Eşcinsellere özel cezaevi projesi Türkiye'yi karıştırdı!

ads ads ads ads
14/04/2014
Radikal

ads
Eşcinsellere özel cezaevi projesi Türkiye'yi karıştırdı!

Adalet Bakanı Bozdağ, farklı cinsel tercihleri olan hükümlü ve tutukluların barındırılması amacıyla müstakil cezaevi için başlatılan proje çalışmalarının sürdüğünü söylemesi kamuoyunda tartışılmaya başlandı.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, farklı cinsel tercihleri olan hükümlü ve tutukluların barındırılması amacıyla müstakil cezaevi için başlatılan proje çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, cezaevlerini ziyaretleri sırasında görüştüğü eşcinsel mahkûmların sorunlarını hem araştırma hem de soru önergesiyle meclis gündemine getirdi. Hürriyet gazetesini haberine göre Ağbaba’nın soru önergesini yanıtlayan Bakan Bozdağ, hükümlü ve tutukluların kuruma girişlerinde farklı cinsel eğilimleri olduklarını beyan etmeleri durumunda, alınan sağlık raporu ile aynı durumda olan hükümlü ve tutuklular ile birlikte koğuşlarda barındırıldığını söyledi. Uygulamanın esas amacının farklı cinsel eğilimleri olanları korumak ve güvenliklerini sağlamak olduğunu belirten Bozdağ, bu cezaevlerinde, eşcinsel hükümlülerin ortak kullanım alanı ve sosyal faaliyetleri sırasında diğer hükümlü ve tutuklularla bir araya gelmeyeceğini ifade etti.

Bakanın yanıtı üzerine açıklama yapan Ağbaba, bu kişiler için en temel sorunlardan birinin cinsel kimliklerinin ifşa edilmesi olduğunu söyledi. Ağbaba, müstakil cezaevi yapılmadan önce özellikle LGBTİ bireylerin bu konudaki görüşlerinin mutlaka alınmasının gerektiğini söyledi. Ağbaba, “LGBTİ bireyler için öncelikle mevcut cezaevi koşullarının iyileştirilmesi ve tecrit içindeki tecrite son verilmesi gerekiyor. Müstakil bir cezaevi topyekün bir ifşa anlamına gelebileceğinden bu konu üzerinde detaylı bir çalışma yapılması daha doğru olacaktır” dedi.

En fazla kayıp Türk Pakistan’da

Bozdağ, 2008-2012 yılları arasında 84 ülkede yargılanan ve cezaya çarptırılan toplam 7 bin 304 Türk vatandaşının bulunduğunu, 20 ülkede 161 Türk vatandaşının ise kayıp olduğunu bildirdi. En fazla kayıp 54 vatandaşla Pakistan’da, onu 29’la Afganistan, 6 vatandaşla İngiltere, 5 vatandaşla Suriye takip ediyor. Adalet Bakanı, yurt dışındaki cezaevlerinde hayatını kaybeden toplam 8 Türk vatandaşının bulunduğunu belirterek, “Cezasını çekmesi için ikili hukuki anlaşmalar nedeniyle ülkemize iade edilen toplam 460 vatandaşımız bulunmaktadır” dedi. 

14/04/2014 12:42
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: escinsellik, cezaevi, türkiye, haber, haberescinsellik
MANŞETLER

HK TÜRKİYE

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.