Eroğlu'ndan Kıbrıs Mesajı

ads ads ads ads
16/09/2014

ads
Eroğlu'ndan Kıbrıs Mesajı

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile KKTC’ye günübirlik ziyaret gerçekleştiren Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanlığı’ndaki görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. Eroğlu ve Davutoğlu, Kıbrıs sorunu yanında KKTC ekonomisiyle ilgili mesajlar verdi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Türk tarafının haklı olmasına, barışçı antlaşmadan yana olduğunu defalarca göstermesine rağmen, verilen tüm sözler unutularak hala izolasyon ve ambargolar altında tutulmasının haksızlık olduğuna işaret ederek “medeni dünyaya, özellikle Avrupa’ya yakışmıyor” dedi.

Kıbrıs Türk halkının, tarihsel süreç içinde hep barıştan, uzlaşmadan yana olduğunu; bu tavırlarının devam ettiğini vurgulayan Eroğlu, Rum tarafının, maksimalist yaklaşımlarından vazgeçerek Kıbrıs konusunda bir antlaşma noktasına gelinmesi beklentisini dile getirdi.

Türkiye’nin desteğine işaret ederek “Bugüne kadar ne zaman bir sorunumuz, endişemiz olsa sizi hep yanımızda bulduk” diyen Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Kıbrıs konusundaki yeni hareketlenme öncesinde yine buradasınız ve bu ziyaretiniz de bizi son derece memnun etmiştir. Milli davayı hep birlikte, omuz omuza götürmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

DÜNYAYA MESAJ...

Eroğlu şöyle konuştu:

“Siz de Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan gibi ilk resmi yurt dışı ziyaretinizi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne yaparak gereken mesajı tüm Dünyaya vermiş oluyorsunuz.

Kim ne derse desin, burada Kıbrıs Türk halkının özgür iradesi ile kurulmuş bir Devlet vardır. Bu Devlet, halkıyla, toprağıyla, demokrasisiyle ve tüm kurumlarıyla var olan, ayakta olan bir devlettir.

Anavatan Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni tanımaktadır. Bu tanıma bizim için yaşamsaldır.”

“UZLAŞMADAN YANA OLAN TAVRIMIZ DEVEM ETMEKTEDİR”

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs Türk halkının, tarihsel süreç içinde hep barıştan, uzlaşmadan yana olduğunu; uzlaşmadan yana olan tavırlarının devam ettiğini vurguladığı konuşmasına şöyle devam etti:

“11 Şubat’ta açıklanan ve bizzat sizin de değerli destek ve katkılarıyla hazırlanan, Rum lideri Sayın Anastasiades’le birlikte onay verdiğimiz ‘Ortak Deklarasyon’ bizim esnek ve yapıcı tutumumuzu bir kez daha ortaya koymuştur.

22 Mayıs’ta Amerika Birleşik Devletleri Başkan Yardımcısı Sayın Biden’ın ziyareti sırasında ben, Sayın Biden ve Sayın Anastasiades’in üçlü görüşmesinden sonra bir açıklama yapılabilmesi de bizim iyi niyetli gayretlerimiz sayesinde gerçekleşmiştir.

Siz Kıbrıs konusunu çok yakından takip eden ve bilen bir kardeşimizsiniz.11 Şubat öncesinde de, 22 Mayıs öncesinde de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeydiniz. Sizlerle, Hükümetimizle, muhalefet partilerimizle istişare içinde adımlar attık.

KIBRIS KONUSUNDAKİ YENİ HAREKETLENME...

Kıbrıs konusundaki yeni hareketlenme öncesinde yine buradasınız ve bu ziyaretiniz de bizi son derece memnun etmiştir. Milli davayı hep birlikte, omuz omuza götürmeye devam edeceğiz.”

Davutoğlu ile baş başa çok yararlı bir görüşme yaptıklarını, öğleyin Hükümet yetkilileri ve muhalefetin de katılımıyla istişarelerini sürdürdüklerini belirten Eroğlu, “Sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.

“HALA İZOLASYON VE AMBARGO ALTINDA TUTULMAMIZ HAKSIZLIK. MEDENİ DÜNYAYA, AVRUPA’YA YAKIŞMIYOR”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rum tarafının maksimalist yaklaşımlarından vazgeçerek Kıbrıs konusunda bir antlaşma noktasına gelinmesi beklentisini de dile getirdi. Eroğlu şöyle konuştu:

“Beklentimiz ve dileğimiz, Rum komşularımızın maksimalist yaklaşımlarından bir an önce vazgeçmeleri ve Kıbrıs konusunda bir antlaşma noktasına gelinmesidir.

Hep vurguladım, yine vurgulayacağım. Haklı olmamıza, barışçı antlaşmadan yana olduğumuzu defalarca göstermemize rağmen, verilen tüm sözler unutularak hala izolasyon ve ambargolar altında tutulmamız haksızlıktır, medeni dünyaya, özellikle Avrupa’ya yakışmamaktadır.

“ÇÖZÜM BİZE VE BÖLGEYE ÖNEMLİ KATKI SAĞLAYACAK AMA BU SADECE BİZE BAĞLI DEĞİL”

Kıbrıs konusunun çözümü elbette bize ve bölgeye önemli katkı sağlayacaktır ama bu sadece bize bağlı değildir.

Dolayısıyla her şeyi, gelişmemizi, kalkınmamızı Kıbrıs konusunun çözümüne bağlamamız doğru değildir.

Yapmamız gereken, var olan ekonomik sıkıntıları, özellikle gençlerin istihdam sorununu çözmek ve halkımızı mutlu etmektir.

Bunu yaparsak, dünyada da masada da, Kıbrıs konusunu konuşurken daha güçlü oluruz.”

“YAPILAN BİRÇOK İŞ VAR, AMA DAHA YAPILMASI GEREKENLER DE VAR”

Cumhurbaşkanı Eroğlu, yapılan birçok iş olduğunu, ancak daha yapılması gerekenler de bulunduğunu ifade ederek, “Türkiye’den deniz altından borularla su getirilmesi projesi hakikaten çok değerlidir, yaşamsaldır” dedi.

Bu projenin etkin ve verimli uygulanması için Türkiye Cumhuriyeti yetkililerinin katkılarına işaret ederek teşekkür eden Eroğlu, “Anavatan Türkiye’den KKTC’ye elektrik enerjisi gelmesi, sistemlerin bir birine bağlanması bizim için son derece gereklidir” dedi.

Eroğlu, turizmde, üniversitelerde belirledikleri hedeflere varılmasının gerekliliğini de ifade ederek, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bugüne kadar ne zaman bir sorunumuz, endişemiz olsa sizi hep yanımızda bulduk. Bunun devam edeceğine, Anavatan Türkiye’nin gelişmesi için çaba harcarken Kıbrıs Türkü’nü, Anadolu halkından ayırmayacağınıza olan inancımız tamdır. Kıbrıs Türk halkı ve şahsım adına, bize sağladığınız destek için yeniden teşekkür ederim.” 

16/09/2014 16:54
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: derviş eroğlu, ahmet davutoğlu
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.