Eroğlu, Ban'la Görüşmesini Değerlendirdi!

ads ads ads ads
24/04/2014
TAK

ads
Eroğlu, Ban'la Görüşmesini Değerlendirdi!

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’la gerçekleştirdikleri görüşmenin ve diğer temaslarının yararlı geçtiğini kaydetti ve Ban’ın Yardımcısı Jeffrey Feltman’ı Kıbrıs’a göndereceğini, bunun Ban’ın Kıbrıs’a verdiği önemin bir göstergesi olduğunu söyledi.

New York dönüşünde Ercan Devlet Havaalanında açıklamalar yapan Eroğlu, Ban’la görüşmelerinde müzakerelerle ilgili düşüncelerini ortaya koyduklarını, tarama faslının sona erdiğini, özlü konulara geçildiğini ve bir programa ihtiyaç olunduğunu, masaya koyduklarının bir kısmının kabul edildiğini, bir kısmının edilmediğini anlattıklarını belirtti.

“MÜZAKERECİLER BU AKŞAM GÜNEY AFRİKA’YA GİDİYOR”

Müzakereciler Kudret Özersay ile Andreas Mavroyannis’in bu akşam Güney Afrika’ya gideceğini ifade eden Eroğlu, Güney Afrika’da yıllarca süren anlaşmazlıkların bir anlaşmayla sona ermesini ve akan kanın durmasını sağlayan kişilerle görüş alış verişinde bulunacaklarını kaydetti.

Bu anlaşmayı yapan kişilerin tecrübelerinden yararlanılmasının önemini vurgulayan Eroğlu, bu ziyareti organize eden ABD’nin Güney Kıbrıs Büyükelçisi’nin de görüşmecilere eşlik edeceğini ifade etti.

Ban’la gerçekleştirdikleri görüşmede müzakerelerin artık sonuç alıcı noktaya getirilmesi için sonuç alıcı şekilde sürdürülmesini istediklerini ifade ettiklerini kaydeden Eroğlu, Türk tarafının iyi niyetle ve işbirliği içerisinde müzakereleri sürdürdüğünü aktardıklarını da belirtti.

Ban’la yaptıkları görüşmenin yarım saat sürmesinden dolayı günlerdir eleştirildiklerini ifade eden Eroğlu, bunun bir zirve toplantısı olmadığını ve bu kadar sürmesinin doğal olduğunu kaydetti. Eroğlu geçmişte Ban’la 5 zirve toplantısı yaptıklarını da hatırlattı.

Eroğlu, dünyada o kadar önemli mesele varken BM Genel Sekreteri Ban’ın kendilerine yarım saatlik bir süre ayırmasının önemli olduğunu da kaydetti.

Kendisi yoğun olduğu için BM Genel Sekreteri Ban’ın Yarımcısı Jeffrey Feltman’ı Kıbrıs’a göndereceğini kendilerine söylediğini kaydeden Eroğlu bunun Ban’ın Kıbrıs’a verdiği önemin bir göstergesi olduğunu da söyledi.

New York’ta yaşayan Türkler’in kurduğu bazı derneklerin temsilcileriyle de görüştüklerini, Ban’la görüşme sonrasında BM çatısı altında bir basın toplantısı düzenlediklerini, ardından Türk Evi’nde daha geniş kapsamlı bir basın toplantısı düzenlediklerini ifade eden Eroğlu, ABD’nin dış politikayla ilgili önde gelen düşünce kuruluşlarından Dış İlişkiler Konseyinin Başkanı Richard Haas’la da sohbet ettiklerini kaydetti.

Ban’ın her iki tarafa da eşit davranma düşüncesi içerisinde olduğunu aktaran Eroğlu, “Bizim bu görüşmemizde de Kıbrıs Türk tarafıyla Rum tarafı arasında bir fark görmediğini, her iki tarafa da eşit davrandığını ve davranacağını ama bu davranışı bir olumlu davranışa döndürme yönünde de samimi

davranacağını ve Kıbrıs’ta bir çözüm bulunması halinde en çok kendisinin memnun olacağını da bize ifade etmiştir” dedi.

Eroğlu, bir soru üzerine Ban’la görüşmesinde Maraş konusunun gündeme gelmediğini de kaydetti.

Eroğlu, güven artırıcı önlem olarak mayınlarla ilgili önerilerinden Ban’a da bahsettiklerini ve Ban’ın bunun memnuniyet verici olacağını söylediğini de dile getirdi. 

24/04/2014 11:50
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: derviş eroğlu, ban ki moon, ilk açıklama, haber kıbrıs
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.