Evleri yıkılıyor, işten çıkarılıyorlar

ads ads ads ads
20/11/2014

ads
Evleri yıkılıyor, işten çıkarılıyorlar

İsrail'de bir sinagoga düzenlenen saldırının ardından bazı Filistinliler çalıştıkları yerlerden kovuluyor. Eriha’da ise onlarca Filistinli aileye ev yıkma ihtarı gönderildi.

Kudüs'te bir sinagoga düzenlenen ve 4 kişinin hayatını kaybettiği saldırının ardından, İsrail'de, Filistinlilere yönelik hak ihlallerinde artış gözleniyor. Bunlardan biri de Filistinlilerin çalıştıkları işyerlerinden çıkarılması.

Askalan Belediye Başkanı Itamar Shimoni, İsrail’de çalışan Filistinlileri, özellikle de eğitim kurumlarında çalışanları, işten çıkarmaya başladığını açıkladı.

Shimoni, Kudüs’te yaşanan gerginliklerin sırasında İsrailli yerleşimcilerin ‘güven ve huzur içinde yaşamlarını sürdürebilmesi’ gerekçesiyle açıkladığı işten çıkarma kararının, eğitim kurumları, park, bahçe dahil bütün kurum ve kuruluşlarda çalışan Arap asıllı işçileri kapsayacağını ifade etti.

İsrail Parlamentosu’nda (Knesset) Arap milletvekilleri ve birçok Yahudi milletvekili bu adımın ‘ayrımcılığı derinleştirdiğini’ ifade ederek kararı protesto etti.

Knesset’te Arap milletvekili Ahmet Tibi, kararın ayrımcılıktan başka bir açıklamasının bulunmadığını ve bu kararın uygulanmasına karşı bir tedbirin alınması için İsrail hükümeti kanuni işler müsteşarına şikayette bulunduğunu açıkladı.


Askalan Belediyesi'nin kararını eleştirenler arasında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da var.

Saldırıyı gerçekleştiren Filistinlilerin ailelerinin cezalandırılması gerektiğini daha önce ifade eden Netanyahu, “şiddete başvuran kesimlerden dolayı tüm toplum cezalandırılmamalı” dedi.

Netanyahu, söz konusu kararın İsrail’in 1948 yılında işgal ettiği ve daha sonra İsrail olarak tanınan bölgelerde yaşayan Araplara karşı bir ayrımcılık olabileceğini söylerken, tüm vatandaşların herhangi bir din veya ırk farkı gözetmeksizin kanun önünde eşit olduğunu ifade etti.

Mağaza çalışanları işten çıkarıldı

Kudüs’te de Rami Livi mağazasında çalışan işçiler işten çıkarıldı. Mağaza yetkilileri internet üzerinden yaptıkları işçi alımı ilanında Arap asıllı değil, Yahudi asıllı işçi aradıklarını açıkça belirtti.

"Siz yıkmazsanız biz yıkarız, masrafları ödersiniz"

İsrail’in 1948 yılında işgal ettiği topraklar arasında yer alan tarihi kent Eriha’da yaşayan onlarca Filistinli aile ise evlerinin yıkılması tehdidiyle karşı karşıya.

Filistinlilere gönderilen ihtar mektubunda, 45 gün içinde evlerini kendilerinin yıkmaları gerektiği, aksi takdirde güvenlik güçlerinin yıkımı gerçekleştirip masrafların ev sahiplerinden tahsil edileceği belirtiliyor.

İsrail güvenlik güçlerinin geçtiğimiz ay suikast düzenlediği Mutaz Hicazi’nin babası da, bu yönde bir ihtar aldığını söyledi.


İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise, İsrail’in Kudüs ve Batı Şeria’da İsrailli yerleşimci ve askerlere karşı saldırı düzenleyen Filistinlilerin ailelerine ait evleri yıkma kararına devam edeceklerini vurguladı.

Netanyahu, Kudüs’te Salı günü gerçekleşen sinagog saldırısının ardından ‘kışkırtma’ yapan Filistinlilere karşı ceza politikalarının uygulanacağını açıklamıştı. Netanyahu, saldırı düzenleyen Filistinlilerin akrabalarını tutuklamak, ailelerinin evlerini yıkmak gibi tedbirlerin alınacağını belirtmişti.

Kaynak: Al Jazeera 

20/11/2014 22:23
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: israil, filistin, haber, savaş
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.