Erkeklerde Depresyon Fark Edilmiyor!

ads ads ads ads
22/07/2014

ads
Erkeklerde Depresyon Fark Edilmiyor!

Kendini güçlü hissetmek isteyen erkekler problemleri reddetme eğiliminde oldukları için depresyonu fark edemeyebiliyor.

Özel İnanna Aile Danışma Merkezi Aile Danışmanı Seniz Doğan konu ile ilgili bilgiler verdi.

Bir erkeğin depresyonda olduğunu anlamak neden bu kadar zor?Her şey yolunda gidiyor gibi gözükürken, birden bire büyük bir şokla sarsılmamak için hayatınızdaki erkeklere iyi bakın. Pek çok erkek depresyonda olduğunu, ızdırap çektiğini ve artık bu hayata katlanamadığını ve günden güne daha da büyük bir yalnızlığa ve mutsuzluğa sürüklendiğini sizden saklıyor olabilir. Depresyon zamanımızın en ciddi patolojilerinden biri. Yaşam enerjimizin kaybı ve artık her şeyi anlamsız bulmak, sürdürmekte olduğumuz hayattan zevk alamamak, geleceğe ve yaşama güvenmemek, duygusal, fiziksel, zihinsel acılar içinde kıvranıp durmak ve daha pek çok benzeri ve bizi yavaş yavaş donuklaştıran öldüren semptomlar örgüsü… Depresyon ve stres, modern hayatın doğal bir parçası olarak yaşamımıza hükmetmekte ancak pek çok erkeğin depresyonda olduğunu anlamak neredeyse imkansız. Erkekler bu durumun altından kalkabilmek için bazı sağlıksız baş etme mekanizmaları geliştiriyor. Özellikle toplumumuzun erkeklere yüklediği acımasız roller, yakın çevresinin beklentileri ve kendisine ait beklentiler sebebi ile erkekler duygularını göstermeyi bir zayıflık belirtisi, başarısızlık sayıyor ve tüm bunları hissetmeye haklarının olmadığını düşünüyorlar. Bu inanç kalıpları, çevrenin imkansız beklentilerini doldurma arzusu, kişinin özellikle erkeklik rollerine yapışması sebebi ile depresyonu ya görmezden geliyor, ya inkar ediyor ya da kendine daha da fazla yüklenerek bu durumu tek basına aşmaya çalışıyor. Ancak bu durum gerçekten tedavi edilmezse ne yazık ki yıkıcı sonuçlara yol açıyor. Dünyada yapılan araştırma sonuçları göstermiştir ki depresyon sebebi ile intihar eden erkek sayısı, kadın sayısından dört kat daha fazla.

Sevdiğimiz erkeklerin zarar görmesini istemiyorsak, onların depresyonda olduğunu fark etmeli ve onlara yardım etmeliyiz yoksa bu çıkmaz döngünün içinde çaresizlik ve yalnızlık içinde kıvranmaları içten bile değil. Erkekler çoğunlukla güçlü ve yaşam içinde kontrollü olmaları gerektiği ve özellikle duygusal ihtiyaçlarını kontrol etmeleri gerektiği inancını taşımaktalar. Kendilerini umutsuz, çaresiz ve bunalmış hissettiklerinde, bunu ya inkar ederler ya da üstünü örtme, bastırma ile saklamaya çalışırlar ve hatta bu durumdan utanç duyabilirler.Erkeklerde depresyon, daha çok kendini içe kapama, sebepsiz veya abartılı öfke patlamaları, kontrol edilemeyen şiddet eğilimi, eşe, çocuklara ve iş arkadaşlarına yönelen tahammülsüzlük ve/veya sarkazm, etrafındakilere veya kendine yöneltilmiş acımasız eleştiriler, mizah duygusunun azalması veya kaybı, televizyon karsısında daha çok vakit geçirme, sosyalleşmeye duyulan isteksizlik, umursamaz davranışlar ve duygusal uzaklaşma, çok çalışma veya yüksek tempolu şeyler yaparak kendini sürekli meşgul etme(sürekli riskli spor yapmak vs.), kumar oynamak, akol kullanımının artması ve cinsel isteksizlik ve benzeri davranışsal semptomlarla veya fiziksel semptomlarla ( bel ağrısı, sırt ağrısı, baş ağrısı, sindirim rahatsızlıkları, iştah kaybı veya iştahın azalması, huzursuz bacak sendromu, uyku bozuklukları, cinsel isteksizlik vs) gösterir.

Erkeklerde depresyonu Tetikleyen Faktörler

Erkeklerde depresyonu ortaya çıkaran tek bir faktör yoktur. Biyolojik, psikolojik ve sosyal faktörlerin iç içe geçtiği ve yaşam tarzı, ilişkiler ve baş etme mekanizmalarının bir karması söz konusudur. Olumsuz yaşantılar ve modern şehir hayatının stresli yaşam tarzı, insan ilişkileri, temel ihtiyaçlar ve geleceğe karşı olumsuz bir inanç sistemi, bireylerin çaresiz, yetersiz, yalnız, derin bir hüzün ve bunalımlı hissetmelerine sebep olur. Yapılan bazı çalışmalara göre belli başlı depresyon sebepleri şöyledir:

Bunaltıcı derecede yüksek ev, iş, okul stresi

Evlilik veya ilişki problemleri

Önemli hedefleri yerine getirememe

İş değişimi ve/veya Kaybı

Süregelen para ve geçim problemleri

Sağlık problemleri özellikle kronik hastalıklar

Yakın geçmişte bir bağımlığı bırakmak

Sevilen birinin kaybı

Aile Sorumlulukları -Çocuk Bakımı, eş ya da yaşlı Bakımı-

Emeklilik; Bağımsızlık Kaybı

Depresyonda olan bir Erkeğe destek vermek

Onu sevin. Anlayış, sabır ve teşvike hazır olun. Onunla sohbet edin ve onu dikkatle ve şefkatle dinleyin. İntihar eğilimi olabileceğini ve buna dair en ufak belirtileri bile ihmal etmeyin. Dışarıda birlikte bir şeyler yapmayı teklif edin. Eğlenceli aktiviteler için onu yüreklendirin. Suçlayıcı ya da aşağılayıcı olmayın, Ona duygularını göstermesi için destek verin ve duygularını olduğu gibi ifade ettiğinde onu cezalandırmayın, ona gücenmeyin, İlişkiler ancak gerçek duygular tüm masumiyeti ile ifade edildiğinde gelişirler, Tedavisi sırasında -Terapilerine devamını sağlamak vs gibi- destek verin, Depresyondan kendinizi sorumlu, tutup kişiselleştirmeyin. Hayatı sevin ve ondan zevk alın.

Kaynak: İHA 

22/07/2014 12:54
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: erkek, depresyon
MANŞETLER

HK SAĞLIK

Sağlıkta 5 yıllık yeni yol haritası

HK SAĞLIK

Sağlık Bakanlığı'nın 2024-2028 yıllarını kapsayan Stratejik Planı yayımlandı. Planda; sağlıklı yaşam hakkının korunmasından, tedavi hizmetlerinin güçlendirilmesine, obezite ve bağımlılıkla mücadeleden, özel gereksinimli bireyler ve yaşlılara yönelik hizmetlere uzanan birçok başlık yer alıyor. 2022 itibarıyla 27 bin 762 olan aile hekimliği birimlerinin sayısının da 36 bin 383'e çıkartılması hedefleniyor.

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.