Eide: Müzakereler planlandığı gibi devam edecek

ads ads ads ads
21/07/2016

ads
Eide: Müzakereler planlandığı gibi devam edecek

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Türkiye’de yaşanan olayların ardından yapılan açıklamalarda Kıbrıs sorununa yönelik kararlılığın ortaya konduğunu, dolayısıyla bu olayların görüşmelerin ertelenmesine yol açacak herhangi bir unsur barındırmadığı görüşünde olduğunu dile getirdi.

Görüşmelerin kaderini etkileyecek olası bir krizin görüşmelerin içinden geleceğini düşünmediğini söyleyen Eide, dıştan gelecek olası bir şokun görüşmeleri zorlaştırabileceğini düşündüğünü de belirtti ve son günlerde yaşananların zaman kaybetmeden doğru yönde hareket etmek gerektiğini hatırlattığını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin Cumhurbaşkanlığı’ndaki görüşmesi yaklaşık 1.5 saat sürdü.

Eide, görüşmenin ardından basına açıklamalarda bulundu, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Eide, Akıncı ile yapıcı ve yararlı bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyleyerek, liderlerin yarın bir araya gelerek, yönetim ve güç paylaşımı ile bekleyen konularda görüşeceklerini, bu konularda ilerleme sağlayacaklarını umut ettiğini kaydetti.

Türkiye’deki gelişmeler konusunda her iki liderlerle de görüştüğünü ve çözüme yönelik kararlılıklarının her zamankinden daha fazla olduğunu gördüğünü söyleyen Eide, Türkiye’deki gelişmelerin garantör ülkelerin Kıbrıs sorununa yönelik desteğini etkilemeyeceğini, sürece yönelik kararlılıklarının sürdüğünü dile getirdi.

Yaşanan olayların iyimser ortamın sonsuza dek sürmeyeceğini gösterdiğini dile getiren Eide, dolayısıyla olumlu ortamı değerlendirmenin önemli olduğunu vurguladı.

Eide, cumartesi günü New York’a gideceğini, pazartesi günü Güvenlik Konseyi toplantısına katılarak Kıbrıs konusunda bilgilendirmede bulunacağını belirtti.

Gazetecilerin Türkiye’deki gelişmelerin Kıbrıs sorununa olan etkisi konusundaki sorularını yanıtlayan Eide, gelişmeleri yakından takip ettiklerini, yaşanan olayların ardından BM Genel Sekreteri’nin askeri darbelerin kabul edilemez olduğu yönünde açıklama yaptığını anımsattı.

Türkiye’de yaşanan olayların ardından yapılan açıklamalarda Kıbrıs sorununa yönelik kararlılığın ortaya konduğunu söyleyen Eide, dolayısıyla bu olayların görüşmelerin ertelenmesine yol açacak herhangi bir unsur barındırmadığı görüşünde olduğunu dile getirdi.

Eide, müzakerelerin planlandığı gibi devam edeceğini vurguladı.

Görüşmelerin kaderini etkileyecek olası bir krizin görüşmelerin içinden geleceğini düşünmediğini söyleyen Eide, dıştan gelecek olası bir şokun görüşmeleri zorlaştırabileceğini düşündüğünü belirtti.

Eide, şu anda böyle bir durumun yaşanmadığını ancak son günlerde yaşananların, zaman kaybetmeden, hızlı ve sağlam bir şekilde doğru yönde hareket etmek gerektiğini hatırlattığını vurguladı.

Bölgede yaşanan karışıklıklara rağmen, komşu ülkelerin Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik kararlığının devam ettiğini söyleyen Eide, tüm taraflar için çözümün avantajlarının dezavantajlarından fazla olduğunu kaydetti. 

21/07/2016 20:46
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: kıbrıs, müzakere
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.