Gergedan avlayana 77 yıl hapis

ads ads ads ads
23/07/2014

ads
Gergedan avlayana 77 yıl hapis

Güney Afrika'da bir kişi nesli tükenme tehlikesi altındaki gergedanları avladığı gerekçesiyle 77 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Mandla Chauke adlı kaçak avcının, gergedanların kanunsuz avlanmasını önlemeyi amaçlayan kanunlar uyarınca şimdiye kadar verilen en ağır cezalardan birine çarptırıldığı bildirildi.

Güney Afrika Ulusal Parklar Servisi tarafından yapılan açıklamada, Kruger Ulusal Park’ında 2011’de tutuklanan Chauke’un aldığı cezanın diğer kaçak avcılar için caydırıcı olmasının ümit edildiği belirtildi. Açıklamada, Kruger Ulusal Parkı’nın bu yıl içinde kaçak avcılar nedeniyle 370 gergedan kaybettiği ve bununla ilgili 62 kişinin gözaltına alındığı kaydedildi.

Güney Afrika'da kaçak avcılık, yaban hayatı ve büyük oranda turizm gelirlerine bağımlı ülke ekonomisine ciddi zarar veriyor. Nesli tükenme tehlikesi altındaki gergedanlar, kanunsuz Asya pazarlarında büyük paralar getiren boynuzları nedeniyle kaçak avcıların hedefi oluyor.

Dünyada halen varlıklarını sürdüren 5 gergedan cinsi de Uluslararası Doğanın Korunması Birliği’nin (IUCN) hazırladığı, varlıkları tehdit altındaki canlı türlerini gösteren "kırmızı listede" yer alıyor. Listedeki gergedan cinslerinden üçüyse "nesli ciddi şekilde tükenme tehdidi" altında türler arasında sınıflandırılıyor.Afrika’daki gergedan nüfusunun yüzde 83’ünü, tüm dünyadaki gergedanların ise yüzde 73’ünü barındıran Güney Afrika, bu canlı türünün neslinin korunmasında büyük bir öneme sahip bulunuyor. Ülkede büyük boyutlara erişen kaçak gergedan avcılığı, nesli ciddi tehdit altındaki bu hayvanların korunmasının önündeki en büyük engeli oluşturuyor.

Güney Afrika Çevre İşleri Bakanlığı'nın 2014’te yayımlanan verileri, 2016-2018 döneminde ölen gergedan sayısının doğan gergedan sayısını geçeceğini gösteriyor. Bu da gergedanların yakın gelecekte neslinin tükeneceği anlamına geliyor 

23/07/2014 15:40
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Güney Afrika, gergedan avı, haber dünya
MANŞETLER

HK YAŞAM

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.