Güneş kremi alırken nelere dikkat etmeli?

ads ads ads ads
17/03/2017

ads
Güneş kremi alırken nelere dikkat etmeli?



Güneşin cilde olan etkileri ve güneş kremi ile ilgili önemli uyarılarda bulunan Uzman Estetisyen Filiz Çekin, bilinmeyenleri anlattı. Güneş kremi alırken nelere dikkat etmeli, koruma faktörüne göre mi krem almalı, güneş cilt için faydalı mı zararlı mı?

Yaz mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte güneşlenme sezonu da kapıda. Peki güneşlenirken cildimize nasıl zarar veriyoruz? Güneşteki zarar nedir? Uzman Estetisyen Filiz Çekin, Güneş hakkında bilmediklerimizi anlatıyor.

HANGİ IŞIN NEYE YARAR?

Güneşten dünyaya ulaşan 3 çeşit ultraviyole (UV) ışını vardır. Bunlar UVA = UVB =UVC dir. UVC ışınları = ozon tabakası tarafından durdurulduğu için atmosfere sızmalar fakat UVA = UVB ışınları sızar.

UVA = yılboyu hatta bulutlu günlerde bile etkisini gösteren UVA ışınları dünya yüzeyine yansıyan ultraviyole ışınlarının % 95 ini oluşturur. bulutlardan camdan geçer, acısızdır. ve cildin derinine işleyerek alt katmanlardaki hücrelere ulaşır. bu ışınlar serbest radicallere üreterek uzun vadede hücreleri değişitirip foto yaşlanma pigmentasyon bozukluğu (güneş lekesi) hamilelik maskesi (melazma lekesi) güneş hassasiyeti ve cilt kanserine sebeb olur. elastin ve kolejen liflerinin yönlerini değişmesiyle cildin gevşeyip sıklığını keybederek çizgilerin belirlenmesine yol açar. UVB = ışınları dünyaya gelen ultrovilole ışınlarının %5 ini oluşturur. enerjisi çok yüksek olan bu ışınlar bulutlar, yada cam tarafından durdurulabilirler. güneş yanıklarına alerjik tepkilere ve cilt kanserine neden olabilirler. bu yüzden cildin hem UVA hemde UVB ışınlarında korunması gerekir. UVB ışını D3 vitamini (hormonu) sentezlemesini sağlar.toparlamak gerekirse UVA ışınları cildin alt tabakasını etkiler. UVB ışınları ise cildin alt tabakasını etkiler. bu durumda yapmanız gereken yaz kış cildimize uygun koruma faktörü kullanmak. problemleri daha aza indirmek olacaktır.

GÜNEŞ KREMİ ALIRKEN DİKKAT!

”Her cilt tipinin toleransı ve yapısı farklıdır. Faktör sayısına göre güneş kremi almak tamamen yanlıştır diyen uzman estetisyen Filiz Çekin ” Bu kremleri muhakkak doktor tavsiyesiyle ve cilt analizi sonucunda almanız gerekir. Aksi takdirde fayda yerine kalıcı cilt zararlarıyla karşılasırsınız. Kozmetik mağazalarından bilinçsiz bir şekilde güneş kremi alınmaz. Bu tür koruma içerikli kremler kesinlikle eczanelerden tercih edilmelidir.” diyor.

Uzman Estetisyen Filiz Çekin ”Avrupa ülkelerinde güneş kreminin doktorlar reçete ile hastalarına mecburi kullanmaları için yazarken ne yazik ki bizim ülkemizde metezori verilen bir ürün olmuştur.” diyor. hasarlı ciltlerde artma yada cilt kanserlerinde artış olmuştur. yapmamız gereken sabah saat 11:00 ile 16:00 arası güneşten korunmak güneş kremi kullanmak güneşin yararları kadar zararlarını da unutmamak gerekir.. 

17/03/2017 14:12
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Güneş kremi, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.