Google'a 2.4 milyar euroluk rekor ceza!

ads ads ads ads
27/06/2017

ads
Google'a 2.4 milyar euroluk rekor ceza!

Avrupa Komisyonu, dünyanın en büyük arama motoru Google'a, karşılaştırmalı alışveriş sonuçlarını arama sayfasının en üstünde gösterdiği gerekçesiyle 2 milyar 420 milyon euro (2,7 milyar dolar) ceza kesti. Bu ceza, Google'ın 2014 yılında başlattığı ve bir aramayla ilgili olan karşılaştırmalı alışveriş sonuçlarını arama sayfasının en üstünde gösterdiği uygulamanın rekabete aykırılık taşıdığı gerekçesiyle verildi.Bu rakam Komisyon tarafından pazardaki bir şirkete, rekabete aykırılık gerekçesiyle kesilen şu ana kadarki en yüksek ceza olarak tarihe geçti.

Google, arama motoruyla kendi alışveriş hizmetlerine avantaj sağladığı ve hakimiyetini kötüye kullandığı gerekçesiyle Avrupa Komisyonu tarafından 2,4 milyar euro para ödeme cezasına çarptırıldı.

Kararın ardından rekabet karşıtı davranışlarını 90 günlük süre içerisinde sona erdirmek zorunda kalan Google, aksi taktirde ana şirket Alphabet’in (Google’ın da bağlı olduğu şirket) günlük ortalama cirosunun yüzde 5’ini ödemeyle karşı karşı kalmasına sebep olacak.

KOMİSYONA GÖRE İŞLEMLER YASA DIŞI

Bir basın bülteni yayınlayan komisyon, ‘Google, arama motorunu bir Google ürününe yasa dışı avantaj sağlayacak şekilde kullanarak mevcut hakimiyetini kötü yönde kullanmıştır’ denildi. Komisyona göre bu tür işlemler, AB antitröst* kuralları çerçevesine göre yasa dışı olarak kabul ediliyor. Yani Google, yaptığı şeyle rakiplerin büyüme fırsatlarını bastırdı ve tüketicileri ‘gerçek bir hizmet seçme ve yenilikçilikten faydalanma’dan mahrum bıraktı.

Komisyonun kararı, Google’ın stratejisinde gözlemlenen iki aykırı kalıba dayanıyor: Bunlar kendi ürünlerine daha fazla önem vermesi ve rakip ürünlere daha az önem vermesi. Şu anda da şirket, kendi ürün listelemelerini aramaların en üstünde ya da yakınlarında görüntülüyor. 

Açıklamayı yapan Avrupa Komisyonu'nun Rekabetten Sorumlu üyesi Margrethe Vestager, Google'ın Avrupa Birliği'nin tekelleşmeye karşı getirilen yasalarını çiğnediğini ifade ederek şunları kaydetti:

"Google'ın karşılaştırmalı alışveriş hizmeti, rakip firmalardan daha iyi bir platformla müşterileri kendisine çekmek yerine, bir arama motoru olarak pazardaki hakimiyetini kendi lehine kullanma ve rakip firmaları kullanıcıların gözünden uzaklaştırma stratejisi üzerine kuruldu."

(*Antitröst: Tek bir ana firmanın büyük hissedarı olduğu, aynı tip ürünleri üreten kardeş şirketlerin ya da birbirleri ile sermaye ve ortak bağı bulunmayan fakat aynı tip ürünleri üreten birkaç firmanın, aralarındaki ticari rekabeti önleyerek, karlarını artırmak amacıyla resmen birleşmesi ya da gayrıresmi olarak ortak hareket etmesini engellemeye yönelik her türlü politik veya ekonomik girişim.)

Kararın ardından Google'dan da açıklama geldi. 

Açıklamada; “Online alışveriş yaparken siz aradığınız ürünleri kolayca ve hızla bulmak istersiniz, reklamcılar da söz konusu ürünleri tanıtmak ister. Google bu nedenle, kullanıcılarıyla irili ufaklı binlerce reklamvereni her iki taraf için de yararlı olacak yollarla bir araya getiren alışveriş reklamları görüntülemektedir. Bu nedenle saygı duymakla birlikte bugün açıklanan karara katılmıyoruz. Temyiz yoluna gitmeyi düşündüğümüz için Komisyon’un kararını ayrıntılı şekilde inceleyeceğiz ve gerekçelerimizi anlatmaya devam edeceğiz.” dendi.

DAHA ÖNCEDEN DE REDDETMİŞTİ

Kasım 2016'da yayınlanan bir blog yazısında Google genel müdürü Kent Walker, Avrupa Komisyonu'na yaptığı orijinal şikayetinde, Amazon gibi şirketlerin rekabetçi önemininin ve çevrimiçi alışverişin daha geniş dinamiklerinin dikkate alınmadığını savundu. Bu sözler, çemrimiçi alışveriş alanında Google'ın büyük düşündüğünü ve Amazon gibi başarılı sitelerle rekabet içinde olduğunu gösteriyor.

Ayrıca Kent Walker, Amazon'un Komisyon'un argümanına meydan okuduğuna dikkat çekerek, Almanya'daki çevrimiçi tüketicilerin üçte birinin Amazon'dan alışveriş yaptığını tekrar vurguladı.

Google bu sözleriyle adeta, kendisi para cezası ödüyorsa diğer çevrimiçi alışveriş sitelerinin neden ceza ödemediğini dile getiriyor ve çemrimçi alışverişe daha fazla önem verilmesini istiyor.

27/06/2017 16:28
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: AB, google, avrupa komisyonu
MANŞETLER

HK TEKNOLOJİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.