GSM Operatörlerinden 'Roaming' Açıklaması

ads ads ads ads
16/07/2014

ads
GSM Operatörlerinden 'Roaming' Açıklaması

Kıbrıs’ta güney ve kuzey arasında yapılacak roaming anlaşması için sürdürülen görüşmelerde her iki tarafın GSM operatörleri tüm teknik konuları tamladıklarını beyan etti

Kıbrıs Gazetesi'nden Ali Cansu'nun haberine göre, Kıbrıs Türk Ticaret Odası, Rum Sanayi ve Ticaret Odası ile Malta İş Grubu’nun, adanın kuzeyi ile güneyindeki mobil telefonlarla görüşme yapılabilmesi için roaming konusunda teknik konular dahil olmak üzere yaptıkları çalışmaları tamamladığı ve her iki tarafın siyasilerinin kararını beklemeye başladığı bildirildi.

Bu arada belirli zamanlarda ara bölgede bir araya gelen iki kesimin GSM operatörleri de teknik sorunları ortadan kaldırdıklarını belirtti. Hem iş dünyası hem de teknik ekiplerin tüm işlemleri mayıs ayı sonunda bitirdiği ve siyasilerden cevap bekledikleri kaydedildi.

Mayıs ayından sonra süreci siyasilerin onaylamasını beklediklerini anlatan GSM operatörleri, “Biz roamingi gerçekleştirmek için teknik sorunları çözdük. Siyasi ve hukuksal boyut aşılırsa bu iş hemen olur” dediler.

Sorun güneyden kaynaklanıyor

Roaming’in gerçekleşmesi için KKTC yetkililerinde bir sorun olmadığı sadece Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin roamingi gerçekleştirmede çekinceleri olduğu öğrenildi.

Şu anda Kıbrıs Cumhuriyeti hükümetinin; “kuzeyde kayıtlı olan şirketlerle anlaşma yapmanın kuzeydeki devletin statüsünü artırır” gerekçesiyle engel koyduğu konunun aşılması için çaba harcandığı; hatta sıkıntının aşılması için Avrupa Birliği yetkililerinden yardım istendiği belirtildi.

Siyasi ve hukuki süreç aşılsın biz hazırız

Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Aybars Karaatmaca, Güney Kıbrıs ile yapılacak roaming anlaşmasında kendilerinin de sürecin sürekli içerisinde olduğunu, sadece geçtiğimiz mayıs ayından sonra sürecin durduğunu söyledi.

Güney Kıbrıs ile roamingin olabilmesi için teknik açıdan hiçbir engel olmadığını, tamamen siyasi idarenin niyetiyle bunun gerçekleşebileceğini söyleyen Karaatmaca, daha önce sürecin içerisinde olmadıkları yönünde yaptığı açıklamanın sadece mayıs ayının sonrasındaki bekleme sürecini kapsadığını belirtti.

Mayıs ayına kadar Telsim’le birlikte ara bölgedeki tüm toplantılara kendilerinin de katıldığını ifade eden Karaatmaca, konunun bundan sonra teknikten öte daha fazla siyasi ve hukuksal boyutu olduğunu kaydetti.

Karaatmaca, her iki taraf siyasilerinin anlaşması durumunda teknolojik olarak ortada bir sorun olmadığını ekledi. Roamingin çok hızlı olabileceğine dikkat çeken Karaatmaca, dünyada bir çok operatörle roaming anlaşması yaptıklarını aynı anlaşmayı güneydeki operatörlerle de yapabileceklerini söyledi.

Roamingde hedef karşılıklı güveni sağlamak

Telsim Genel Müdürü Rasim Karas, kuzeydeki ve güneydeki her iki ticaret odalarının Malta Çalışma Grubu ile başlattığı roaming anlaşmasının esas amacının karşılıklı güveni sağlamak olduğunu belirtti ve kendilerinin de bu sürece dahil edildiğini söyledi.

Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın KKTC Telsim ve Kuzey Kıbrıs Turkcell’e konuyu iletmesinin ardından ara bölgede, güneydeki operatörlerle bir araya geldiklerini ve konunun bugüne kadar taşındığını ifade etti.

Karas, roamingin gerçekleşmesinin ticari bir konu olduğunun altını çizdi ve şunları söyledi:

“Teknik açıdan bir sorun yok. Güneydeki şirket CYTA ve bizim teknik altyapımız bunu yapmaya müsait. Siyasi olaydan dolayı bugüne kadar bu yapılamadı. Siyasiler onaylarsa her iki taraf bu işi rahatlıkla yapabilir” dedi.

Mayıs ayında görüşmelere ara verdiklerini anlatan Karas, haziran ayında ara bölgede bir görüşme daha yaptıklarını belirterek, “Biz hazırız diye bir kez daha kendilerine söyledik. Bu siyasi bir karardır. Türkiye Cumhuriyeti, KKTC ve Güney Kıbrıs Rum kesimi yetkilileri bu işe evet derse, hemen olur” dedi. 

Kıbrıs Gazetesi - Ali Cansu

16/07/2014 10:13
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: roaming, kıbrıs, güney kıbrıs, kktc, haber
MANŞETLER

HK EKONOMİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.