Eroğlu, Sarayönü Meydanı'nda Miting Yaptı

ads ads ads ads
18/04/2015

ads
Eroğlu, Sarayönü Meydanı'nda Miting Yaptı

Cumhurbaşkanı ve Bağımsız Cumhurbaşkanı Adayı Derviş Eroğlu, zaferi KKTC’ye inanan ve sahip çıkanların kazanacağını söyledi. Eroğlu, “Zaferi; KKTC’ye inanan, sahip çıkan, özgürlük ile egemenlik kazanacak” dedi.

Eroğlu, seçimlerin halkın desteği ile kazanılacağından emin olduğunu, her zaman olduğu gibi yine halka güvendiğini ve halktan güç aldığını belirtti.

Seçim bürosundan yapılan açıklamaya göre, Eroğlu dün akşam Lefkoşa Sarayönü Meydanı’nda miting düzenledi.

“Karpaz, İskele, Gazimağusa halkının Çarşamba gecesi Gazimağusa Namık Kemal Meydanı’nda mitingde ortaya koyduğu ‘Eroğlu seçim zaferi’, dün akşam Güzelyurt, Girne, Lefkoşa halkının Lefkoşa Atatürk Meydanı’ndaki mitingle verdiği kararla perçinlendi. Lefkoşa Sarayönü Meydanı’nda düzenlenen büyük mitinge son yılların en büyük katılımı, en yüksek açık alan toplantısı gerçekleştirilirken, meydana gelen binlerce kişi ‘Eroğlu kazanacak, özgürlüğümüz kazanacak’ dedi” ifadelerine yer verilen açıklamada, mitingde “Eroğlu’na tam destek, Eroğlu nerede biz oradayız” sloganları atıldığı kaydedildi.

DENKTAŞ: “DEVLETİ SAVUNANLARIZ”

Mitingde ilk sözü alan Başbakan Yardımcısı, DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş, konuşmasına “Bu akşam eşitliğimize egemenliğimize, devletimize sahip çıkan 5 yıldır masada onu koruyan ve korumaya devam edecek olan Dr. Derviş Eroğlu’yu desteklemeye geldik” diye başladı.

Mitinge, DP’liler veya UBP’liler olarak değil, ortak değerleri, devleti savunmak suretiyle çözüm isteyen Eroğlu’nu desteklemeye geldiklerini söyleyen Denktaş, “Eroğlu’nun destekçileri, devleti savunan, dünyaya karşı egemen biziz diyenlerdir” dedi.

ÖZGÜRGÜN: “DAVANIN SAVUNUCUSUNA DESTEK İÇİN TOPLANDIK”

Denktaş’tan sonra söz alan UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün de konuşmasında, “Bu hepimizin davasıdır. Bu, KKTC’ye inananların davasıdır. Bu, Kıbrıs Türk halkının 1963’ten beri davasıdır” dedi.

Özgürgün, zaferi KKTC kurulduğundan beridir devletin aleyhine safsata okuyanların değil, halkın özgürlüğüne, güvenliğine önem verenlerin kazanacağını kaydetti.

Hüseyin Özgürgün, anlaşmanın devlet temelinde olacağına inananlar olarak, davanın savunucusu Derviş Eroğlu’na destek için toplandıklarını söyledi.

EROĞLU: “NASIL ÇÖZECEKLER SÖYLEMİYORLAR”

İki genel başkanın konuşmalarından sonra bağımsız aday Cumhurbaşkanı Eroğlu, coşku ve motosikletlilerin eşliğinde miting alanına geldi ve sevgi gösterileri ile kürsüye çıktı.

Eroğlu konuşmasının başında UBP ve DP-UG’ye desteklerinden dolayı teşekkür etti.

“Halkın kararını verdiğini, seçimleri kazanacaklarını, Atatürk Meydanı’nın da bunu gösterdiğini” ifade eden Eroğlu, “Ben halkımın, sizlerin sesiyim, halkımın haklarının masadaki savunucusuyum ve öyle olmaya devam edeceğim“ dedi.



“Çok şey konuştular. Cevap vermedim. Doğru dürüst konuşmadılar ki cevap vereyim. Hep edebiyat yaptılar. Sosyoloji kitaplarından okuduklarından konuştular” diyen Eroğlu, “kendisi dışında hiçbir adayın Kıbrıs sorunundan bahsetmediğini, Kıbrıs sorununu nasıl çözeceklerini söylemediklerini” kaydetti. Derviş Eroğlu, “Dün akşam canlı yayında sordum. Olmazsa olmazlarınız nedir, söylemiyorsunuz dedim. Ama ben açıkça söyledim” diye konuştu.

“KIRMIZI ÇİZGİLERİM BELLİDİR”

Kendisinin KKTC’nin cumhurbaşkanı adayı olduğuna dikkat çeken Eroğlu, olmazsa olmazlarını şöyle sıraladı:

“Türkiye’nin etkin ve fiili garantisi olmazsa olmaz diyorum. Cumhurbaşkanlığı dönüşümlü olacak. Anlaşma olursa AB’nin birincil hukuku olacak. Vatandaşlarımız hakkında da kimseye yorum yapma hakkı vermeyeceğim.”

“ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEM KRİTİK”

Enerjisini Kıbrıs Türk halkından aldığını ifade eden Derviş Eroğlu, önümüzdeki dönemin Kıbrıs sorunu açısından kritik bir dönem olduğunu belirtti.

“Dolayısıyla Cumhurbaşkanı makamında ve müzakere massında sizi temsil edecek kişinin önce güvenilir olması, ikincisi tecrübeli olması lazım” diyen ve 40 yıldan beridir kendisinin halka, halkın da kendisine güvendiğine dikkat çeken Eroğlu şöyle devam etti:

“BİR ZAMAN LİMİTİ ŞART”

“Bu benim son görevim olacak. Halkın haklarını en iyi şekilde temsil edeceğime söz veriyorum. Kısa sürede Kıbrıs’a bir çözüm gelmesi için uğraşacağım. Ama bir zaman limiti ortaya koyarak bunu yapacağız. 40 yıldır bir anlaşma yok. Ortaya çıkan anlaşma metinlerini hep Rumlar reddetmiştir. Ben halkımın geleceğini Rum’u iki dudağı arasından çıkacak kelimeler mahkum etmeyeceğim. Ya çözeceğiz, ya çözeceğiz.

“HEPSİ ANTRENÖR KESİLDİ”

Hiçbir maça, kulübe gitmeyen insanlar futbol hakkında ahkâm kesmeye başladı. Kulüp yöneticiliği nedir bilmez, sahada kaç kişi oynar bilmez. Şimdi bir futbol konusu ortaya çıktı, bir bakıyoruz ki hepsi başımıza antrenör kesildi.”

“EİDE BİZİ DOĞRULADI”

Adaylığını açıkladığı günden itibaren önümüzdeki 1-2 yılın önemli olduğunu söylediğini anımsatan Derviş Eroğlu, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide’nin de geçtiğimiz günlerde yaptığı basın toplantısında bunu doğruladığını söyledi.

Eroğlu, “Geçenlerde Eide geldi ne dedi? 2015 yılı referandum için hedeftir dedi. Aklın yolu bir. Görebilmek lazım. Görebilmek için anlamak, dünyayı bilmek lazım. Bunlar evlerinden daha dün çıkı, ahkam kesiyorlar. Desteğinizle seçildikten sonra müzakere masasına Anastasiadis’i çağıracağız ve diyeceğiz ki bir tarih içerisine görüşürüz. Eğer hayır derse, demek ki anlaşma niyeti ve samimiyeti yoktur. Boşlukta, açıkta değiliz. KKTC çatısı altında yaşıyoruz. Şu anda 7 aday da KKTC cumhurbaşkanlığına adaydır. Ama bu devleti ne kadar sever? Kuruluşunu ne kadar gönülden karşıladı?” diye konuştu.

“SON BİR KEZ GÖREV İSTİYORUM”

Halktan son bir kez görev istediğini kaydeden Derviş Eroğlu müzakere masasında halkın sesi olduğunu, bu topraklarda kendi ülkesinde, kendi idaresi altında özgürce yaşamak isteyenlerin sesi olduğunu söyledi.



Derviş Eroğlu konuşmasına şu şekilde devam etti:

“TAMAMLAMAM GEREKEN BİR İŞ VAR”

“Sizin özgürlük aşkınızı müzakere masasında Rum’a haykıracak ve sizin sesiniz olmaya da devam edeceğim. 5 yıl önce ne dedim sizin? Sizin sesiniz olacağım dedim. Göç etmek istemeyenlerin sesi olacağım dedim. Halkın haklarını masaya koymak için mücadele ettik. KKTC halkının haklarını teslim etmedik, etmeyeceğiz. Yıllarca verdiğimiz mücadelelerle bu noktaya geldik. Ben gençlere de sesleniyorum. Yarını, ancak bugün inşa edeceğiz. Bugün alacağınız kararlarla, vereceğiniz oylarla inşa edebiliriz. Ben bu topraklarda özgürce, güven içerisinde yaşamak istiyorum diyenlerin sesi olmak için aday oldum. İnsanlarımızın özgürlüğü için, yeniden göç yollarına düşmemesi için, huzur içinde yaşamaları için bu yola çıktım. Bu yola size güvenerek çıktım. Bu yola çıktım çünkü tamamlamam gereken bir iş var ve bunun için sizden de destek istiyorum.”

“SON OYUNA HAZIR MISINIZ?”

“Çözüm” ve “barış”ın en çok istismar edilen kelimeler olduğunu ifade eden Derviş Eroğlu, Kıbrıs’ta barış olduğunu, eksik olanın ise anlaşma olduğunu söyledi.

“O anlaşmanın yapılıp yapılamayacağını dünyanın gözüne sokmak için aday oldum” diye konuşan Eroğlu, 40 yıl daha müzakere masasında oturmak isteyen Rumlara karşı, Kıbrıs sorununu 1-2 yıl içerisinde bitirmek için aday olduğunu yineledi.

