Gözler İçin 10 Önemli Öneri

ads ads ads ads
09/10/2015

ads
Gözler İçin 10 Önemli Öneri

İyi görebildiğiniz zaman ve gözlerinizde yanma, batma gibi şikayetleriniz olmadığında göz doktoruna gitmek için ihtiyaç duymazsınız. Ancak göz hastalıklarını erken tespit edip önlemek önemlidir.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Müdürlüğü'ne açıklamalarda bulunan YDÜ Hastanesi Göz hastalıkları uzmanı Dr.Rona Emiroğlu sağlıklı gözler için çok önemli önerilerde bulundu.

Düzenli Göz Muayenesi Yaptırın

Uzm.Dr. Rona Emiroğlu: “İyi gören göz zaman içinde görmesi azalabilir, ancak bunu ölçmeden görmesinin azaldığını kişiler fark etmeyebilir, taki muayene esnasında bir gözü kapatıp tüm harfleri okuması gerektiğini ve okuyamadığını fark edene kadar. Erişkinler, 40 yaşından sonra sarı nokta hastalığı, katarakt, glokom gelişimini engellemek için yıllık muayenelerini yaptırmaları gerekir. Bebekle, çocuk doktoru ve ailenin herhangi bir şikayet veya şüphesi yoksa üçüncü aydan itibaren ilk muayenelerini yaptırmaları gerekir. Görme gelişimini tamamlanması için görmeyi engelleyen durumları erken tespit etmek önemlidir. Çocuklarda öğrenme sürecinin çok yoğun olması ve görmenin etkisi büyük kısmını kapsadığından yıllık kontrollerin gerekmekte olduğunun altını çizdi.

Göz Doktorunuza var olan hastalıklarınızı anlatın

Dr.Emiroğlu: “Hastalar genellikle diğer hastalıkların göz ilişkili olabileceğini düşünmezler. Hipertansiyon , şeker hastalığı , tiroid gibi bazı hastalıklar bazen göz muayenesi esnasında doktorun şüphelenmesi üzerine tespit edilebilirler. Varolan hastalıkların bilinmesi gözde o hastalık ile ilgili oluşabilecek komplikasyonların anlatılması, takibi ve erken müdahaleler için son derece önemlidir” dedi.

Evde Ve Çalışma Odanızda Havalandırmaya Dikkat Edin

Dr.Emiroğlu: “Klimalı ortamlara dikkat, kuru göz şikayetlerinizi artırabilir.Mümkünse tam karşısında durmamaya çalışın . Evde kedi veya köpek besliyorsanız üzerinde ki tüyler allerjik konjonktivitlere yol açabilir, sıkça elektrikli süpürgeyle temizlemesi ve pencerelerinin açılması önerilir. Yemek pişirilirken yemek buharının kuru gözü çok arttırdığını özellikle aşçılarda yapılan bir çalışmada fark edilince, yemek pişirirken özellikle yüzümüzü buhardan uzak tutmanız önlem açısından önerilmektedir”şeklinde konuştu.

Evinizde İlaç Dolabınızda Salin Solüsyon Bulundurun

Uzm.Dr. Rona Emiroğlu: “Evinizde temizlik malzemelerini kullanırken koruyucu gözlük hiç kimse kullanmamaktadır.Fakat evde temizlik ürünleri sıklıkla gözümüze kaçmaktadır. Yapılacak en doğru şey en kısa zamanda salin solüsyon ile 10 -15 dakika gözü yıkamak, ardından malzemenin şişesini alıp en erken göz doktoruna başvurmaktır. Bu uygulama kimyasalın şiddetine göre gözde yanık oluşturmasını kısmi de olsa engeller ve tedaviye yardımcı olmaktadır”şeklinde anlattı.

Kontakt Lens Kabınızı 2 veya 3 Ayda Bir Değiştirin

Emiroğlu: “ Kontakt lens kullananlar genellikle lens kablarını yeterince temiz kullanmamaktadırlar. Ceplerinde , çantalarında ve banyoda bulundurmaktadırlar, böylece yoğun bakteri maruziyeti olmaktadır. Lens kablarını belli aralıklarla değiştirmeleri , lensleri taktıktan sonra lens kabında kalan lens solusyonunu tamamen akıtmaları sonra yıkamaları ve kurutmaları gerektiğini vurguladı

Ara Sıra Kafein Tüketin

Emiroğlu: “Az miktarda kafein içerikli içecekler kuru gözü azaltmaktadır. Ancak fazlası arttırmaktadır” dedi.

Bilgisayar Ekranından Ayrılarak Gözlerinizi Dinlendirin

Emiroğlu: “Bilgisayar önünde tüm gün çalışıyorsanız gözlerinizi dinlendirmek için 20-20 kuralını uygulayın Her 20 dakika da bir 20 saniye başınızı kaldırarak uzaklara bakın. Gözleriniz yakına bakarken sürekli görüntüyü netleştirmek için ayar yapmaktadır ve yorulmaktadı, dinlendirmek için bu uygulamayı yapın. Aynı zamanda birşeye yakına bakarken odaklandığımızda gözlerimizi normalden az kırpmaktayız . Gözlerimizi kırpmak önemli, her göz açıp kapatırken gözümüzün ön yüzeyini gözyaşıyla ıslatmaktayız ve netliğimiz artmaktadır. Kırpmayı azaltırsak gözümüz kuru. Yanma , batma ve kızarıklık artmaktadır. Bu yüzden gözlerinizi sıkça kırpalım” şeklinde konuştu.

Yeşil Yapraklı Yiyecekler, Yaban Mersini ,Böğürtlen, Ceviz Ve Somon Tüketin

Emiroğlu: “ Ispanak gibi koyu yeşil yapraklı yiyecekler, yaban mersini , böğürtlen gibi yiyecekler bol miktarda lutein denilen karotenoid bir madde içerirler . Bu madde 60 yaş sonrası sıklıkla görülen ve görme kaybına sebep olan sarı nokta hastalığından koruyucu özelliği vardır. Ceviz ve taze somon balığı gibi Omega -3 ‘ten zengin yiyecekler göz içi damarlarda enflamasyon gelişimini azalttığı saptanmıştır”dedi.

Cildinizi Koruduğunuz Gibi Gözlerinizi Koruyun

Emiroğlu: “Güneşe çıktığınızda cildinizi korumanız gerektiğini biliyorsunuz, aynı özeni gözleriniz için de gösterin. Güneşten gelen ultraviole ışınlar katarakt ve sarı nokta hastalığını gelişimini arttırdığından daima UVA ve UVB, %100 korumalı gözlük kullanımına dikkat edin. Çocuklarda da 2-3 yaştan sonra güneş gözlüğü kullanımına başlanması önerilmektedir”şeklinde uyardı.

Seyahat Edenler Havaalanında Dikkat Edin

Emiroğlu: “Çok dikkat edilmeyen ama önemli olan havaalanında hava genellikle gözleri kurutmaktadır ve gözlerde yanma, batmalara sebep olmaktadır.Özellikle lens kullanan ve kuru gözü olan hastalar daha fazla etkilenmektedir. Suni gözyaşı damlaları öncesinde damlatmanız ve yanınızda bulundurmanız akıllıca olacaktır.Gelişebilecek enfeksiyonlar da önlenebilmektedir”dedi.  

09/10/2015 15:30
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: çınarlı
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.