı ile mücadele eden tüm yapılarla ortak çalışma yürütüldüğünü belirtti.

Tam gün eğitime geçilmesi konusunda ise Dürüst; ‘tam günde pilot uygulamaların doğru yürütülmediği tespitini aktararak, altyapının güçlendirilmesi ile tam gün eğitime geçilmesi hedefini koruduklarını’ söyledi.

Kemal Dürüst; yarın Lefke Bölgesi, cuma Günü Girne, önümüzdeki hafta içinde İskele ve Gazimağusa’daki okullarda teknik inceleme yapılacağını da dile getirdi.

Eğitim Bakanı Kemal Dürüst; Yüksek Öğretime ilişkin de değerlendirmede bulundu.

YÖDAK’ın güçlendirilmesinin önemine vurgu yapan Dürüst, şu anki yapısıyla YÖDAK’ın YÖK’e denk bir kurum olmaktan öte Bakanlık altında bir birim şeklinde algılandığını söyledi.

YÖDAK’ın güçlendirilmesi ve yasal mevzuatın iyileştirilmesi ile Kurumun Bakanlık kontrolünden çıkartılarak Meclis’in etkisine alınmasını istediklerini kaydeden Dürüst; ‘YÖK gibi bir YÖDAK hedeflemekteyiz. Kendi bütçesi olan bağımsız ve tarafsız bir yapı’ dedi.

Dürüst bu kapsamda YÖDAK’taki sıkıntıların aşılması için çalışma grubu oluşturulduğunu açıkladı.DAÜ konusuna da değinen Dürüst; DAÜ’nün Ekim ayında özerkleştirileceğini bildirdi.

Yeni Üniversite açılmasının da yasaya bağlanacağını açıklayan Dürüst, ‘bundan sonra Meclis devrede olacak, dolayısyla daha seçici daha öğretim ve eğitim kokan işletmelerin teşvik edilecek’ dedi. 

05/08/2015 11:11
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: eğitim bakanı, kemal dürüst
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.