Girne'de tonlarca atık su denize aktı

Girne’de Kaşgar bölgesindeki arıtmanın pompası arızalandı, yedek pompa devreye girmedi, bölgede adeta çevre katliamı yaşandı. Tonlarca atık su denize aktı

ads ads ads ads
17/03/2018
HK

ads
Girne'de tonlarca atık su denize aktı

Çevre sorunları ile yıllardır gündemden düşmeyen Girne Kaşgar bölgesinde geçtiğimiz gün adeta çevre felaketi yaşandı.

Girne’nin lağım sularının arıtıldığı Kaşgar bölgesindeki arıtmanın pompası arıza verdi, yedek pompa da devreye gitmeyince tonlarca lağım suyu denize aktı.

Girne Belediyesi arıtmadaki arızayı aynı gün giderdi ancak o süre içerisinde olanlar oldu, lağım suları denize doldu.

Oldukça çirkin bir manzara oluşturan lağım kirliliği hem denizdeki canlıları hem de bölgedeki insan sağlığını tehdit etti.

Etrafa yayılan kötü koku ise gün boyunca geçmedi, bölgede ikamet edenler kapı pencere açamadı.

Kaşgar bölgesinde çöp ve yol sorunu da bir türlü aşılamıyor. Kaşgar bölgesinin yolu, kazaya davet çıkarıyor. Parke taşı ile döşenen ve yıllardır el değmeyen yol, güzergahı kullanan sürücülerin hayatını tehdit ediyor, bölgeye yabancı olup da güzergahı kullanan sürücülerin araçlarında hasara neden oluyor.

Bölgede üç adet çöp konteynırı var, bu konteynırlar ihtiyacı karşılamaya yetmiyor. Belediye Kaşgar’da haftanın üç günü çöp toplama hizmeti veriyor ancak kalabalık bir nüfusu olan Kaşgar’da 3 konteynır bir günde dolup taşıyor.

Bölge halkı şikayetçi

Kaşgar bölgesinde nüfus oldukça kalabalık. Bölgede birçok apartman ve işletme bulunuyor.

Gerek çevre kirliliği gerek denizin lağım suyu ile kirlenmesi gerekse yol sorunu bölgede yaşayan halkın şikayet konusu.

Kaşgar’da halk, yaşanan kirlilik nedeni ile sağlığından endişe duyuyor. Halk, Kaşgar’da uzun süredir devam eden yol sorununun da artık çözümlenmesini istiyor.

Polis devriyesi şart

Çevre kirliliği ve yol sorunu bir yana Kaşgar bölgesinde güvenlik zafiyeti de var.

Bölgede ikamet eden bazı vatandaşlar, özellikle gece geç saatlerde birden çok arabanın Kaşgar’da deniz kenarına park ettiğini ve arabalardan yüksek müzik sesleri geldiğini söyledi.

Yüksek müzik sesi nedeni ile çoğu geceler uyuyamadıklarını söyleyen vatandaşlar, bölgeyi gece ziyaret eden bazı kişilerin ise arabalarından inip deniz kenarına gittiklerini, orada içki içtiklerini, bağıra çağıra konuştuklarını, şarkılar söylediklerini, bu kişilerin bölgeyi terk ederken çöplerini olduğu yerde bıraktıklarını dile getirdi.

Ses kirliliğinden şikayet eden halk, Kaşgar’da özellikle hafta sonları ve gece geç saatlerde polis devriyesi istedi.

Güngördü:  Müdahale ettik ama olanlar oldu

Girne Belediyesi Başkanı Nidai Güngördü, Kaşgar bölgesindeki arıtmanın pompasının arıza vermesi sonucu arıtmadaki lağım sularının denize aktığını, belediyenin 1 saat içerisinde arıtmaya müdahale ederek sorunu çözdüğünü söyledi.

İstenmeyen bu olay karşısında büyük üzüntü duyduklarını ancak hatanın belediye kaynaklı olmadığını söyleyen Güngördü, “Arıtmanın pompası arıza verdi, yedek pompa da tuhaf bir şekilde devreye girmedi. Yaşanmaması gereken bir durumdu ama yaşandı. 1 saat içerisinde arıtmaya müdahale ettik, sorunu çözdük ama o süre içerisinde de olan oldu, üzgünüz” diye konuştu

“Çöpler düzenli olarak toplanıyor”

Nidai Güngördü, Kaşgar bölgesinin çöplerinin haftanın üç günü ve düzenli olarak alındığını, yol süpürgesinin de yapıldığını kaydetti. Güngördü, çöp konteynırlarının boşaltılmaması veya yolun süpürülmemesi ile ilgili herhangi bir şikayet de almadıklarını söyledi.

“Kuytuda içki içiliyor gürültü de var”

Güngördü, Kaşgar bölgesinde sokak aydınlatması ile ilgili herhangi bir sorun olmadığını ancak bazı kişilerin kuytu yerlerde, gece geç saatlerde toplanıp, içki içtiklerini, polisin devreye gezdiğini ancak bu sorunun tümü ile çözümlenmesi konusunda bir türlü arzu edilen sonuca ulaşılamadığını söyledi.

Güngördü, konu ile ilgili açıklamasında şunları kaydetti: “Aydınlatmada sorun yok ama kuytu olan yerlerde arabalarda veya deniz kenarında içki içiliyor, bu doğru. Polis devriye yapıyor fakat 3 yıl öncesine nazaran durum daha iyi olsa da bu sorun devam ediyor. Tümü ile çözümlenmiş değil.”

HAVADİS - DUYGU ALAN

17/03/2018 16:17
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: girne, kaşgar, lağım, arıtma tesisi
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.