Geceniz Kâbusa Dönüşmesin!

ads ads ads ads
25/08/2014
akşam

ads
Geceniz Kâbusa Dönüşmesin!

 'Bebeğim neden uyumuyor, ona uyku eğitimi verebilir miyim?' anne-babaların ortak sorusu. Ancak endişeye gerek yok! Uzmanlar, mışıl mışıl bir uykunun mümkün olduğunu söylüyor.

Bebeklerde uykusuzluk, özellikle çalışan anneleri fazlasıyla yorgun düşüren bir durum. Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Banu Küçükkırım uyku saatlerinin her yaş grubunda değiştiğini vurgulayarak şunları söylüyor: Yeni doğan bebekler günün 17-18 saatini, 3-4 aylıklarsa 15 saatini uykuda geçiriyor. İlk 6 ayda gece 1-3 kez emzirilme ihtiyacıyla uyanabiliyor ancak hemen yeniden uykuya dalıyor. Bir yaşındaki bebekler diş çıkarma dönemlerinde geceleri ağlayabiliyor. 2 yaşına gelindiğinde günlük uyku 12 saate kadar iniyor.

AYNI ŞARKIYI SÖYLEYEBİLİRSİNİZ

Uyku eğitimine 1.5 aylıkken başlanabilir. Bebeği her gün aynı saatte uyanıkken yatağa koymak ve altını değiştirmek gerekiyor. Uyuyacağı odaysa loş ışıklı, sessiz ve ılık olmalı. Karnının tok olması da önemli. Ayrıca onu uykuya hazırladığınız sinyallerini sözlü olarak vermelisiniz; aynı şarkıyı mırıldanmak gibi. Uykuya hazırlık süresi 5-10 dakikayı geçmemeli. Geceyi gündüzden ayırt edebilmesi için gündüz uykuları kısa tutulmalı.

Beyinde ciddi hasarlar oluşabilir

Ebeveynlerin yaptığı masum görünen ama yanlış davranışlardan biri bebeği sallamak. Dikkat edilmediğinde bebeğin henüz yeni gelişen beyninde ciddi hasarlar meydana gelebiliyor. Şiddetli sallamalarda iç kulak sıvısının çevresindeki dokulara hızlı bir şekilde çarpması bebekte sersemlik haline neden olabiliyor. Bu sebepten ağladığında bebeği sallamak yerine bebeğin susmasını beklemek, sırtını sıvazlamak veya sırtta küçük ritmik vuruşlar yaparak uykuya dalmasını sağlamak gerekiyor.

25/08/2014 12:43
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: bebek, bakım, gece, sağlık
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.