Girne'de 'Lejmanya' Paniği

ads ads ads ads
25/10/2014

ads
Girne'de 'Lejmanya' Paniği

Başıboş gezen ve sahipsiz sokak köpeklerine dikkat. 

Girne bölgesinde görülen ve çok tehlikeli bulaşıcı bir hastalık olan Lejmanya hastalığı paniğe neden oldu. Şark Çıbanı olarak da bilinen Leishmaniasis vakalarının Girne bölgesinde görülmesi paniğe yol açtı. 

Köpeklerden insanalara bulaşan bir hastalık olarak bilinen Lejmanya, Lapta ve Karşıyaka bölgesinde görüldü. Bir çiftin hastaneye kaldırılmasının dışında 8 kişinin daha aynı hastalığa yakalandığı saptandı. Bakanlık çalışma başlattı. Veteriner hekimler yasal düzenleme gerektiğini açıkladı. Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, hastalığın araştırılığ gerekli tedbirlerin alınmasına yönelik çalışma başlatıldığını söyledi.

LEISHMANIASIS (ŞARK ÇIBANI) NEDİR? 

Şark çıbanı ( Wright Hastalığı, kutanöz layşmaniyazis, halep çıbanı, delhi çıbanı ) Leishamania tropica’nın insanların derisinde oluşturduğu önemli ve sağlık bakanlığına bildirilmesi zorunlu bir hastalıktır. Özellikle geri kalmış ülkelerde Ortadoğu, Afrika ve Hindistanda salgın halindedir. Hastalık parazitle infekte dişi tatarcıkların kişiyi ısırmasıyla insana geçer. Dişi tatarcıklar bu paraziti at,koyun, köpek gibi hayvanların kanını emerken alırlar. Parazitler insanda deride infeksiyona sebep olurlar, iç organlara ve diğer dokulara yayılım yapmazlar. Dişi tatarcığın ısırdığı yerde 2-3mm çapında, kahverengi-kırmızı renkte bir kabarıklık oluşur, kabarıklık yavaş yavaş büyüyerek nohut büyüklüğünde bir nodül haline gelir ( 6 Ay içerisinde ). Bu nodülün üstü sert bir kabukla örtülüdür. Bu kabuk ve lezyon yaklaşık 1 sene sonra açılır ve ülserleşir ( yara halini alır ). Hastalık iz bırakarak iyileşir. Toplam hastalığın iyileşme süreci 1.5 yıldır. Bağışıklığı sağlam kişilerde tek bir lezyon oluşturan şark çıbanı, bağışıklık problemi olan insanlarda çok sayıda ve büyük lezyonlar oluşturarak seyreder. Şark Çıbanı Tedavisinde Ne kullanılır ? Şark çıbanı tedavisinde antimon bileşikleri ,glukantim ve stiboglukonat kullanılmaktadır. Ancak ilaçlara rağmen doyurucu bir yanıt alınamamaktadır. Hastalığın tedavisi uzun bir süreç almaktadır. Şark Çıbanından Korunma Yolları Nelerdir? Korunma cibinlik,pencere teli,koruyucu giysi ve böcek kovucu solüsyonlar sağlanır. Amaç dişi tatarcık böceğinin deriyle temasının kesilmesidir.

25/10/2014 09:41
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: girne, şark çıbanı, lejmanya
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.