Elektrik Ne Zaman Birleşecek?

ads ads ads ads
04/08/2015

ads
Elektrik Ne Zaman Birleşecek?

Kıbrıs dün en sıcak günlerinden birini yaşadı. Kuzey Kıbrıs’ta termometreler 44 dereceye kadr çıkarken Güney’de “turuncu alarm” verildi. Kavurucu sıcaklarla birlikte elektrik tüketimi 290 MW ile rekora ulaştı. Santraller aşırı yüke dayanamadı, ülke elektriksiz kaldı.

Güney Kıbrıs’ta ise 1,000 MW’a ulaşan elektrik tüketimi herhangi bir soruna neden olmadı. Yapılan açıklamada, aşırı klima kullanımı nedeniyle bu rakama ulaşıldığı belirtilirken, 1,200 MW’lık kapasite olduğu ve bir sorun yaşanmasının beklenmediği kaydedildi.

ELEKTRİK KURUMU YETKİLİLERİNDEN AÇIKLAMA GELDİ

Kuzey’de dün yaşanan elektrik kesintisinin ardından elektrik kurumu yetkililerinden açıklama geldi.

El-Sen Başkanı Çağlayan Cesurer Teknecik’te bulunan trafonun aşırı ısınması sonucu elektrik kesintisi yaşandığını ve arızalı olan kesicinin tamamen değiştirilerek tüm bölgelere enerji verildiğini söyledi.

Eski El- Sen Başkanı ve Kıb- Tek çalışanı Tuluy Kalyoncu Facebook hesabından yaptığı paylaşımda, elektrik kesintisinin nedenin açıkladı.

“8 üniteden oluşan Teknecik Dizel Santrallerin kendi iç elektrik ihtiyacı, 4'erli gruplar halinde 2 iç ihtiyaç trafosu ve bunlara ait kesiciler üzerinden beslenmektedir. Bugün meydana gelen ve bazı bölgelerde halen devam eden kesintinin nedeni; 4 dizel ünitesinin elektrik beslemesini yapan kesicide meydana gelen arızadır. Bu arızaya bağlı olarak öncelikle Kıb-Tek'e ait 4 dizel ünitesi devre dışı kalmış, bunu takip eden saliseler içinde üretim-tüketim arasında meydana gelen eşitsizlik nedeniyle Kıb-Tek'e ait Dizel Santrallerden geriye kalan 4 ünite ve AKSA'ya ait dizel santrallerin bir kısmının daha devre dışı kalması takip etmiştir. Bu sırada Kıb-Tek'e ait buhar santralleri de büyük miktarda yük atmıştır. Bunun sonucu olarak yılın en yüksek tületiminin olduğu (> 290 MW) esnada üretim 75 MW seviyesine kadar düşmüştür. Arızadan dolayı 4 dizel ünitesinin devreye alınamaması sonucu ülke genelindeki kesintinin süresi uzun olmuştur. Kesintiye neden olan kesici üzerindeki arızanın ise, kesici kontrolünü yapan elektronik devre elemanlarının ortamın soğutulmasına rağmen yapılan soğutmanın aşırı sıcaklar nedeniyle yetersiz kalması sonucu meydana geldiği düşünülmektedir. “

ELEKTRİKLER BAĞLANACAKTI!

Kıbrıs görüşmelerinde, "Güven Yaratıcı Önlemler"den biri de, elektrik şebekelerinin birleşmesi idi. Kıbrıs'ın iki tarafı da bu çalışmaları sürüdürüyor ancak henüz bir gelişme kaydedilmiş değil... 

04/08/2015 09:44
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: elektrik, kıbrıs
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.