Gebelikte egzersiz neden önemli?

ads ads ads ads
01/12/2015

ads
Gebelikte egzersiz neden önemli?

Gebelik öncesi sağlıklı olmak, gebeliğin ve doğumun getirdiği streslerin üstesinden gelmenizde size yardımcı olabilir.

Üreme Endokronolojisi ve İnfertilite Uzmanı Op. Dr. Fatma Horasan, gebelikte neden egzersiz yapılması gerektiğini anlattı.

EGZERSİZ; Kalp hastalığını önler. Tansiyonu düşürür. Metabolizmayı düzenler ve metabolik hastalıkları önler. Kalori harcamayı ve kilo vermeyi kolaylaştırır. Düzenli ve bilinçli yapılan egzersiz sağlığı koruduğu gibi sosyal ve psikolojik dengeyi, insanın pozitif düşünmesini sağlar. Kalbi güçlendirir, solunumu düzenler. Egzersize başlamak zordur ama yukarıda sayılan yararları iyi anlarsak egzersiz yapmak kolaylaşır.

GEBELİK ESNASINDA YAPILAN DÜZENLİ EGZERSİZ; Kişinin duruş bozukluklarının giderilmesine yardımcı olur. Doğum eylemi esnasında görev yapan kas gruplarını güçlendirir. Gebeliğe bağlı bazı rahatsızlıkları (kabızlık, yorgunluk, kramplar) giderir. Egzersiz yapan gebelerde sezaryen ile doğum oranı düşer ve doğum sonrası annenin toparlanma süresi kısalır. Anne doğum sonrası daha kolay kilo verebilir.

EGZERSİZ PROGRAMINA BAŞLAMADAN ÖNCE; Takip eden hekimi tarafından spor yapmasında bir sakıncası olmadığını gösterir bir rapor alınmalıdır. Gebenin yaşı, kaçıncı gebelik olduğu, kan sayımı dosyasına yazılmalı, mutlaka tansiyon ölçülmeli ve merkezin hekimi tarafından kontrol edilmelidir. Gebenin spora yatkınlığı, daha önce spor yapıp yapmadığı, spora engel fiziksel bir problemi olup olmadığı tespit edilmelidir. Uygulanacak program yavaş başlayan ısınma şeklinde nefes egzersizleri ile bütünleşen kontrollü hareketler olmalıdır. Egzersiz yapılan yer aydınlık, serin ve iyi havalanmış olmalıdır. Yapılacak egzersizler zorlayıcı olmamalı ve gebenin taşıyabileceği ağırlığın bir alt zorluk derecesinde olmalıdır. 1 saat kadar süren programın 45 dakikasında tüm vücut hareketleri, 5 dakika nefes eğitimi 10 dakika ise gevşeme hareketleri olmalıdır. Egzersiz sırasında ne aç ne de tok olunmalıdır (Hafif bir şeyler atıştırdıktan sonra egzersizlere başlayın). Giysiler doğal malzemeden (yünlü, pamuklu), hava alan ve yapılan egzersize uygun olmalıdır. Gebelik egzersizleri sırasında özellikle nefes alma, ıkınma egzersizleri üzerinde durulmalıdır. Ağrılar sırasında yapılacak köpek soluması şeklinde sık nefes alıp verme, doğum ağrıları sırasında daha çok oksijen almanızı, dolayısıyla ağrıları daha az duymanız ve bebeğinize yeterli oksijen gitmesini sağlar.

EGZERSİZ YAPARKEN; Egzersiz öncesi uykunuzu alın, zira çalışmak kadar dinlenmek de önemlidir. Beslenmenize dikkat edin, yeterince su için. Isınma hareketleri yapmadan programınıza başlamayın. Motivasyonun sağlanması için bir grup ile ya da özel bir hoca ile egzersizlere başlayın. Nefesinizi doğru alıp doğru vermeyi öğrenin. Yük kaldırırken nefes verin, bırakırken nefes alın. Egzersizler arasında en az 1 dakika dinlenin. Bir kas grubu ile çalışma yapıldığında o kas grubunun en az 24 saat dinlenmesini sağlayın. Haftada 3-4 gün egzersiz yapın, diğer günler hafif yürüyüşler yapabilirsiniz. Kasık (pelvis) kaslarının güçlenmesi doğum sonrasında oluşabilecek sarkmaların ve idrar tutamama gibi problemlerin daha az görülmesini sağlar. Gebelik egzersizlerinin diğer bir faydası gebelerin birlikte yaptıkları egzersizler sırasında psikolojik ve fiziksel açıdan sorunları birbirleriyle paylaşarak rahatlamalarıdır.

 

01/12/2015 14:16
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Gebelik, egzersiz, sağlık, hamilelik
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.