Eide, Köprü Kurucu Önerilerle Geliyor

ads ads ads ads
29/09/2014

ads
Eide, Köprü Kurucu Önerilerle Geliyor

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, kendi görev süresi içerisinde Maraş konusunun müzakerelerin ana konusu olmayacağını açıkladı. Eide, Ada'ya bir sonraki hafta, köprü kurucu önerilerle geleceğini de söyledi.

Politis haberi "Eide Köprü Kurucu Önerilerle Gelecek Hafta Geliyor... İlerleme Zamanı... Espen Barth Eide Müzakerelerin Sonraki Aşamasını ?Özgün' Diye Niteledi ve BM Genel Kurulu Çerçevesinde Türk Dışişleri Bakanı İle Görüşmesinin Ardından İlerleme Mesajı Verdi? başlık ve spotlarıyla aktardı.

POLİTİS EIDE'NİN EROĞLU İÇİN CUMHURBAŞKANI SIFATI KULLANDIĞINI İMA ETTİ

Gazete "Eide, Türk Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile görüşmesinin ardından, müzakerelerin yeni aşamasını özgün diye niteledi. Başkan Anastasiadis ve Kıbrıslı Türk ?Cumhurbaşkanı' Eroğlu ile Kıbrıs'ta yaptığı görüşmelere atıfta bulunan Eide, liderlerle başlık-başlık ilerleyeceği izahında bulundu? ifadesine yer verdi. Gazetenin bu ifadesinden, Eide'nin Eroğlu için Cumhurbaşkanı sıfatını kullandığı ve bu yüzden gazete tarafından tırnak içine alındığı anlaşılıyor.

Habere göre Genel Sekreter Ban Ki Moon'un, Kıbrıs sorununda ilerleme sağlanması gerektiği görüşünde olduğuna işaret eden Eide "başlık başlık ilerleyecek ve halen yapılması gereken müzakerelere gireceğiz? dedi ve bir sonraki hafta Kıbrıs'a gelirken, beraberinde bazı köprü kurucu öneriler de getireceğini açıkladı.

Eide Ada'ya gelişiyle ilgili detayları aktarırken, her iki tarafla başlık-başlık prosedürün nasıl ilerleyeceğine ilişkin detayları inceleyeceğini söyledi ve "şu ana kadar gördüğümüzden farklı bir şey alacağımız konusunda iyimserim? ifadesini kullandı.

"BENİM DÖNEMİMDE MARAŞ MÜZAKERELERDE ANA KONU OLMAYACAK, BEN ANA SORUNLA İLGİLENİYORUM?

Espen Barth Eide, muhatap olduğu bir soruyu cevaplarken, "başkanlık edeceğim müzakerelerde Maraş ana konu olmayacak. Ana sorunla, müzakereler aracılığıyla bulunacak bir çözümle Ada'nın yeniden birleşmesi ile ilgileniyorum. Bu benim kişisel önceliğimdir, elbette Genel Sekreter'in de net görüşüdür. Anlaşmazlıkların özüne girecek ve bunu süratle yapacağım, buna yoğunlaşacağım? dedi.

Fileleftheros haberi "Köprü Kurucu Önerilerle Dönüyor? başlığıyla verirken Simerini "Eide'nin Bavulu ?Fikir' Dolu? başlığını kullandı.

Önümüzdeki hafta Ada'ya, "bavulunda köprü kurucu önerilerle? gelecek olan Eide'nin, taraflarla dolaylı görüşmelerle başlayacağı çalışmalarını, doğrudan görüşmelerle tırmandıracağını yazan gazete, anlaşmazlıkların üzerine gecikmeksizin köprü kurulmasını, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile görüşmesinin ardından Genel Sekreter Ban Ki Moon'un istediğini hatırlattı.

Alithia "Eide Köprü Kurucu Önerilerle Geliyor... BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı'na Göre İki Toplum Lideri Şu Anda, Gelecek Hafta Başlayacak Müzakerelerin Yeni Özgün Aşamaya Gireceği Konusunda Anlaştı? başlık ve spotlarını kullandı.

Haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis'in New York'ta Amerikalı yetkililerle yaptıkları görüşmelerden memnun olduklarına işaret eden gazete, özetle şunları yazdı:

RUM YÖNETİMİ ABD'NİN EIDE'NİN ÇABALARINI DESTEKLEYECEK HAREKETLERDE BULUNACAĞINA İNANIYOR

"Bu nedenle Lefkoşa, Amerikan diplomasisinin, Ekim sonuna kadar somut bir gelişme olması ve Dışişleri Bakanı John Kerry'nin bölgeye gelmesi yolunun açılması için Eide'nin çabalarını destekleyecek hareketlerde bulunacağına kesin gözüyle bakıyor. Eide Amerikalılarla sürekli temas halinde bulunuyor, geçen Cuma öğleden sonra da Victoria Nuland ile görüştü.

Amerikalılar, aralarında Erdoğan'ın da bulunduğu üst düzeyli Türk yetkililerle görüşmelerinde ?Kıbrıs hükümetine söz verdikleri gibi- Kıbrıs sorununu da gündeme getirdiler. Hükümet (Rum) kaynakları Kıbrıs sorununda bir miktar ışık huzmesi görüyor. Biden Erdoğan'a ?her konuda olumsuz olamazsınız', Erdoğan da Türkiye'nin Kıbrıs sorununun çözümüne destek verme iradesini yinelemiş ancak ?müzakerelerin detaylarıyla ilgilenecek olanın kendisi olmadığını' söylemiş görünüyor.

"GYÖ'LER MÜZAKERECİLERİN UHDESİNDEN ÇIKIYOR. ARABULUCULUĞU AMERİKALILAR ÜSTLENİYOR..."

Amerikalıların büyük bir hareketlilik içerisine girecekleri ve Ankara ile birçok temasta bulunacakları görünen konular arasında güvenlik ve garantiler ile Güven Yaratıcı Önlemler (GYÖ) bulunuyor.

Amerikalıların ve BM'nin anlaşmazlıkların üzerine köprü kurulmasına yönelik istişarelerde 11 Şubat tarihli Ortak Açıklama'yı araç olarak kullanacakları anlaşılıyor. GYÖ'ler de Özersay-Mavroyannis müzakerelerinden çıkıyor, arabuluculuk rolünü Amerikalılar üstleniyor, toplumlararası düzeyde ise iki liderin görüşecekleri (konular) ile ilgilenecek görünüyor.? TAK 

29/09/2014 11:27
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Espen Barth Eide, kıbrıs, haber, kktc
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.