Derviş Eroğlu, “Yolun sonuna geldik. BM Genel Sekreteri ne demişti? ‘Bu son oyundu’ demişti. Şimdi son oyuna hazır mısınız?” dedi.

“DEDİKODULARLA SEÇİM KAZANMAYA ÇALIŞIYORLAR”

Geçtiğimiz günlerde adaylıktan çekileceği yönünde dedikoduların çıktığını anımsatan ve bu söylemlere cevap veren Eroğlu, “bugün Cuma. Benim adaylığım devam ediyor. Birkaç gün önce bir haber çıkmıştı. Eroğlu Perşembe günü istifa edecek diye. İstifa etmedim. Ben yola sizinle beraber çıktım. Bu yolu sizinle beraber tamamlayacağım. Sandığa kadar beraberiz. Cumhurbaşkanı olduktan sonra yine sizinle birlikte bu yolları yürüyeceğiz. Bazı yeni siyasetçiler, ben ak saçlıymışım. Bu saçların her telinde bir tecrübe var. Ben kliniğimden 4 yıl önce çıkmış biri değilim. İnsanlarla 4 yıl önce temas etmiş biri değilim. Tam 1964’ten beri insanların arasındayım. 1976’dan beri de siyasetteyim. Sayenizde her makamı gördüm” diye konuştu.

Eroğlu şöyle devam etti:

“Bu memlekette çok şeyler yapıldı. 20 yılda ne yapıldı diyenler var. 5 yıl cumhurbaşkanlığı yapıp da Atatürk Meydanı’nda siyaset yapar diye suçlayanlar var. Bu 5 yıl içerisinde birçok ülkede KKTC’yi en iyi şekilde temsil ettim. Devlet tecrübem var. Hükümet tecrübem var. Cumhurbaşkanlığı’nda da bu tecrübelerden de faydalandım. Dünyaya, nasıl temas yapılır gösterdim, bir adaya gösteremedim.

“GARANTÖRLÜKTEN, HİDROKARBONDAN MI VAZGEÇECEKTİN”

Kendisi masada olmuş olsaydı Anastasiadis masadan kaçmazmış. Yani Rum’un egemenliğini mi tanıyacaktın? Türkiye’nin garantisinden vazgeçtiğini mi söyleyecektin? Hidrokarbondan mı vazgeçecektin? Vatandaşlarımız hakkında Rumların söz söylemesine evet mi diyecektin? Ama onun enerjisi varmış. Ben enerjimi halkımdan alıyorum.”

“RUMLARIN GÖZ DİKTİĞİ GİBİ MARAŞ’A GÖZ DİKTİLER”

“Bazı adayların da, Rum’un Maraş’a göz diktiği gibi, göz diktiğini” kaydeden Derviş Eroğlu, “İlle de Maraş’ı verecekler. Maraş bütünlüklü çözümün bir parçasıdır. Kıymetli bir topraktır. Müzakere masasındaki başlıklardan bir tanesi de topraktır. Pazarlık yapmadan al da git dersen, yarın başka şey isterler. Ona da al git dersin. Bir de bakmışız ki dünyayı Rum’u memnun etmişiz. Benim gündemim de Kıbrıs Türk halkını memnun etmek vardır” diye konuştu.

Eroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“GÖREVİM HALKIMIN SESİ OLMAKTIR”

“Benim görevim, masada haklımın sesi olmak, isteklerini masaya yansıtmaktır. Kıbrıs konusunu çözmek için uğraşma görevi verdiniz. 5 yıl cumhurbaşkanlığı yaptım. Adaylığımı koyduğum zaman bizim solcu geçinenlerin yaygarasıyla bütün dünya aleyhime yazı yazmaya başladı. Seçilirsem masa ortadan kalkacak dediler. Masa ortadan kalkmadı ama Anastasiadis masadan kaçtı. Anastasiadis masaya gelecek. Sesiniz olmaya devam edeceğim. Kıbrıs’ta yaşayabileceğine inandığım bir anlaşmaya varmanın yollarını arayacağım. Mümkün olmazsa sizinle yeniden bir araya gelip ne yapacağımıza karar vereceğiz. Benim müzakere masasındaki en önemli güç kaynağım KKTC’dir. Bunu söylediğim zaman Eroğlu anlaşma istemez diyenlere cevabını verin. Anastasiadis masadan kaçtı ama beni suçladılar. Anastasiadis dünya tarafından suçlandığı için masaysa geliyor. Sizin lideriniz böyle bir liderdir Bu seçim tarihin en kritik seçimidir. Çünkü devlete egemenliğe topraklarımıza sahip çıkacak bir lider sandıktan çıkacak. O da sizin seçtiğiniz Eroğlu olacak. Bütün oylarımızı birleştirirsek dediğiniz olacak.” 

18/04/2015 10:57
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: derviş eroğlu, miting
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.