Evli kadınlar bekar kadınlara oranla daha stresli

ads ads ads ads
22/03/2017

ads
Evli kadınlar bekar kadınlara oranla daha stresli

Evli kadınların stres düzeyinin bekar kadınlara göre yüzde 33 daha fazla olduğu ortaya çıktı.

Kronik stres, yaşamın bir bölümünde ya da yaşam boyu maruz kalınan travmaların yoğun çaresizlik, çözümsüzlük hissiyle birlikte yaşanması, sonucunda da kronikleşen bir endişe, korku ve panik hali. Kronik stresin kişinin bedensel ve ruhsal bütünlüğünü tehdit ettiğini dile getiren Anadolu Sağlık Merkezi Uzman Psikolog Selin Karabulut, "Stres her yaştan insanı etkileyen bir durum ancak kronik stres diyebilmemiz için belirli bir yaşın üzerinde ve en az bir yıl aynı koşullarda bulunuyor olmak gerekiyor. Amerikan Psikoloji Cemiyeti'nin yaptığı araştırmalara göre kadınlar, özellikle de evli kadınların stres düzeyi bekar kadınlara göre yüzde 33 daha fazla” ifadelerini kullandı.

Bazı kişilerin strese ve stresin olumsuz etkilerine daha yatkın olduğunu söyleyen Psk. Karabulut, "Bu kişiler yaşadıkları olaylardan çok daha çabuk ve çok daha fazla olumsuz etkilenirler. Yapılan araştırmalar madenci, polis, gardiyan ve gazetecilerin, stresi daha çok deneyimlediklerini bildiriyor. İkinci sırada ise diş hekimi, doktor, hemşire gibi sağlık çalışanları bulunuyor” şeklinde kaydetti.

Kadın ve erkekler strese farklı tepki veriyor



Stresle başa çıkma yolları ve kronik stresten kurtulmanın tedavisi stres faktörlerinin ne olduğuna, kişinin stresi nasıl yaratıp nasıl algıladığına ve işlevselliği nasıl etkilediğine göre farklılıklar gösterdiğine dikkat çeken Uzman Psikolog Selin Karabulut, "Bazen psikiyatrik ilaçlar kullanmak gerekebilir, artan kaygıyı azaltmak için psikoterapötik yöntemler fayda sağlayabilir. Bunun dışında düzenli egzersiz yapma, dengeli beslenme, doğal yaşam ve stres faktörlerinden uzak durma oldukça önem taşır. Yapılan araştırmalar strese verilen tepkinin kadın ve erkeklerde farklı olabileceğini bildirir nitelikte. Özellikle ağlama-ağlayacak gibi olma kadınların yüzde 44'ü tarafından verilen bir tepki iken erkeklerin sadece yüzde 15'i bu tepkiyi veriyor. Evli kadınların stres düzeyi bekar kadınlara göre yüzde 33 daha fazla” diye konuştu.

Stresi önlemenin yolları



- Strese neden olan durum, kişi ya da işlerin tespit edilmesi

- Aşırı miktarlardaki endişe ve hırslardan uzak durmak

- Benzer durumlarda daha önceden işe yaramış stratejilerin gözden geçirilmesi

- Uzak durmak

- Uzak durulamıyorsa yol-yöntem değiştirmek. Aynı şekilde davranarak farklı sonuçlar beklememek

- Zaman, iş gücü ve para kaybı olan işlerden uzak durmak

- Sadeleşmiş bir yaşam sürmek

- Hayatı kolaylaştırıcı ip uçları elde etmek ve bunları uygulamak

- Beden sağlığımıza da özen göstermek

- Düzenli egzersiz yapmak

- Kısa ve uzun vadeli hedefler belirlemek, plan yapmak

- Günlük rutinin dışına çıkabilmek, mümkünse doğala yakın yaşayabilmek

- Sevgiyi yaşamak, artırmak ve paylaşmak

22/03/2017 15:41
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Evlilik, ilişki, mutlu evlilik
MANŞETLER

HK KADIN

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.