Eide’den ‘Açık uyarı’

ads ads ads ads
01/10/2016

ads
Eide’den ‘Açık uyarı’

Rumların ‘istenmeyen adam’ ilan ettiği Eide “eğer bu çözüm fırsatı kaybolursa hiç kimse için iyi olmayacak” dediPaylaş



Rum tarafında istenmeyen adam ilan edilen BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, UN News Centre'de yaptığı konuşmada, müzakereler hakkında önemli uyarılarda bulundu. “Eğer Kıbrıs’ta çözüm fırsatı kaybolursa, tarihsel bir başarısızlık olacak” diyen Eide, Her iki toplumun da, bugünkü mevcut durumun sürdürülemez olduğunu ifade ettiğini söyledi.

Nihai çözüme yaklaşıldığına inanıyor musunuz sorusuna Eide, “Hiç bir şekilde geleceğin ne getireceğini bilemem ama duygularım ve uluslararası ilişkilerdeki deneyimlerim, eğer bu fırsat kaybolursa, hem bölge hem de Kıbrıslılar için iyi olmayacağından eminim. Bu nedenle bu fırsat da kaybolursa, tarihsel bir başarısızlık olacak” dedi.

Müzakerelerde başlıkların büyük çoğunluğunun tamamlandığını ifade eden Eide, “Buna rağmen, zor konular ilk tartışılan konular olmaz. Önce uygun alanları oluşturmalıyız. Yani, bu konuların hızlı ama sonuç alıcı bir şekilde göğüslenebileceği bir çerçeve oluşturulmalı. Şu an bunu arıyoruz” dedi.

Müzakerelerde son 50 yılın çabalarının kaybolma tehlikesi bulunduğuna dikkat çeken Eide, “Şu ana kadar başarılan her şeyin kaybolma tehlikesi var çünkü şu an varılan noktada ya bir çözüme ulaşılır ya da yokuş aşağı (downward spiral) gidilir” dedi.

Toplum liderlerinin, BM Genel Konseyinde, yılsonuna Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunması konusunda ortaya koyduğu görüşlerini, “iddialı ama mümkün” olarak değerlendiren Eide, her iki liderin Kıbrıs sorununun çözümü yönünde içtenlikle çalıştıklarını kaydetti.

Eide, “Her iki tarafta da çözüm istemeyen kişiler bulunuyor. Bu da iki lider için bir zorluk teşkil ediyor. Bundan dolayı, sadece iki liderin kendi aralarında anlaşmaları yeterli değil. Çoğunluğu kendilerine çekmeleri gerekmektedir çünkü anlaşma referanduma sunulacak” ifadelerini kullandı. 

01/10/2016 10:50
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Espen Barth Eide, KKTC, Mustafa Akıncı
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.