Ercan'da Yeni Değişiklik

ads ads ads ads
22/07/2014
HK

ads
Ercan'da Yeni Değişiklik

Ercan Havalimanı’nın girişinden itibaren alınan ve 30 dakikalık ücretsiz olan “park bileti” uygulaması bugünden itibaren kaldırılıp eski sisteme dönüş yapılıyor

Kıbrıs Gazetesi'nden Ali Cansu'nun haberine göre, Ercan Havaalanı’nın işletmesini 25 yıllığına alan T &T Havalimanı İşletmeciliği İnşaat Sanayi ve Ticaret Şirketi Ltd alandaki otopark sisteminde bugünden itibaren değişikliğe gidiyor.



Dünyada birçok ülkede havaalanı sınırları içerisine girişte veya 30 dakika sonra başlayan ücret uygulaması geçtiğimiz aylarda da Ercan’da devreye konulmuştu. Sistemin uygulaması tepkilere neden olduğu için yeniden eski sisteme geri dönüş yapılıyor. Ancak, Kıbrıslı Türklerin en fazla seyahat ettikleri İngiltere’deki Stansted Havalimanı’nda yolcu indirmek veya almak için bir araç havaalanı sınırlarına girer girmez 30 dakika bekleme sınırı dahi olmadan 3 sterlin (10.8 TL) ödemek zorunda. Güney’deki Larnaka Havalimanı’nda yolcu indirip bildirme zamanı ise 5 dakikayı aşmaması isteniyor. Aynı zamanda havaalanı önüne yolcu indirip bindirmede beklemelerin yapılması ise yasak. Araçlarını park edip ayrılanlar özel araçlarla çekilip park yerine götürülüyor. Bunun ise yüksek para cezası oluyor. Bizde ise böyle bir yüksek caydırıcı para ceza öngörülmüyor.

Bugünden itibaren geçerli olacak

Kıbrıs Gazetesi'ne açıklama yapan T&T Havalimanı İşletmeciliği İnşaat Sanayi ve Ticaret Şirketi Ltd Genel Müdürü M. Serhat Özçelik, yeni değişiklikle otoparkın eski halindeki işletim sistemine geçileceğini söyledi.



Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı ile yapmış oldukları görüşmeler neticesinde şu anda uygulamada olan bariyer sisteminin bugünden itibaren değiştirdiklerini, girişlerin serbest olacağını sadece park yerine girişlerin paralı konuma getirileceğini kaydeden Özçelik, “Aslında 30 dakikalık ücretsiz uygulaması yine geçerliydi. Yeni uygulamaya koyduğumuz havaalanına girişten itibaren 30 dakika ücretsiz park uygulamasının havaalanı girişindeki yoğunluğu ortadan kaldırmaktı. Maddi amacı yoktu” dedi.

950 araç park edebilecek

Bakanlık ile yaptıkları son görüşmede şimdiki mevcut sistemin kaldırılarak eski oto park alanı içerisinde ilk 30 dakikası ücretsiz şekilde değiştirileceğini ifade eden Özçelik, alana yapıkları ikinci oto park sayesinde araç park etme kapasitesinin de artırıldığına dikkat çekti.



Ercan’da 950 alanlık araç pak edilebileceğini ifade eden Özçelik, “Yeni uygulamada alanın ön kısmına yolcu getiren araçların yolcularını bırakıp fiş almaksızın serbest olarak girip çıkabileceğini kaydetti.

Terminal önüne park yapılması önlenmeli

Daha önceki uygulamada da ilk 30 dakika da ücret ödenmediğini ancak yeni uygulamanın hayata geçmesiyle endişelerinin yolcu bırakıp veya karşılamaya gelen vatandaşların araçlarını alan önünde uzun süreli terminal önünde bırakmaları olduğunu belirten Özçelik şöyle devam etti:



“Bunun güvenlik açısından çok büyük sıkıntıları vardır. Gelen aracın içerisinde ne olduğunu tehdit unsuru var mı yok mu bilmiyoruz. Bununla ilgili emniyetle görüşmelerimiz sürüyor. Bizim bütün amacımız terminal önüne park etmeyi önleyecek bir sistem içerisinde diğer kamu kurum ve kuruluşları ile birlikte koordineli olarak çalışmak istiyoruz. Gelen giden yolcuların rahat bir şekilde terminale ulaşıp ayrılmaları da bizim için önemlidir.”



Kıbrıs Türk vatandaşlarının çok seyahat eden bir ülke olduğu için birçoğunun Türkiye ve Avrupa’daki hava limanlarını gördüğünü anlatan Özçelik, bu uygulamaların ülkemizde de uygulamaya koyacağımız zaman bazı vatandaşların buna uymadığını gördüklerini söyledi.



Dış ülkelerde kurallara uyan bazı vatandaşların ülkemizde de bu kurallara uymasıyla daha düzgün bir havaalanı olacağını anlatan Özçelik, “Onlardan ricamız özellikle terminal önündeki yanlış parklanmaların önüne geçebilirsek tüm halk bunun faydalı etkisini görecek” dedi.

Ercan dışına park eden araçlar yangın tehlikesi altında

Yurt dışına gitmek için Ercan Havalimanı’nın içerisindeki oto parka ücret ödemesin diye havalimanı çevresindeki yol kenarlarına ve tarlalara park eden birçok araç yangın tehlikesi ile karşı karşıya.



Kuru otların yer aldığı tarlalarda herhangi bir kıvılcım halinde otların tutuşmasıyla birçok aracın tehlikede olduğunu ifade eden yetkililer, araç sahiplerine bu konuda çağrı yaparak sıcakların arttığı bu günlerde araçlarının oluşacak herhangi bir yangında zarar görmemesi için araçlarını emniyetsiz yerlere park etmemelerini istedi. 

Kaynak: Kbırıs Gazetesi - Ali Cansu

22/07/2014 11:08
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: ercan, havalimanı, park sistemi
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.