Gelecek bu robot ellerde!

ads ads ads ads
29/10/2014

ads
Gelecek bu robot ellerde!

Çin'de bir firma, robotların insan hareketlerini birebir tekrarlaması için, ele giyilen bir cihaz icat etti. Uzmanlar bu cihaz sayesinde, özellikle patlayıcı maddelerin imhasında kullanılacak robotların çok rahat kontrol edilebileceğini belirtiyor.

Çin firması “Dexta Robotics”, geçen sene el hareketlerini algılayan bir robot yapmıştı. Bu sene firmanın geliştirdiği cihaz ise çığır açacak nitelikte. “Exoskeleton” adı verilen cihaz, ele bir eldiven gibi giyilebiliyor. Gerek dijital, gerekse mekanik ortamlardaki nesneler, cihazı giyenin el hareketlerine göre anlık tepkiler veriyor.

Öte yandan, cihazın klasik ve VR denilen iki farklı modeli bulunuyor. Klasik modelde cihazın bağlı olduğu vinç, robot gibi mekanik aksamlar, el ve parmakların hareketleri ile büyük bir hassasiyetle kontrol ediliyor.

Robot tarafından nesne tutulduğunda ise eldiveni kullanan kişiye dokunuş hissi veriyor. Böylece cisimler daha iyi kavranabiliyor. Bu modelin mekanik eller ve kollar sayesinde ileride bomba imha gibi tehlikeli ve hassas görevler için kullanılabileceği belirtiliyor.

Cihazın VR modeli ise dijital dünyayı hedefliyor. Bu modelin de; bilgisayar ortamındaki 3 boyutlu programlardan uzaktan kumandalı müzik aletlerine, akıllı aydınlatmalardan araba sürerken içindeki dijital cihazları kontrol etmeye kadar birçok alanda kullanılabileceği ifade ediliyor.

Firmanın araştırmalarını tamamlamak için gerekli fonu elde etmesi halinde ise son kullanıcıyı bir sürpriz bekliyor. Buna göre isteyenler, gelecek yıl mayısya cihazı 65 dolardan başlayan fiyatlarla elde edebilecek. 

29/10/2014 09:41
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: robot, el, robot eller, gelecek
MANŞETLER

HK TEKNOLOJİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.