Güneşin gözlere zararları

ads ads ads ads
04/08/2015

ads
Güneşin gözlere zararları

Ultraviyole ışınlar görünmez olduğu için fark edilmez ancak havanın güneşli ya da bulutlu olmasına bakmaksızın her mevsim güneşten yayılan ultraviyole ışınlar sağlığımızı etkiler.

Güneşin gözler üzerindeki etkilerine dikkat çeken Anadolu Sağlık Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Operatör Doktor Burcu Usta Uslu, “Ultraviyole ışınların zararlı etkileri kaybolmaksızın yıllar içinde birikme özelliğine sahip olduğundan bu ışınlardan her mevsim ve günün her saati korunmak gerekir.



Ancak yaz aylarında dünyamıza ulaşan ultraviyole ışın miktarı kışın olduğundan 3 kat daha fazla olduğu için ultraviyoleden korunmak yaz mevsiminde çok daha önemlidir” diyor. Uslu, yaz aylarında göz sağlığının korunması için faydalı bilgiler paylaşıyor.



Ultraviyole ışınların gözlerimiz üzerindeki olumsuz etkileri ve uzun yıllar içinde yaratabileceği hasar en az deri üzerindeki etkileri kadar ciddi olabiliyor.



Anadolu Sağlık Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Burcu Usta Uslu, “Ultraviyole ışınlar vücudun diğer kısımlarında olduğu gibi göz kapaklarını kaplayan deride kanser oluşumuna, konjonktiva tabakasında kanser oluşumu ve piterjium olarak adlandırılan dejeneratif büyümeye, ciltteki güneş yanığının korneadaki (saydam tabaka) karşılığı olan ağrılı fotokeratite ve uzun dönemde kornea yüzeyinde bozulmaya sebep olabilir” diyor.



Güneş ışınları katarakt riskini arttırıyor



Bilimsel çalışmalarda ultraviyole ışınların katarakt oluşum riskini arttırdığının görüldüğünü belirten Op. Dr. Uslu, “Gözümüze ulaşan ultraviyole ışınların kornea tabakası ve göz merceği tarafından süzülmesi sonucu bu ışınların ancak %1’i retinaya (ağ tabaka) kadar ulaşabilir. Ancak retina tabakası ultraviyole ışınlara olduğu kadar güneş ışığının görünen kısmına da hassastır.



Uzun süre doğrudan güneşe bakanlarda makula (sarı nokta) hasarı oluşabileceği gibi, ileri yaşlarda ortaya çıkan makula bozulması ile kişilerin geçmişte maruz kaldığı güneş ışığı miktarı arasında da ilişki olduğu düşünülmektedir. Sürekli dış ortamda çalışanlar, refraktif cerrahi veya katarakt cerrahisi geçirmiş olanlar ile retina hastalığı olan kişilerin gözleri güneş ışınlarının zararlı etkilerine karşı daha hassastır” diyor.



Yaz tatili sırasında çocukların yetişkinlere göre güneş ışığı altında daha çok kaldığına dikkat çeken Uslu, çocukların göz merceğinin ultraviyole ışınları süzebilme yeteneğinin yetişkinlerden daha az olduğunu söylüyor.



Gözlerimizi yaz güneşinin etkilerinden nasıl koruruz?



Yaz güneşinin gözlere olan zararlarını dile getiren Uslu, gözleri koruma yöntemlerini de aşağıdaki gibi sıralıyor;



· Gözlerimizi güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korumada kuşkusuz en etkili iki yöntem şapka takmak ve kaliteli bir güneş gözlüğü kullanmaktır. İyi bir güneş gözlüğü görünen ışığı gözü rahatsız etmeyecek bir seviyeye indirirken zararlı ultraviyole ışınları da süzebilmelidir.



· Ultraviyole koruyucu özelliği olması için bir gözlüğün mutlaka pahalı olması gerekmediği gibi gözlük camlarının renginin koyuluğu ile ultraviyole ışınları süzme yeteneği arasında da hiçbir ilişki yoktur. Numaralı saydam gözlük camlarının çoğu ultraviyole ışınları süzme özelliğine de sahiptir.



· Gözlük satın alırken en önemli nokta üretici firmanın ürün için belirttiği ultraviyole ışınlara karşı koruyuculuk değerleridir. İyi kalitede güneş gözlüklerinin çoğu ultraviyole ışınların %95‘inden fazlasını süzerken bu oran %99 ve daha yüksek de olabilir.



· Gökyüzünden doğrudan gözümüze ulaşan ultraviyole ışınlar kadar çevremizden de büyük miktarda ışın yansır. Bu nedenle yanları kapalı ve yüzü saran şekilli güneş gözlükleri yandan göze ulaşan ışınları da engellediklerinden daha sağlıklıdırlar.



· Polarize camlı güneş gözlükleri ise ultraviyole ışınları süzmenin yanı sıra araba ön kaputu ve yol yüzeyi gibi düz yüzeylerde oluşan ışık parlamalarını süzerek daha kaliteli bir görüş sağlama özelliğine sahiptir. Ancak polarize camlarla LCD ekranlara belli bir açıdan bakıldığında ekran görüntüsünün kaybolabileceği araçlarında bu tür göstergeleri olan sürücüler tarafından akılda tutulmalıdır.



· Kontakt lenslerin çoğunluğu da ultraviyoleyi süzme yeteneğine sahiptir ancak lensler sadece kapladıkları kornea tabakası ve gözün içyapılarını korurken, konjonktiva ve göz kapaklarının ışınlardan etkilenmesine engel olamazlar. Bu nedenle kontakt lens kullanıcılarının ayrıca güneş gözlüğü de takması gereklidir. 

04/08/2015 11:41
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: sağlık, güneşin zararlı ışınları, güneşin gözlere zararları,
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.