Fast-food yiyecekler gastrit sebebi

ads ads ads ads
23/07/2014

ads
Fast-food yiyecekler gastrit sebebi

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Meral Kayahan, sindirim sistemi denildiğinde ilk akla gelen rahatsızlıklardan birinin gastrit olduğununu belirtti.

Kayahan, "Beslenme alışkanlığı, gastrit oluşumunda önemli bir faktördür. Günümüz koşullarında sağlıksız ortamlarda, hijyenik olmayan üretilmiş gıdaların tüketilmesi ve fast-food tüketiminin artması gastritin önemli nedenleridir." dedi.

Avusturya Sen Jorj Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Meral Kayahan gastrit hakkında bilgiler verdi. Kayahan, "Gastrit midenin iç yüzünde bulunan mukoza tabakasının iltihaplanmasıdır. Ülsere göre daha yüzeysel bir hasar vardır, fakat daha derinlere geçebilir ve ülser oluşturabilecek şekilde aşındırma yapabilir. Gastrit çoğunlukla bakteriyel enfeksiyon sonucu oluşur. Toplumda sık rastlanan bir mide rahatsızlığıdır, erişkinlerde ve ileri yaşlarda olmak üzere tüm toplumda sık görülen bir rahatsızlıktır. Yaklaşık her iki kişiden birinde gastrit vardır. Polikliniklere en sık başvuru sebeplerinden biridir. Eğer yeterince ve doğru tedavi edilmezse ciddi sonuçlara neden olabilirler. İleride mide veya onikiparmak barsağı ülserine dönüşebilir, ya da kronik atrofik gastrit gibi mide kanserine kadar gidebilen ağır hastalıklara yol açabilir." deye konuştu.

Gastritin nedenleri ile ilgi Dr. Kayahan, "Şimdiye kadar bilinen en önemli faktörler arasında kronik helicobacter pylori enfeksiyonu dikkati çekmektedir. 1980’lerden beri bilinen bu bakteriye tüm dünya ülkelerinde rastlanmaktadır. Amerikalı yetişkinlerin yüzde 50’sinde görülmektedir. Gelişmekte olan ülkelerde en yüksek enfeksiyon oranına sahip hastalık yapan bir bakteridir." ifadelerini kullandı.

Dr. Meral Kayahan şunları ifade etti: "Beslenme alışkanlığı, gastrit oluşumunda önemli bir faktördür. Günümüz koşullarında sağlıksız ortamlarda, hijyenik olmayan üretilmiş gıdaların tüketilmesi ve fast-food tüketiminin artması gastritin önemli nedenleridir. Kötü beslenme, çalışma ortamında çabuk atıştırma şeklinde, iyice çiğnemeden yutularak alınan gıdalar ve alkol tüketimi, çay, kahve gibi içecekler mide yüzeyini tahriş ederek gastrite neden olabilir. Sigara kullanmak midenin asit salgısını artırmak suretiyle gastrite neden olabilir. Özellikle çalışan kesimde düzensiz ve yoğun çalışma saatleri ve stresli ortamlar asit salgısını artırmakta gastrit oluşumunu kolaylaştırır. En önemli ve sık görülen diğer neden, bilinçsiz ve yersiz kullanılan ağrı kesiciler, antibiotikler ve nonsteroid antienflamatuar diye nitelenen halk arasında romatizma ilaçları olarak bilinen tabletlerin çokça kullanımıdır. Özellikle aspirin gibi sıkça tüketilen bu grup ilaçlar mide mukozasına doğrudan, ya da asit salgısını artırarak gastrite neden olabilir."

Gastritin belirtileri ilgili Kayahan, "Ani başlangıçlı akut gastritte belirtiler hızlı başlar. Midede yanma, ağrı, şişkinlik, göğüs tahtası arkasında basınç ve yanma şeklinde belirtiler olur. Ağrı aç karına daha şiddetlenebilir, bulantı, kusma şikayetleri çoğunlukla vardır. Fazla alkol tüketimi ya da aspirin, romatizma ilaçlarına bağlı akut gastritlerde mide mukozasının aşırı iltihabı ile midede kanamaya neden olabilirler. Kanama sonucu kahve telvesi şeklinde kusma ve siyah renkte dışkılamaya sebebiyet verir. Eğer gastrit zamanında teşhis edilip tedavi edilmez ise kronik gastrite dönüşebilir. Burada müzmin, uzun süren bir mide iltihabı vardır. Karın’ın üst tarafında ağrı, mide bulantısı, kusma, şişkinlik, gaz, ekşime, yanma, geğirti gibi sindirim şikayetleri belirir. Mide rahatsızlıkları halk arasında çoğunlukla önemsenmez ve geçiştirilmeye çalışılır. Tedavi edilmeyen gastrit ileride mide ülserine dönüşebilir, ya da kronik atrofik gastrit gibi daha sonra mide kanserine dönüşebilen ciddi hastalıklara neden olabilirler."

Mide şikayetleri olan kişiler mutlaka uzman bir hekime başvurmalı ve tedavi olmalı diyen Kayahan, "Günümüzde endoskopinin yaygınlaşması ile tanı kolaylıkla konulabilmekte ve eğer bakteri saptanabilirse antibiyotik tedavisi ile hasta sağlığına kavuşmaktadır. Bu durum hastalar için çok önemlidir, çünkü mide rahatsızlıkları kişinin yaşam kalitesini bozan ve sosyal yaşamını etkileyen hastalıklardır." ifadelerni kullandı. 

23/07/2014 14:55
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: fast food, hamburger, gastrit, mide, sağlık haber
MANŞETLER

HK SAĞLIK

Sağlıkta 5 yıllık yeni yol haritası

HK SAĞLIK

Sağlık Bakanlığı'nın 2024-2028 yıllarını kapsayan Stratejik Planı yayımlandı. Planda; sağlıklı yaşam hakkının korunmasından, tedavi hizmetlerinin güçlendirilmesine, obezite ve bağımlılıkla mücadeleden, özel gereksinimli bireyler ve yaşlılara yönelik hizmetlere uzanan birçok başlık yer alıyor. 2022 itibarıyla 27 bin 762 olan aile hekimliği birimlerinin sayısının da 36 bin 383'e çıkartılması hedefleniyor.

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.