Görev: Venüs

ads ads ads ads
17/09/2017
Şamil Çiftçi

ads
Görev: Venüs

Geçtiğimiz günlerde Nasa (Milli Havacılık ve uzay İdaresi) kamuoyu ile yeni projesini paylaştı.“The Automaton Rover for Extreme Environments (AREE).Bu proje ile Venüs'e yeni bir keşif gezisi planlanıyor

Şamil Çiftçi

Venüs Güneş'e en yakın ikinci gezegen olmasından kaynaklı yüzeyi 462 santigrat dereceye varan kayalar ve kraterler ile kaplı. Gezegenin cehennemi andıran atmosferi görevi imkansızlaştırıyor. Dolayısı ile gönderilecek aracın bu özellikte bir gezegende rahat hareket edebilmesi gerekli .

Bu noktada tarihin tozlu sayflarına yeniden dönüyoruz.

“A Clockwork Rover”adı verilen bu küçük korsan ,elektronik değil mekanik bir altyapıya sahip.

Jonathan Sauder tarafından tasarlanan bu cihaz manivela ve dişli kullanarak tasarlandı. Tasarım aşamasında Pierre Jaquet-Droz “The Writer” adlı eseride dikkatle incelenmiş.Saat bilgisayarları ve birinci dünya savaşında ki tanklarda dış gövde için yönlendirici olmuşa benziyor.

Sauder, "Venüs, Mars gezegininde sahip olduğunuz karmaşık kontrol sistemleri için çok ağırdı.Fakat tamamen mekanik bir gezici ile bir yılda hayatta kalabilirsiniz."Ayrıca “bu analog teknolojilerin elektroniklerin tipik olarak başarısız olduğu yerlerde yardımcı olabileceğini” dile getirdi.

Venüs hakkında ilk bilgiler 1970 li yılların Sovyet Rusyasına aittir. Daha kapsamlı bilgi alabilmek için yapılacak bu gezi ,;evren hakkında ki karanlığa ışık tutmaya devam edecektir.

17/09/2017 10:16
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: venüs
MANŞETLER

HK TEKNOLOJİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.