Erken menopoza “erken” teşhis

ads ads ads ads
16/10/2014

ads
Erken menopoza “erken” teşhis

Dünyada her 100 kadından 3’ü erken menopoza giriyor. Erken menopoz hastalığı rahim kanseri gibi birçok hastalığa da davetiye çıkarıyor. Her kadının doğal bir süreç olarak yaşadığı menopoz erken geldiğinde kadınlar zor bir döneme giriyor. Bu dönem dikkatli takip edilmediğinde ise önemli sağlık sorunları baş gösteriyor. 18 Ekim Dünya Menopoz Günü’nde Anadolu Sağlık Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nuri Ceydeli erken menopoz hastalığına dikkat çekerek tedavideki gelişmeleri anlatıyor.

Kadının yaşamında bir dönüm noktası, menopoz. Bu özel döneme hazırlıklı olmak, yaratacağı zorlu etkileri azaltmak gerekiyor. Ancak zamanından önce erken menopoza girmek ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Ülkemizde kadınlar ortalama 47, Avrupa’da ise 51 yaşında menopoza giriyor. Yumurtalık rezervinin sona ermesiyle ortaya çıkan menopozun, 40 yaşından önce olması durumunun erken menopoz olarak kabul edildiğini ifade eden Op. Dr. Nuri Ceydeli “Yaklaşık 15-29 yaşlarındaki 1000 kadından birinde, 30-39 yaşlarındaki 100 kadından birinde erken menopoz görülüyor” diyor.

Alışkanlıklar erken menopoza girmemizi etkiliyor

Erken menopoz iyi bir analizle kolayca anlaşılabiliyor. Erken menopoz döneminde psikolojik değişiklikler, uykusuzluk, ani terlemeler, odaklanamama ya da agresif tavırlar en dikkat çekici belirtiler oluyor. Op. Dr. Nuri Ceydeli, ailedeki anne ya da ablanın menopoza girdikleri yaşın bu faktörlerden biri olduğunu söylüyor: “Genetik yapı daha etkili ancak; beslenme, yaşam şekli, sigara alışkanlığı ya da stres gibi faktörler de menopoza girme yaşını etkiliyor. Örneğin, günde 20’den fazla sigara içen kadınların menopoz yaşı 1-2 yıl kadar öne çekilmektedir.” Araştırmalar da, erken menopozun sebebinin % 60’ının genetik olduğuna işaret ediyor ancak sigara, beslenme ve stres gibi faktörler de erken menopozda son derece etkili oluyor. Erken menopozda bir başka faktör olarak da coğrafyanın etkili olduğu söylense de Dr. Ceydeli yaşam şeklinin önemine dikkat çekiyor. Uzakdoğu kadınlarının daha geç yaşlarda veya biraz daha az semptomlarla menopoza girdiğini belirten Dr. Ceydeli bunun nedenini beslenme tarzlarına (soya proteini tüketimi çok fazla), refah düzeyi ve stresin az olmasına bağlıyor.









Erken menopoz “erken” teşhis edilebiliyor

Ailesinde erken menopoz yaşayan herkesin gerekli tıbbi kontrolleri aksattırmadan yaptırmasını öneren Dr. Ceydeli menopozu erken tahmin etmenin mümkün olduğunu belirtiyor. Dr. Ceydeli, böyle bir durumda altta yatan nedenlerin bazı tetkikler aracılığıyla sorgulanması gerektiğini belirtiyor. Genetik ve diğer faktörler dışında hastaya tıbbi gereklilikten dolayı yapılan bazı cerrahi operasyonlar, kemoterapi ya da radyoterapi tedavileri de erken menopoza neden olabiliyor.

Menopoz Check-up ile eksiksiz tedavi

Erken menopozun belirtilerinden biri olan adet düzensizlikleri başlar başlamaz gerekli önlemleri almak gerekiyor. “Menopoz Check-up” ile, kadınların ihtiyaç duyduğu bu destek eksiksiz karşılanabiliyor. Menopoz Check-up uygulaması menopoza girmiş ve girecek olan kadınlara gerçekleştiriliyor. Menopoz Check-up ile kadınların bu süreci daha sağlıklı bir şekilde geçirmesi, jinekolojik hastalıkların erken tanısı ve tedavisi, meme sağlığının korunması, kemik erimesi, ateş basması, sinirlilik, uykusuzluk gibi genel sağlık sorunlarının giderilmesi amaçlanıyor.

Dünya Menopoz Günü’nde Anadolu Sağlık Merkezi Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Zeynep Yılmaz menopoz yaşını geciktirebilmeniz için yaşam alışkanlıklarınızda dikkat etmeniz gereken noktaları şöyle sıralıyor:

· Bol bol spor yapın. Haftada en az 3 gün spor yapmaya gayret edin. Gün içinde asansör kullanmak yerine merdiven kullanmayı tercih edin.

· Vücut kitle indeksinizi hesaplayın. Ne çok zayıf ne de kilolu olun.

· Zararlı kimyasal maddelerden uzak durun.

· Stresten kaçının.

· Sigara kullanmayın. Pasif içicilikten uzak durun.

· Balık, ceviz, fındık, brokoli, domates, biber, havuç, üzüm, çilek gibi yüksek antioksidan besinler tüketin.

· Kalsiyumu yüksek gıdalar tüketin. Günde 200 ml. süt, yoğurt ve dondurma yiyin.

· Bol bol güneşlenin ve D vitaminini eksik etmeyin. 

16/10/2014 11:15
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Erken menopoz, menopoz
MANŞETLER

HK KADIN

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.