EL-SEN'den Kıyafet Protestosu

El-Sen Başkanı Öksüzoğlu: Bugün kıyafet almayı beklerken ihale iptali kararını duyduk

ads ads ads ads
18/05/2017
HK

ads
EL-SEN'den Kıyafet Protestosu

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikas (El-Sen), personelin iş giyecek ve ayakkabılarının temininin geciktirilmesini protesto için Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek) Lefkoşa Merkez Binası önünde eylem yaptı.

Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu Başkanı Arslan Bıçaklı eylemde yaptığı konuşmada hukuk devletlerinde anayasa, yasa ve kurallara uyulmasının zorunlu olduğunu kaydederek, bugünkü duruma sebep olanların utanması gerektiğini söyledi.

Kıb-Tek Müdürünün kurumun koçanının kendisinde olduğunu zannettiğini savunan Bıçaklı, “müdürün ne toplu iş sözleşmesi ne yasa ne de kural tanıdığı” görüşünü dile getirdi.

Nisan ayında yazlık, Ekim ayında da kışlık giyeceklerin verilmesinin yazılı maddelerde açık olduğunu ancak daha 2016 yılının dahi kıyafetlerinin henüz verilmediğini belirten Bıçaklı, iş güvenliği noksanlıkları nedeniyle 8 canın yitirildiğini savundu.

Yapılan ihaleye 4 firmanın teklif verdiğini fakat ihalenin daha sonra Kıb-Tek yönetimi tarafından iptal edildiğini söyleyen Bıçaklı, ihale yasasında iptal koşullarının belirtilmiş olduğunu ve bunu herkesin yapamayacağını aktardı.

Kıb-Tek Yönetimine ve hükümete çağrıda bulunan Bıçaklı, “Kıb-Tek Genel Müdürü’nün davranışlarına çeki düzen verilmesi gerektiğini” iddia etti. Bıçaklı aksi bir durumda sorumlunun sendikalar olmayacağını kaydetti.

Bıçaklı “Millet uzayda ameliyat yapıyor; biz giyecek ve bot için uğraşıyoruz” ifadelerini kullandı.

ÖKSÜZOĞLU

El-Sen Başkanı Umut Öksüzoğlu da, toplu iş sözleşmesinin 13. Maddesinde personele verilecek kıyafetlerin belirtildiğini ve bunların 1 Nisan ve 1 Ekim tarihlerinde dağıtılmasının gerekli olduğunu belirtti.

Toplu iş sözleşmesindeki maddelerden bazılarının, söz konusu personel olunca uygulanmadığını savunan Öksüzoğlu, bir kişinin isteğiyle ihale iptalinin söz konusu olamayacağını ve Merkezi İhale Komisyonu’nun ihalenin nasıl iptal edilebileceğini belirttiğini ifade etti.

Öksüzoğlu bugün kıyafet edinmeyi beklerken, ihale iptal kararını duyduklarını kaydetti.

Öksüzoğlu, işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından en riskli sektörlerden birinde çalışan personel için konunun hayati önem taşıdığını belirterek, Kıb-Tek Yönetim Kurulu veya Genel Müdürünün ihale iptal gerekçelerini açıklamasının şeffaflık ve herhangi bir şaibeye yer bırakmamak adına gerekli olduğunu vurguladı.

Konuşmaların ardından çalışanlar eski kıyafetleri Kıb-Tek Binası önüne dökerek eyleme son verdi.

Haber: Raif Uzkan Fotoğraf: Süleyman Önal | TAK

18/05/2017 13:18
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: elektrik, kıyafet, protesto
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.